SLUŽBENO NASLJEDNICA

18. rođendan buduće kraljice: Karizmatična princeza Leonor španjolska je princeza srca

Svečanost u Parlamentu znači da će poštivati demokratska načela svoje zemlje kad jednog dana stupi na prijestolje, a kroz istu ceremoniju prošao je i prije gotovo četrdeset godina i njen otac, kralj Felipe VI.

Kako je posljednjeg dana listopada princeza Leonor od Asturije postala punoljetna, prvi put se pojavila u španjolskom Parlamentu (Cortes Generales) kao buduća kraljica s važnom zadaćom. Riječ je o polaganju prisege na vjernost Ustavu, što je na dan kada je napunio 18. godina, učinio i njen otac, kralj Felipe VI., prije gotovo četrdeset godina. Dok je njegova starija kći izgovarala zakletvu kojom je kao prijestolonasljednica prisegnula na odanost Španjolskoj kao demokratskoj državi i ustavnoj monarhiji - pratili su je zastupnice i zastupnici koje je već sada osvojila ozbiljnošću. Neki u njoj vide španjolski pandan kraljice Elizabete II. prije nego li je stupila na britansko prijestolje, a mnogi je zbog popularnosti koju uživa u javnosti nazivaju španjolskom princezom srca, nadimkom koji su svojedobno Britanci dali princezi Diani.

Prijestolonasljednica je prisegnula istom zakletvom koju je 1986. izgovorio njen otac ..."da će vjerno obavljati svoje dužnosti, držati se i poštivati Ustav i zakone te poštivati prava građana i autonomnih zajednica i biti odana kralju". Zakletva bit će formalna potvrda činjenice da će postati prva španjolska kraljica u više od 100 godina: posljednja je bila Isabela II. koja je vladala od 1830. do 1904. godine.

Princeza Leonor već je sada osvojila javnost: svima se sviđa što čvrsto stoji na zemlji i ostavlja dojam skromnosti. Kada je kao buduća zapovjednica španjolske vojske ove jeseni primljena na trogodišnji vojni rok i naobrazbu na Općoj vojnoj akademiji u Zaragozi - od milja je prozvana španjolskom G.I. Jane. Nema privilegije premda je vrhovni zapovjednik vojske njen tata, spavaonicu dijeli s ročnicama iz svoje jedinice, strpljivo se nosi s vojnim drilom koji uključuje i obuku u pomorskoj te u zrakoplovnoj akademiji, naučila je prilično dobro rukovati oružjem.

Iako kao starija kći Felipea VI. i kraljice Letizije te unuka osramoćenog kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije ima desetak titula, u vojsci je samo ročnica Borbón y Ortiz, što joj se sviđa.

Treba dodati i to da je princeza Leonor nakon prisege Ustavu danas primila odličje Collar de la Real y Distinguidas Orden Española de Carlos III (Kraljevski španjolski red Karla III.) u kraljevskoj palači u Madridu. Ondje je organiziran službeni prijem za uglednike dok će kraljevska obitelj u uskom krugu nešto kasnije, u palači El Pardo, proslaviti značajan dan, piše Hola!.

Linker
10. travanj 2024 10:55