INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
Nepokolebljiva ljubav

19 godina braka: Nitko joj nije davao šanse, a Camilla se u kriznoj godini dokazala kao prava kraljica

Britanski kralj, koji se kao i princeza Catherina liječi od neimenovanog karcinoma, sigurno nema previše razloga za slavlje pa ni za godišnjicu koja pada na isti datum kada mu je preminuo otac, princ Philip.

Britanski kralj, koji se kao i princeza Catherina liječi od neimenovanog karcinoma, sigurno nema previše razloga za slavlje pa ni za godišnjicu koja pada na isti datum kada mu je preminuo otac, princ Philip.

Britanski kralj Charles III. i kraljica Camila, 9. travnja slave 19. godišnjicu braka. No teško da će biti nekog velikog slavlja. Ova se godina smatra jednom od najtežih za britansku monarhiju s obzirom na to da je kralju kao i budućoj kraljici, princezi Catherine prije nekoliko mjeseci dijagnosticiran karcinom. Dok se princeza od Walesa ove godine još nije pojavila u javnosti, kralj Charles obavlja neke nezahtjevne dužnosti poput prijema državnika i britanskog premijera, isključivo u svojoj rezidenciji. Kralj je u javnosti viđen tek na uskršnjoj misi i vjerojatno do daljnjega neće napuštati svoju rezidenciju, osim u svrhu liječenja. Kraljevskom paru, čija je veza počela u mladosti, ova bračna godišnjica sigurno spada u one najtužnije.

image

Posljednji put zajedno su viđeni tijekom uskršnje mise

SHUTTERSTOCK

Na isti dan kada kralj Charles III. i kraljica Camila slave godišnjicu braka, članovi kraljevske obitelji prisjećaju se i odlaska njegovog oca, princa Philipa koji je preminuo isto 9. travnja. No nevolje koje su zadesile dvor ove godine neusporedive su s odlaskom kraljičinog supruga koji je u zdravlju doživio zavidnih 99 godina i s voljenom Elizabetom u braku proveo punih 73 godine. Taj životni i bračni staž rijetko tko doživi, a sigurno ga neće ni Charles ni Camilla jer ih od toga dijeli još 54 godine.

image

Kraljica je na kraju bila sretna sa svojom drugom snahom koja se potpuno uklopila u kraljevsku obitelj

SHUTTERSTOCK

Ali kako je poznato, njihova ljubavna veza daleko nadmašuje njihov bračni staž. Upoznali su se 1970. na polo utakmici u Windsoru kada je Charles imao 23 godine, a Camilla 24 i prema svjedočanstvima bliskih prijatelja, među njima je odmah zaiskrilo. Navodno je poželjnom princu tada Camilla ‘uletjela‘ s pričom kako je njezina prabaka imala aferu s kraljem Edwardom VII., rekavši: “Moja je prabaka bila ljubavnica tvog prapradjeda. Osjećam da imamo nešto zajedničko.” Njemu se odmah svidio njezin smisao za humor, ustanovili su da oboje vole prirodu i životinje pa su ubrzo počeli i izlaziti.

image

Po želji kraljice Elizabete II., Camilla je dobila titulu kraljice pratiteljice, a ne princeze, čime je prema njoj iskazala veliko poštovanje

ALASTAIR GRANT/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

No njihova ljubavna veza u to doba nije mogla biti javna niti završiti brakom jer je Camilla do tada imala prilično buran i javan ljubavni život, a tadašnje konvencije zahtijevale su da nasljednik britanskog prijestolja oženi onu koja barem izgleda nevino. Tako da njihova ljubav tada nije imala šanse, a odluku o prekidu pomoglo je i to što je Charles kao mornarički časnik na osam mjeseci poslan na službu u inozemstvo. Kada se vratio doma, Camilla, shvaćajući da njezina ljubav nema perspektive, već je bila zaručena za vojničkog časnika Andrewa Parkera Bowlesa koji je prije nje bio u vezi s Charlesovom sestrom, princezom Anne.

image

Vjenčali su se u Windsoru 2005., a nazočna je bila cijela njegova obitelj

SHUTTERSTOCK

Camila i Andrew Parker Bowles vjenčali su se 1973. i u braku su dobili dvoje djece, sina Toma i kćer Lauru.

No, s Charlesom ostaje u vrlo bliskim odnosima, neki tvrde prebliskim, pa je Charles bio i krsni kum njihovom sinu.

Nakon nekoliko nebitnih veza, princ Charles 1980. upoznaje idealnu ženu za sebe, nevinu i mladu Lady Dianu Spencer iz ugledne obitelj plave krvi. Baš onakvu kakva je po pravilima trebala biti buduća supruga britanskog prijestolonasljednika.

Par se vjenčao godinu dana kasnije, ali po kasnijem svjedočenju princeze Diane, to je skoro od početka bio brak u kojem je vrlo aktivno sudjelovala i Camilla.

image

Prvo zajedničko javno pojavljivanje u siječnju 1999. nakon rođendana Camilline sestre Annabel Elliott

ANDY HOOPER/DMG MEDIA/PROFIMEDIA

Navodno su se Charles i Camila ponovo upustili u strastvenu ljubavnu vezu 1986. Par se službeno razišao 1992., a tri godine kasnije rastala se i Camilla. Tih godina kralj je bio najomraženiji član britanske monarhije, a Camilla najomraženija britanska preljubnica. Godine 1993. u javnost su iscurile i audio snimke između Charlesa i Camille iz 1989., a s naslovnica tamošnjih tabloida vrištali su detalji njihovih noćnih razgovora. U jednom joj je rekao da bi se volio inkarnirati kao tampon kako bi u njoj mogao živjeti. I koliko god je ta intimna komunikacija bila ispod bilo kakvih kulturnih manira, pogotovo onih kraljevskih, otkrila je zapravo koliko se Charles i Camilla vole.

image

Camilla Parker Bowles u veljači 2005. pohvalila se zaručničkim prstenom

OHN STILLWELL/AFP/PROFIMEDIA

Kako bi koliko-toliko sprao ljagu sa svog imena kao preljubnik i prevarant koji je uništio život u javnosti obožavanoj princezi Diani, 1994. dopustio je Jonathanu Dimblebyju, redatelju dokumentarnih filmova da ga prati godinu i pol i snima njegov život. No dokumentarac nije imao željeni efekt jer je na pitanje redatelja je li bio vjeran i častan muž Diani odgovorio: "Da, da... Sve dok se odnos nije nepovratno pokvario, oboje smo pokušavali." A Camillu je nazvao svojom velikom prijateljicom. "Ona mi je prijateljica već dugo, jako dugo i nastavit ćemo još jako dugo biti prijatelji", kazao je tada Charles.

image

Nakon vjenčanja princa Harryja, koji im je zadao podosta glavobolja i u svojoj biografiji otkrio netrpeljivost prema Camilli

POOL/ABACA/SHUTTERSTOCK

Diana i Charles službeno su se rastali 1996., a godinu dana kasnije Charles je za Camillu na svom seoskom imanju Highgrove priredio slavlje za njezin pedeseti rođendan. Iduće godine okrugli rođendan slavio je i Charles, a na rođendanskom partyju nije se pojavila kraljica Elizabeta II. jer je znala da će tamo biti Camilla, a ona tu vezu do tada nije odobravala pogotovo zbog njegove djece Williama i Harryja. Iste godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu poginula je princeza Diana, Charles je odletio u francusku prijestolnicu kako bi preuzeo njezino tijelo, a s njezinim odlaskom za Charlesa više nije bilo, bar one moralne prepreke da svoju vezu s Camillom pokaže javnosti. No to se dogodilo tek 1999. nakon rođendana njezine sestre u londonskom hotelu Ritz. Tamo su stigli odvojeno, a party su napustili zajedno pred gomilom fotoreportera. Kasnije te godine, s Williamom i Harryjem otišli su na odmor u Grčku.

image

Obiteljska fotografija povodom obilježavanja dijamantnog bračnog jubileja kraljice Elizabete II. i princa Philipa

SHUTTERSTOCK

Pred tvrdoglavim Charlesom i njegovom neupitnom fatalnom ljubavi prema Camilli popustila je i kraljica, ali tek godinu dana kasnije kada se s njom prvu put našla na istom mjestu, u Charlesovom imanju Highgrove, na proslavi 60. rođendana grčkog kralja. Camilla i Charles zajedno su počeli živjeti 2003. kada se ona uselila u njegovu rezidenciju Clarence House. Kraljica kao ni i britanska javnost nisu mogli ostati imuni na ovu ljubavnu priču, pa se par vjenčao 2005., a princ William bio je tati vjenčani kum. Camilla se pokazala kao dostojna članica kraljevske obitelji, obavljala je sve dužnosti koje su ju dopale titulom vojvotkinje od Cornwalla, a ono što je Elizabeti II. bilo najvažnije, njezin sin konačno je bio sretan, a monarhija je zaplovila u neke mirnije vode. I sada u kriznoj godini za monarhiju Camilla se pokazala kao prava kraljica i podrška svom suprugu. Na sebe je preuzela većinu javnih obaveza, vješto komunicira s javnosti, a oni koji ju dobro poznaju tvrde da je vrlo ugodna, simpatična i duhovita osoba. A prije svega brižna supruga, majka i baka koja ima i vrlo kulturan odnos i s princom Williamom i njegovom obitelji. Javnost je danas u potpunosti s njom i njezinom brigom za bolesnog Charlesa koji je svojim zdravstvenim stanjem zabrinuo i one koji nisu ljubitelji monarhije.

Linker
28. travanj 2024 13:45