Opet problemi?

Archie i Lilibet još nisu dobili titule na koje imaju pravo

Prema 105 godina starom pravilu, djeca direktnog potomka kralja trebali bi postati princ i princeza, ali to još nije provedeno.

Čini se da promjena titula u kraljevskoj obitelji ne vrijedi za sve. Jedno vrijedi za Williama i Kate, princa i princezu od Walesa čije su novo prezime, Wales, dobila i njihova djeca. Dakako, sve troje imaju titule prinčeva i princeze. No, za djecu princa Harryja i Meghan vrijedi drugačije pravilo. Poslije pomicanja redoslijeda nasljeđivanja vjerovalo se da će njihovi mališani dobiti pravo na titulu princa i princeze.

Ipak, situacija u praksi izgleda drugačije, piše Daily Mail. Dokazuje to američki novinar Omid Scobie, koautor knjige o Harryjevom i Meghaninom napuštanju Velike Britanije "Finding Freedom". Dao si je truda i provjerio da imaju li Archieja i Lilibet novi status. U objavi na Twitteru ustvrdio je da nema promjena! Na web stranici kraljevske obitelji, u ažuriranom redoslijedu nasljeđivanja, Archieja Mountbatten-Windsora i njegova sestru Lilibet oslovljava se kao i do sada, bez titula princa i princeze.

image

Harry i Meghan sa sinom Archiejem.

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Budući da su sada unuci kralja i zauzimaju šesto odnosno sedmo mjesto na popisu osoba kraljevskog roda s pravom nasljeđivanja, djeca bi trebala dobiti titule. Potvrđuje to pravilo koje je 1917. proglasio kralj George V., predak kralja Charlesa III. U skladu s tim, Harryjevu djeca trebalo bi se oslovljavati kao His Royal Highness ili Her Royal Highness.

Predstavnik kraljevske obitelji u međuvremenu je pojasnio da je web stranica ažurirana za princa i princezu od Walesa, ali ne i za ostale.

"Radit ćemo na ažuriranju internetske stranice kako i kada dobijemo informacije da to učinimo", rečeno je.

Ukratko, čeka se odluka kralja Charlesa III. Bit će zanimljivo pratiti što će odlučiti: brzo će se vidjeti odlučuje li boja kože dvoje mališana o primjeni 105 godina starog pravila o nasljeđivanju?

Linker
25. travanj 2024 08:53