Nije joj oprostio

Bio je gnjevan i razočaran: Da je živ, princ Philip ovu ženu ne bi želio vidjeti ni nacrtanu

Uoči obilježavanja prve obljetnice smrti kraljičinog supruga, otkriveno je kako je bio strahovito ljut na Meghan i Harryja kad su otišli iz Britanije. Kao princ starog kova očekivao je da će Meghan, u kojoj je prepoznao sličnu narav, trpjeti podmetanja i pristati biti ‘druga violina‘, kao što je i on kad je 1947. oženio britansku prijestolonasljednicu.

Bliži se obilježavanje obljetnice smrti princa Philipa, komemoracije u Westminsterskoj opatiji 29. ožujka, a tim povodom poznavatelji prilika u kraljevskoj obitelji prisjećaju se supruga Elizabete II. Bili su u braku od 20. studenog 1947., vjenčali su se na istom mjestu gdje će se u utorak održati tužno prisjećanje na vojvodu od Edinburgha, voljeli su se i podržavali do njegove smrti početkom travnja prošle godine. Dakako, kraljica neće propustiti događaj u Westminsterskoj opatiji ni za što na svijetu, baš kao i gotovo cijela njezina obitelj. Navodno će doći i osramoćeni princ Andrew, nakon što je Virginiji Giuffre zbog silovanja isplatio 12 milijuna funta u izvansudskoj nagodbi.

Neće biti jedino princa Harryja i njegove supruge, Meghan, vojvotkinje od Sussexa, zbog svađe sa Scotland Yardom oko osiguranja tijekom njihovog boravka u Britaniji.

image

Odlazak Harryja i Meghan iz obitelji, princ Philip joj nikad nije oprostio

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Autor knjige "Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry, and Meghan" Christopher Andersen, tvrdi kako je princ Philip, koji se oduvijek izražavao (pre)direktno i svakome bi znao reći što ga ide, bio strahovito ljut na Harryja i Meghan, piše Entertainment Daily. Princ, naime, nije podržavao njihovu odluku da napuste položaje viših članova Tvrtke i započnu novi, financijski neovisan život u Americi.

Izdaja kraljice

Zašto? Doživio je to kao izdaju kraljice. Volio ju je toliko da je, doduše, uz puno gunđanja, prihvatio da njihova djeca nose samo njezino prezime, Windsor. Kasnije je isposlovao da im se doda i njegovo, stoga danas njihovo prezime glasi Mountbatten-Windsor. Treba reći da se, Charles, Andrew i Edward njime ne koriste poput običnih građana. Navode ga u posebnim okolnostima, primjerice, dok su bili u vojsci.

Čitajte i: 70 godina na tronu: Elizabeta II. slavi povijesni trenutak koji prije nje nije postigao nijedan vladar na svijetu

No njihova sestra Anne, ima samo titulu kraljevske princeze. O tome da li je to u redu, moglo bi se raspravljati. Kako god bilo, kraljičin suprug Philip godinama prije Meghan smatran je "crnom ovcom" u toj obitelji i manje vrijednim od svoje supruge. Kad je oženio britansku prijestolonasljednicu, prihvatio je da će biti "druga violina" cijeli život, a ni punica, kraljica majka Elizabeth, nije ga voljela.

Vjerovala je da je njezina kćer mogla naći boljeg od danskog i grčkog kraljevića bez kraljevstva jer se Philip, podsjetimo, odrekao prava na dansko prijestolje zbog ljubavi prema Elizabeti, a Grčka je postala republika. Nije joj se svidjelo ni to da su se Philipove sestre tijekom II. svjetskog rata udale za naciste.

image

Je li Meghan doista "nevina" kao što se želi prikazati, danas se mnogi pitaju

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Očekivao je više

Ukratko, vojvodin život u britanskoj kraljevskoj obitelji bio je sve samo ne jednostavan: to je razlog zbog kojeg je od Meghan, u čijoj je buntovnoj naravi, zacijelo, prepoznao sebe - očekivao puno više.

"Čini se da smo cijelo vrijeme bili u krivu u vezi nje", navodno je prije smrti rekao jednom od svojih najbližih suradnika.

Vjerovao je da će Meghan, zbog ljubavi prema Harryju stoički podnositi što je i on godinama trpio zbog ljubavi prema kraljici. No, vremena su danas drugačija. Ono što je nekada bilo uobičajeno, danas je prašnjavi atavizam. Stara dvorska etiketa, okoštala pravila koja ničemu ne služe, postaju "out". Dolazi vrijeme prinčeva i princeza novog kova, s čime se princ Philip koji je stajao uz svoju suprugu do posljednjeg trena, braneći ono što je nazivao poštovanjem prema kraljici, nije mogao pomiriti.

Linker
19. travanj 2024 07:40