Više nisu relevantni

Britanska monarhija polako ide k svom kraju: Charles nema autoritet kralja, a njegov unuk nikad neće vladati

Britanci na svoje monarhe sve više gledaju kao na teret koji im ne donosi ikakvu korist te se već naveliko klade tko će biti posljednji Windsor u Buckinghamskoj palači.

Bude li je Bog i dalje čuvao, kraljica Elizabeta II. (94) će u lipnju sljedeće godine proslaviti platinasti jubilej: 70 godina na tronu britanske monarhije. Budući da ni jedan njezin prethodnik nije toliko dugo vladao Ujedinjenim Kraljevstvom, Britanci najavljuju da će taj rekord obilježiti dosad neviđenim četverodnevnim slavljem. Slavit će, dakako, i Elizabetini nasljednici iako im njezina dugovječnost baš i ne ide na ruku.

image
Kraljica Elizabeta II. najdugovječniji je britanski monarh u povijesti.
GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Kako vitalna kraljica ne pokazuje namjeru da se svojevoljno odrekne krune, lako je moguće da njezin praunuk George (7), treći u nasljednom nizu, nikad neće postati kralj iako ga njegovi roditelji, vojvode od Cambridgea, od prvog dana sustavno odgajaju za tu svetu dužnost.

Čitajte i: Stigla kraljevska prinova! Kraljica Elizabeta II. sretna je što je na svijet stiglo njezino deveto praunuče

Georgeov djed princ Charles također drži dosad nezabilježen rekord: sa 72 godine najstariji je prijestolonasljednik u povijesti monarhije. Kad dođe vrijeme da napokon preuzme vladarsko žezlo, trebat će mu prvo odati priznanje što je toliko dugo strpljivo i pokorno čekao svoj trenutak.

image
Charles, smatraju mnogi, nije pogodan za kralja jer je staromodan i ne može se nositi s promjenama.
MWPI/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Samo nebo zna koliko će trajati Charlesovo kraljevanje, a onda je na redu Georgeov otac - princ William (38). Clive Irving, ekspert za britanski dvor i autor najnovije biografije kraljice Elizabete, uvjeren je da princa Georgea ne treba zamarati podukama o vladarskim dužnostima, nego ga već sada treba pripremati za neko drugo zanimanje.

Čitajte i: Kraljica pokušala intervenirati u zakon? Navodno želi zaštititi svoje nevjerojatno bogatstvo

image
Princ George, sin Williama i Kate, nikada neće sjesti na britanski tron.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Kad George dozrije za preuzimanje trona, britanske monarhije kakvu poznajemo više biti neće, tvrdi Clive Irving. Po njegovim stručnim predviđanjima, Windsorovi će polako nestajati sa scene ubrzo nakon krunidbe princa Charlesa.

"Monarhija će se pod njegovom vladavinom survati s litice", kaže Irving. "On nema autoritet svoje majke, ne razumije i ne zna se nositi s promjenama koje se događaju u društvu. Razmišlja kao autokrat i prikladniji je 18. nego 21 stoljeću. Vjerujem da Kate i William primjećuju taj problem, ali ne mogu ništa poduzeti", dodao je.

Britanska monarhija više nije relevantna

Ispitivanja javnog mijenja pokazuju da mladi Britanci monarhiju više ne smatraju relevantnom. Kraljevska obitelj ukupno ima 15 rezidencija, što porezne obveznike godišnje stoji najmanje 82 milijuna funta. Za usporedbu, izdržavanje danske kraljevske obitelji godišnje stoji samo devet milijuna funta.

Čitajte i: Deset godina braka princa Williama i Kate Middleton: Ovo je 10 činjenica o njima koje možda niste znali

image
Britanska monarhija polako ide k svome kraju...
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Britanci su, smatra Clive Irving, svjesni da su im Windsorovi na vlasti veći teret nego korist i samo je pitanje vremena kad će ih zauvijek arhivirati, a arhaični plutokrat Charles taj će proces samo ubrzati. Londonski kladioničari već naveliko primaju uplate na oklade tko će biti posljednji Windsor u Buckinghamskoj palači.

Linker
15. travanj 2024 22:17