Vjenčanje godine

Brunejski princ oženio ljepoticu naših korijena, šuška se da na slavlje stižu princ William i Kate

Buduća princeza od Bruneja i princ Mateen sklopili su brak u džamiji, a prije toga primili su blagoslov obitelji na stoljetnoj ceremoniji koja simbolizira plodnost i bogatstvo.

Na Brunejima i dalje traju razne ceremonije koje su prethodile vjenčanju Anishe Rosnah Ise Kalebić, porijeklom Hrvatice i brunejskog princa Abdula Mateena. U sultanovoj palači Nurul Iman održana je tradicionalna ceremonija ‘tuširanja puderom‘ na kojoj je Anisha postala službena zaručnica 32-godišnjeg Mateena. Na svečanoj ceremoniji bila je samo najbliža obitelj, poprilično velika jer Hassanal Bolkiah, sultan od Bruneja ima dvanaestoro djece s tri žene, koja je blagoslovila vezu budućih mladenaca.

Lijepa Anisha za tu je prigodu odjenula tradicionalnu crvenu vjenčanicu sa zlatnim detaljima, a na glavi je imala visoku krunu zlatnožute boje sa složenim rezbarijama. U idetičnoj kombinaciji prije točno godinu dana udala se i princeza Fadzilah, starija sestra princa Mateena. Anisha je u svečanu salu ušla pokrivena crvenim velom kojeg joj je majka skinula s lica kada je sjela. Obred koji simbolizirala plodnost i bogatstvo sastoji se od toga da članovi uže obitelji blagoslivljaju budući par nanošenjem pudera na ruke. Nakon obreda Anisha, čiji otac je Splićanin Ivica Kalebić, odjenula je bijelu čipkastu vjenčanicu s velom. Fotografije mladenke u bijelom izdanju objavio je na svom Instagramu fotograf Muash Rosman zadužen za kraljevsko vjenčanje. Tako je javnost barem malo mogla dobiti uvid u svečane ceremonije rezervirane samo za obitelj i najuži krug prijatelja.

Princ Mateen i Anisha u vezi su nekoliko godina, a sultan Hasanal Bolkiah najavio je njihove zaruke u listopadu 2023. Mladenka je po majci unuka posebnog sultanovog savjetnika, Pehin Dato Isa, a mladoženja je deseto sultanovo dijete i peti sin te pilot helikoptera i major u Kraljevskim zračnim snagama Bruneja. Strastveni je igrač pola i nastupao je za brunejsku reprezentaciju.

image

Glavni grad Bruneja okićen je portretima mladenaca uz natpis - Bože čuvaj kraljevski par

MOHD RASFAN AFP

Nakon službenih zaruka uslijedilo je i vjenčanje u džamiji Sultan Omar Ali Saifuddie, opet samo uz obitelj, a veliki prijem za oko četiri tisuće gostiju iz cijelog svijeta, održat će se u nedjelju 14. siječnja. Šuška se da bi na Bruneje mogli stići i princ William i princeza Kate jer je sultan od Bruneja bio na njihovoj svadbi 2011., a sa sinom Mateenom bio je i na sprovodu kraljice Elizabete II. kao i na krunidbi kralja Charlesa III.

Linker
25. travanj 2024 18:46