Kraljica Camilla ugostila je kraljicu Rania i princezu Mariju

 RICHARD GARDNER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Za plemenitu stvar

Camilla ugostila kraljevske supruge iz Jordana i Danske u svom domu uz čaj

Supruge svjetskih kraljeva udružile su snage s Ujedinjenim narodima i njihovom 16-dnevnom kampanjom koja treba organiziraju strategije kojima će otkloniti nasilje nad ženama i djevojčicama.

Tri kraljevske supruge udružile su snage za plemenit cilj i to pod okriljem kraljice Camille. Kraljica supruga ugostila je kraljicu Raniu od Jordana i Mariju od Danske, suprugu danskog prijestolonasljednika princa Frederika u rezidenciji Clarence House. Ovaj susret na samom kraljevskom vrhu dogodio se uoči prijema koji će kraljica Camilla organizirati u Buckinghamskoj palači u suradnji s Ujedinjenim narodima u sklopu kampanje "16 Days of Activism", odnosno 16 dana aktivizma.

Prema UN-u, kampanja poziva pojedince i organizacije diljem svijeta da se sastanu i organiziraju strategije kojima će otkloniti nasilje nad ženama i djevojčicama. Kampanja je počela 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. prosinca na Dan ljudskih prava. Dan prije službenog događaja, dvije počasne gošće bile su na privatnom primanju kod Camille u domu nje i kralja Charlesa.

image

Kraljica Camilla ugostila je kraljicu Rania i princezu Mariju

RICHARD GARDNER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ovime je britanska kraljica supruga iskazala dodatnu čast svojim gošćama, koje su se također odazvale kampanji Ujedinjenih Naroda te su zbog zaštite zlostavljanih žena doputovale u London. Camilla ih je primila u ponedjeljak popodne na kraljevskoj čajanki.

Zaštita ranjivih ženskih skupina

Camilla je kao prioritet u svom javnom i humanitarnom djelovanju podršku žrtvama silovanja, obiteljskog nasilja i seksualnog zlostavljanja proglasila prioritetnim temama te se očekuje da će se tijekom događanja dotaknuti i tih teških tema.

Njena prva samostalna aktivnost otkako je postala kraljica, odvila se 13. listopada, kada je posjetila rodilište u bolnici Chelsea and Westminster u Londonu. Iz Buckinghamske palače rekli su da je to "ključno središte" za žene koje su žrtve obiteljskog nasilja. Ranije u lipnju, govorila je o važnosti suzbijanja nasilja zasnovanog na spolu pred čelnicima vlada Commonwealtha u Ruandi.

image

Kraljica Camilla zaštitu ženskih žrtava učinila je prioritetom u svom javnom djelovanju

KIRSTY WIGGLESWORTH/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Brojke su šokantne. Na globalnoj razini, gotovo jedna od tri žene proživjele su zlostavljanje u svom životu. U vrijeme krize, te brojke rastu, kao što se i dogodilo za vrijeme pandemije Covida-19. Diljem Commonwealtha pozivi na linije za pomoć žrtvama porasli su za 500 posto u protekle dvije godine. Bili mi toga svjesni ili ne, svi poznajemo nekoga tko je proživio seksualno ili obiteljsko nasilje. Stoga, svi možemo biti dio borbe protiv tih gnjusnih napada", kazala je kraljica Camilla.

Linker
23. travanj 2024 09:15