ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Prvi test za kralja

Charles nakon sprovoda želi izgladiti odnose s Harryjem i Meghan, hoće li uspjeti?

Dok su zajedno hodali iza kraljičina lijesa u Westminsterskoj opatiji, mjestu od povijesne važnosti za britansku monarhiju, kralj Charles i njegovi sinovi William i Harry su izgledali ujedinjeno u svojoj tuzi.

Dok su zajedno hodali iza kraljičina lijesa u Westminsterskoj opatiji, mjestu od povijesne važnosti za britansku monarhiju, kralj Charles i njegovi sinovi William i Harry su izgledali ujedinjeno u svojoj tuzi.

U ponedjeljak su sve oči bile uprte u London, gdje su se najvažniji svjetski državnici okupili kako bi odali počast kraljici Elizabeti na njezinu posljednjem ispraćaju. Britanski mediji ovaj su povijesni događaj proglasili završetkom "elizabetanske ere", koji je barem na trenutak u drugi plan bacio sve nesuglasice u kraljevskoj obitelji.

Dok su zajedno hodali iza kraljičina lijesa u Westminsterskoj opatiji, mjestu od povijesne važnosti za britansku monarhiju, kralj Charles i njegovi sinovi William i Harry izgledali su ujedinjeno u svojoj tuzi. U danima nakon kraljičine smrti činilo se kao da su neprijateljstva nakratko prekinuta, iako se mnogo pisalo o prepirkama oko Harryjeve odore te o titulama njegove djece.

"U velikoj crkvi u kojoj se monarsi krune i oplakuju, postojao je snažan podsjetnik da je obiteljsko jedinstvo jednako važno kao i naklonost javnosti u povezivanju monarhije s nacijom", istaknuo je kolumnist Daily Maila Richard Kay u svom osvrtu na kraljičin sprovod.

image

Sprovod je dokazao da je Harry i dalje važan dio obitelji

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jučerašnji događaji su osim kraja jedne ere označili i prelazak "štafete" kraljevske simbolike s majke na sina. Kralja Charlesa su preuzele emocije, a njegovu tugu nije moglo ublažiti ni prisustvo i podrška njegove voljene Camille. Richard Kay zaključuje kako je kralj zasigurno zabrinut jer shvaća da mu nova titula nije automatski donijela naklonost Britanaca, nego da je tek treba zaslužiti.

"Kralj Charles ima pred sobom pladanj pun izazovnih zahtjeva, od učvršćivanja Commonwealtha do održavanja razdornog Ujedinjenog Kraljevstva. Ali njegov prvi test, i onaj koji bi mogao definirati njegovu vladavinu, jest riješiti obiteljsku krizu koja je njegovoj majci zadala toliko boli u njezinim posljednjim godinama", ističe Kay.

Proteklih godina Charles je muku mučio s javnim istupima svoga brata Andrewa, ali i svoga sina Harryja. Andrewovu odluku da o aferi Jeffreya Epsteina, u kojoj nije priznao nikakvu krivnju niti se ispričao, Charles je smatrao ludošću. Harry također ima naviku davanja intervjua, a najavljuje i izdavanje memoara, dok su njegove optužbe za rasizam i napadi na integritet članova kraljevske obitelji napravili su razdor u odnosu s Charlesom.

"Kada se kraljevska obitelj sljedeći put okupi u na ceremoniji u razmjerima one kojoj smo svjedočili ovih dana, bit će to za krunidbu kralja Charlesa. Gdje će se onda i kako pojaviti Harry i Meghan? I može li Andrew očekivati ​​nešto više od uloge gledatelja?", pita se Kay, koji smatra da bi Harry vrlo lako mogao biti izbačen iz kraljevske obitelji ako ne prihvati "maslinovu grančicu" od svoga oca.

Protekli događaji dokazali su da u srcu kraljevske obitelji i dalje ima mjesta za "odbjeglog" princa, no teško da se isto može reći i za princa Andrewa. Kay smatra kako kraljev brat teško može biti dio kraljevske budućnosti, iako to nužno ne mora značiti da će biti protjeran.

"Prije nekoliko godina Charles je skrušeno rekao za svog brata, tada usred neke druge nesreće, da Andrew zapravo želi biti na njegovom mjestu. Predložio je svojoj majci da bi možda mlađi princ, koji je godinama bio nasljednik prijestolja, trebao raditi za njega", prisjeća se kolumnist.

Možda upravo u odanom služenju svom bratu leži Andrewova šansa da se iskupi za svoje grijehe, a kralju Charlesu bi to mogao biti prvi korak prema nešto mirnijoj vladavini, lišenoj obiteljskih svađa.

Linker
27. travanj 2024 16:00