PROFIMEDIA
SVE JE SPREMNO

Finale operacije Zlatna kugla: Krunidba od 100 milijuna funti

Premda većina nije vjerovala da će britanski kralj CHARLES III. ikada doći na prijestolje, njegova krunidba je realnost koja će porezne obveznike stajati 100 milijuna funta, a procjenjuje se da će jednako toliko gledatelja pratiti TV prijenos uživo

Premda većina nije vjerovala da će britanski kralj CHARLES III. ikada doći na prijestolje, njegova krunidba je realnost koja će porezne obveznike stajati 100 milijuna funta, a procjenjuje se da će jednako toliko gledatelja pratiti TV prijenos uživo

Očekuje se kako će krunidbu kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille putem televizijskog prijenosa pratiti više od sto milijuna ljudi. To će biti i službeni završetak operacije Zlatna kugla, Charlesova krunidbenog plana koji se uvježbavao jednom godišnje tijekom posljednjeg desetljeća u prisutnosti članova vlade, Engleske crkve i najbližih dvorskih suradnika. Iz Buckinghamske palače rekli su da će ceremonija biti spoj tradicionalnog i suvremenog koji će britansku monarhiju prikazati kao modernu zemlju duge povijesti.

image

Portret kralja i kraljice povodom krunidbe

HUGO BURNAND/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Krunidba počinje u 11.15 ujutro po britanskom vremenu (10.15 po hrvatskom) u Westminsterskoj opatiji, u kojoj se prema tradiciji krune britanski suvereni, a vodit će je biskup od Canterburyja. Kralj će sjediti na 700 godina starom hrastovom stolcu, a nakon zakletve biskup će ga pomazati svetim uljem koje su ranije ove godine posvetili jeruzalemski patrijarh i anglikanski nadbiskup u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu. Potom će Charlesu III. biti uručeno vladarsko žezlo s golubicom koje predstavlja njegovu duhovnu ulogu u narodu te vladarsko žezlo s križem koje zaziva moć i mudrost pri vođenju. Nadbiskup će mu dati i zlatnu kuglu kao znamen kraljeva vjerskog i moralnog autoriteta, dok će mu na kažiprst desne ruke staviti krunidbeni prsten.

Najvažniji suverenov simbol - kruna - teška je blizu 2,5 kilograma, izrađena je od čistog zlata te ukrašena s 444 ametista, rubina, safira, granata, topaza i turmalina. Riječ je o kruni svetog Edwarda čiji je original nastao u srednjem vijeku i kojom se od 13. stoljeća okrunjuju engleski i britanski monarsi: varijantu koja će Charlesu biti stavljena na glavu 1661. je iskovao kraljevski kovač Robert Vyner, a ukrašena je s četiri križa i četiri stilizirana cvijeta ljiljana (takozvana fleur-de-lis). Srećom, krunidba neće trajati tri sata kao što je bila njegove majke, već puno kraće pa novom monarhu nije ugrožena vratna kralježnica.

Kad je riječ o kruni kraljice Camille (titula je najprije trebala biti kraljica supruga, ali je Charles odlučio da će joj titula ipak biti - kraljica), bivša gospođa Parker Bowles pokazala je iznimnu skromnost. Umjesto da naruči model prema svojoj želji, što je tradicija koju je 1761. ustanovila kraljica Charlotta koja nije željela biti okrunjena krunom svoje svekrve, Camilla je učinila baš to. Doduše, njen izbor nije pao na krunu svekrve Elizabete II. koja je bila kraljica prema rođenju, nego na krunu svekrvine bake, kraljice Mary, supruge britanskog kralja Georgea V., koja se također udala u obitelj. Kruna je ukrašena s 2200 dijamanata, četiri križa i četiri stilizirana ljiljanova cvijeta, ima rozete i lukove, a može se rastaviti pa nositi kao tijara.

Catherine, princeza od Walesa, ima pravo na tijaru, no još je uvijek nepoznanica koju će odabrati i hoće li je uopće nositi. Objavljen je i popis paževa koji će stajati u svečanom špaliru dok kralj i kraljica hodaju prema oltaru središnjim prolazom Westminsterske opatije. Charlesovu svitu čine njegov unuk prince George (9), sin princa prijestolonasljednika Williama, te sinovi plemića, obiteljskih prijatelja: lord Oliver Cholmondeley (13), master Nicholas Barclay (11) i master Ralph Tollemache (12). Kraljičin izbor pao je pak na kćerine sinove, 12-godišnje blizance mastere Gusa i Louisa Lopesa, sinovljevog djeteta mastera Freddyja Parkera Bowlesa (13) te pranećaka Arthura Elliota (11), unuka njezine sestre Annabel Elliot.

Izbliza i uživo tu će ceremoniju moći pratiti oko dvije tisuće uzvanika, među kojima su pripadnici drugih kraljevskih kuća, članovi vlada Commonwealtha te predstavnici raznih humanitarnih organizacija koje podupire kraljevska obitelj. Svi su oni dobili raskošnu, šarenu pozivnicu na kojoj su otisnuti kraljev grb i kraljičin grb koji su smješteni u uglovima te okruženi cvjetnim, voćnim i životinjskim simbolima različita značenja: crvendaća i vrapca koji simboliziraju ponovno rođenje, ali i tugu za izgubljenim voljenima, različka kao simbola Walesa te djeteline kao simbola Irske, takozvanog "zelenog čovjeka", poganskog simbola ponovnog rođenja, zvončića kao znaka vladarske poniznosti i vječne ljubavi, ljubičica kao simbola sjećanja, jagoda, ružmarina i ljiljana, koje je obožavala kraljica Elizabeta II., lava kao simbola snage, leptira kao simbola obnove, bumbara kao simbola komunikacije, bubamare kao simbola optimizma te žireva kao oznake obitelji Windsor - hrast se nalazi na njihovu obiteljskom grbu.

image

Pozivnica

- AFP

Istodobno je u javnosti predstavljena i poštanska marka s kraljevim lijevim profilom, ali bez krune, napravljena prema skulpturi britanskog kipara Martina Jenningsa. Javnost, naravno, je najviše zanimalo hoće li krunidbi prisustvovati crne ovce obitelji, princ Harry i supruga Meghan. Vojvodski par je priopćio da su iz kraljeva ureda dobili e-mail u vezi s krunidbom, ali i da će u London doći samo Harry, dok će Meghan ostati s djecom jer dan krunidbe pada na četvrti rođendan njihova sina Archieja.

Sve u svemu, procjenjuje se da će svi troškovi iznositi vrtoglavih sto milijuna funta - za usporedbu, krunidba njegove majke stajala je upola manje, 46 milijuna funti, a bilo je više gostiju i još više raskoši. Pritom su iz palače rekli da su štedjeli s obzirom na globalnu krizu, pa se samo može zamisliti koliki bi ceh bio da nisu pazili na novce. Jer, premda je obitelj Windsor teška oko 22 milijarde funti, kraljevo ustoličenje plaćaju britanski porezni obveznici koje uvjeravaju da je korist koju će zauzvrat dobiti od posjeta turista i globalne reklame - nemjerljiva.

Linker
28. travanj 2024 17:14