DALEKO OD JAVNOSTI

Gdje je ‘nestala‘ Angela Kelly, osoba od povjerenja kraljice Elizabete II.?

Neprijatelje drži daleko, ali situirane – tako bi se, po svemu sudeći, mogao opisati stav Charlesa III. prema Angeli Kelly, dizajnerici, klobučarki, stilistici i savjetnici Elizabete II. koja je više od 20 godina bila žena od povjerenja pokojne kraljice.

Charles III. je, piše britanski Daily Mail, navodno otpravio ženu od kraljičinog povjerenja na imanje obitelji Windsor u Peak District, u sjeverni dio Engeske i gotovo 300 kilometara daleko od kraljevske obitelji. I to kako bi je spriječio u tome da napiše svoju treću knjigu na temelju bogatog iskustva što je stekla blisko surađujući s pokojnom kraljicom. Tema joj je, navode, trebala biti prilično benigna – Elizabetina ljubav prema korgijima koje je imala cijeli život – ali Charles je, očito, imao razloga za oprez. Jer Angela Kelly puno je toga vidjela, čula i znala o dinamici odnosa unutar najpoznatije obitelji na svijetu. Za pisanje te knjige navodno je već imala kraljičin blagoslov, koja joj se s time htjela zahvaliti za vjerno služenje Kruni i osigurati joj mirnu starost. Prema mišljenju Toma Bowera, bivšeg BBC-ijevog novinara i autora mnogih neautoriziranih biografija ljudi iz britanskog visokog društva, udaljavajući Angelu Kelly od središta zbivanja, Charles III. želi spriječiti daljnje curenje u javnost bilo kakvih detalja o kraljevskoj obitelji.

image

Kuća u kojoj živi Angela Kelly

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Mijenja se stari poredak i otvara se prostor za novi – izjavio je Richard Fitzwilliams, poznati komentator događaja u kraljevskoj obitelji, koji smatra da će novi kralj uvesti nova pravila, a što je redoviti slučaj nakon smjene na položaju monarha.

Ako zaista postoji dogovor o izmještanju Angele Kelly u Yorkshire, to sasvim sigurno znači i da je sklopljen sporazum da neće davati nikakve intervjue medijima koji bi mogli otkriti pozadinu njenog preseljenja. A time Angela Kelly definitvno prestaje biti izvor informacija do kojih su samo rijetki imali pristup.

image

Angela Kelly na pogrebu kraljice Elizabete II.

MARK STEWART/POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA MARK STEWART/POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Odnos Elizabete II. i Angele Kelly seže u 1992. Kelly je u to vrijeme radila kao voditeljica kućanstva sira Christophera Mallabyja, tadašnjeg britanskog veleposlanika u Njemačkoj. Tijekom službenog posjeta Njemačkoj, Kelly se upoznala s kraljicom i otkrila joj da se planira vratiti u Veliku Britaniju. Već godinu nakon dolaska u domovinu, ponuđeno joj je da bude jedna od osoba koje su zadužene za kraljičinu odjeću. Prema riječima Angele Kelly, svidjela se kraljici jer je u njoj prepoznala diskretnu osobu. Tri godine poslije, promaknuta je u glavnu kraljičinu stilisticu, a prije 22 godine postala je i osobna asistentica Elizabete II.

Angela Kelly odrasla je u Liverpoolu, u radničkoj obitelji. Majka joj je bila medicinska sestra, a otac je radio na gradilištu. Majka ju je već kao djevojčicu naučila šivati, a nedostatak formalnog obrazovanju kasnije je nadoknadila dojmljivom ambicijom i predanim radom. A i znala se naći na pravom mjestu u pravom trenutku.

Kelly je dizajnirala neke od kraljičinih najpoznatijih oprava, primjerice, žuti kostim u kojem je došla na vjenčanje svog unuka, princa Williama i Kate Middleton 2011. Početkom milenija, osnovala je i modnu marku Kelly & Pordum, s krojačicom Alison Pordum koja je izrađivala njene zamisli. Vjetar u leđa za taj poslovni pothvat dale su joj, dakako, diljem svijeta poznate oprave koje je radila za prvu ženu Velike Britanije.

image

Kraljičin outfit za vjenčanje unuka, princa Williama i Kate Middleton 2011. godine dizajnirala je upravo Angela Kelly

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Elizabeta II. u nekoliko ju je navrata odlikovala za njene zasluge: od 2006. članica je Kraljevskog viktorijanskog reda, a šest godina kasnije otišla je stepenicu više postavši poručnica istog reda. Uza sve to, objavila je dvije knjige uz kraljičin blagoslov: "Dressing The Queen: The Jubilee Wardrobe" i "The Other Side of The Coin: The Queen, The Dresser and The Wardrobe". Obje su bile povezane s osnovom njihove suradnje – odijevanjem, a bi li nešto intimnije otkrila nova, prva koja bi bila objavljena nakon kraljičine smrti, čini se, javnost neće doznati. Da želi, sasvim sigurno bi mogla svašta ispričati. Tijekom pandemije navodno je živjela u apartmanu u dvorcu Windsor, a vrijeme izolacije ona i kraljica često su provodile zajedno.

image

Kraljica Elizabeta i princ Philip, portret za njegov 99. rođendan. Angela Kelly je dizajnirala haljinu

AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA

Angela Kelly iza sebe ima brak, troje djece i baka je, a u novu kuću na sjeveru Engleske, u kojoj će moći živjeti do smrti, seli se sama. Mudra i promišljena, kakva se dokazala da jest, s kraljem Charlesom III. zasigurno je postigla dogovor koji joj, barem za sada, odgovara.

Linker
14. travanj 2024 14:08