Vjenčanje stoljeća održano je 29 srpnja 1981.

 SHUTTERSTOCK
Objavljena fotka

Imala je rezervu: Princeza Diana za kraljevsko je vjenčanje imala dvije vjenčanice

Dosad je objavljena samo skica rezerve koju su također osmislili Elizabeth i David Emanuela, a sada je povodom obljetnice vjenčanja, objavljena njena crno-bijela fotografija.

Dosad je objavljena samo skica rezerve koju su također osmislili Elizabeth i David Emanuela, a sada je povodom obljetnice vjenčanja, objavljena njena crno-bijela fotografija.

Vjerovalo se da se o vjenčanici princeze Diane, remek-djelu dizajnera Elizabeth i Davida Emanuela, zna sve. Riječ je o jednoj od najpoznatijih i najraskošnijih haljina u povijesti mode koja je tijekom izrade bila najstrože čuvana modna tajna. Dizajnerski tandem je paralelno s vjenčanicom svih vjenčanica od svilenog tafta boje slonovače i čipke kraljice Mary, bake pokojne Elizabete II., radio i na "planu B" za Dianinu haljinu za vjenčanje. Morali su biti pripravni za mogućnost da se britanski mediji dokopaju skice ili fotografije prave vjenčanice: u tom slučaju Diana bi odjenula rezervnu. Dugo se nagađalo kako je druga vjenčanica izgledala. Elizabeth Emanuel do sada je, naime, objavila samo skicu raskošne vjenčane haljine. Povodom 42. obljetnice udaje lady Diane Spencer za princa Charlesa, 29. srpnja 1981., dizajnerica je dopustila britanskom magazinu Hello! objaviti dragocjenu uspomenu: crno-bijelu fotografiju njihove švelje kako ručno pričvršćuje ukrase na Dianinoj rezervnoj vjenčanici. Svijetla, teška svila rasprostrta je po krojačkom stolu, a krojačica minucioznom preciznošću veze ukrase, nesvjesna da će taj trenutak, zabilježen na fotografiji, ući u povijest mode.

"Slične su u određenim aspektima, obje su imale široku suknju ali sve ostalo je bilo drugačije," izjavila je Elizabeth Emanuel za Hello!

image

Vlasnici vjenčanice su Dianini sinovi, prinčevi William i Harry

SHUTTERSTOCK

"Rezervna vjenčanica izrađena je za slučaj da se otkrije kako će izgledati prava haljina. Srećom, nikad nije nošena. Bila je izrađena od svilenog tafta u boji bjelokosti, s izvezenim raskošnim detaljima na rubu i rukavima. Sićušni biseri bili su ušiveni na gornjem dijelu”, ispričala je dizajnerica koja razvela se od supruga 1990., poslije četrnaest godina braka.

Obje haljine imaju V izrez, ali rezervna nema velike, puf rukave koji su dominantan detalj gornjeg dijela prave Dianine vjenčanice. Umjesto njih, Elizabeth Emanuel i njen sad već bivši suprug, osmislili su uske, tričetvrt rukave s volanima na kraju. Vez je podjednako raskošan, ali nije otkriveno jesu li i na rezervnoj haljini ušili 10.000 sitnih bisera koji su krasili Dianinu pravu vjenčanicu? Druga haljina nikada nije bila dovršena, a lady Diana ju nikad nije isprobala. Nije poznato gdje se rezervna vjenčanica danas nalazi.

"Ne znam gdje je, jednostavno je nestala", rekla je danas 70-godišnja Elizabeth Emanuel.

O pritisku britanskih medija nad dizajnerima i njihovim timom, posvjedočio je modni kustos Matthew Storey. Otkrio je za People da se toliko pazilo na pravu vjenčanicu da su krojači u kantu za otpatke (redovito je pretraživana u potrazi za ekskluzivom), stavljali lažne tragove, tkanine koje nemaju veze s Dianinom vjenčanicom, kako bi ih novinari pronašli.

image

Dizajnerica Elizabeth Emanuel 2007. na promociji svoje knjige ‘A Dress for Diana‘

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

Naposljetku je sve ispalo kako je planirano. Tajna nije otkrivena. Kada se lady Diana pojavila ispred londonske katedrale sv. Pavla, trebalo je vrlo oprezno razmotati šlep od 25 metara, najduži koji je ikada nosila britanska kraljevska nevjesta. Danas se, pak, zna da su ga paževi tijekom njenog ulaska u kočiju oprezno presavili poput "plahte", a nevjestine djeveruše, sestre lady Sarah McCorquodale i Lady Jane Fellowes, njezina bivša šogorica, Victoria Lockwood te prijateljica India Hicks, oprezno su ga odmotale. Šlep je bio toliko velik da je lady Diana navodno rekla djeveruši Indiji Hicks da učini sve što može dok ga pridržava tijekom njenog povijesnog hoda do oltara.

"Znali smo što to znači: ako povučemo previše, ispravljajući materijal, tijara i veo bi joj skliznuli. Ali ako ga ne povučemo dovoljno, efekt šlepa bio bi izgubljen", rekla je 2018. India Hicks za Harper‘s Bazaar.

Diana je odbila tijaru koju joj je za tu priliku odabrala kraljevska obitelj: nosila je obiteljsku. Vjenčanica je imala dva tradicionalna detalja, plavu mašnu prišivenu za pojas jer nevjeste uvijek nose "nešto plavo" te malu, zlatnu potkovu ušivenu u nabore kao amajliju za sreću.

Vlasnici Dianine vjenčanice njezini su sinovi, princ William i princ Harry, a prije dvije godine bila je izložena u Kensingtonskoj palači na izložbi povodom 40. godišnjice vjenčanja princeze Diane i Charlesa koji je tada bio princ od Walesa. Izgledala je veličanstveno, baš kao i na dan vjenčanja.

Linker
28. travanj 2024 18:29