CLODAGH KILCOYNE/AFP/PROFIMEDIA
Tiha voda

Jedina snaha kojoj je Elizabeta II. vjerovala

Otkako se udala za najmlađeg kraljičinog sina, princa Edwarda, napravila je samo jedan kiks: reklamirala je za novac novi model Rovera što je šokiralo javnost.

Otkako se udala za najmlađeg kraljičinog sina, princa Edwarda, napravila je samo jedan kiks: reklamirala je za novac novi model Rovera što je šokiralo javnost.

Ožalošćena Sophie Wessex, supruga najmlađeg sina kraljice Elizabete II., teško se nosi s odlaskom najdugovječnijeg monarha u britanskoj povijesti. Zamišljena, s jedva suspregnutim suzama, pridružila se sinoć članovima kraljevske obitelji u Balmoralu, na oproštaju s 96-godišnjom ‘bakom nacije‘ čiji je odlazak obilježio cijelu epohu.

Njene suze nisu samo prigodne, njih su dvije bile bliske otkako ju je princ Edward 1998. predstavio majci i potkraj iste godine zaprosio na odmoru na Bahamima. Buckinghamskom palačom tada je kružila priča kako je odmjerena, tiha marketinška stručnjakinja i vlasnica PR tvrtke, dobila rekordno brz ‘blagoslov‘ za ulazak u kraljevsku obitelj. Kraljica ju je tijekom upoznavanja ‘snimila‘ i zaključila kako je prava šteta što Charles i Andrew nisu pronašli partnerice nalik na Sophie.

Njen najstariji sin nadao se danu kad će njegova majka oprostiti Camilli sve grijehe, a vojvoda od Yorka bio je već dvije godine razveden od Sarah Ferguson. Razlog zbog kojeg ju je Elizabeta zavoljela njezin je osjećaj za mjeru.

image

Sa suprugom, princem Edwardom.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Najvažniju lekciju o tome što kraljičina snaha ne smije učiniti Sophie je naučila 2001., dvije godine poslije udaje za Edwarda u kapeli St George‘s u Windsoru. Pozirala je pokraj Rovera 75 na Salonu automobila u Frankfurtu, nakon što si je osigurala ugovor od 250.000 funti za ‘diskretnu promidžbu‘, piše Daily Mail. Od tada do danas, grofica od Wessexa nije napravila niti jedan kiks: pobrinula se da isto vrijedi i za djecu koju je dobila u braku s Edwardom, Jamesom i Louise Windsor. Svjesna da mora poraditi na sebi jer je djevojka iz grada, a od kraljičine snahe očekuje se odlično jahanje, poznavanje čemu služi ribolovni štap (tijekom posjeta kraljici u Balmoralu moralo se ići pecati pastrve), pucanje iz lovačke puške i upravljanje kočijom. Gradivo je savladala tako dobro da joj je i na komplimentima škrt princ Philip, odao priznanje.

image

Zbog udaje za princa naučila je upravljati kočijom.

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uz sve to ostala je vjerna sebi: oduvijek govori što misli ali pritom ostanje pristojna. Vjerojatno se ta njena osobina kraljici najviše sviđala. Nakon Meghanine udaje za princa Harryja i skandaloznog okretanja leđa svemu što njegova obitelj predstavlja u Velikoj Britaniji, od Sophie Wessex očekivalo se da će postati zamjena odbjegle vojvotkinje. Prihvatila je zadatak, postala ‘bolja verzija Meghan‘ i još više produbila odnos s kraljicom. Primjerice, imale su slične TV interese: često su provodile subotnje ili nedjeljne večeri u Windsoru, gledajući crno-bijele ratne filmove i povijesne dokumentarce. Upravo je Sophie putovala s kraljicom kada je trebalo ići na crkvene mise u Sandringhamu ili Balmoralu jer je "njezina prisutnost kraljici bila umirujuća, što joj je bilo potrebno prije dolaska u crkve", kažu insajderi.

image

Kraljica ju je voljela, zajedno su gledale ratne filmove.

ANDREW PARSONS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Uz to, grofica je pokroviteljica više od 70 organizacija: usmjerila se na osnaživanje žena, te na prava žena i djevojčica širom svijeta. Istim se bavi i Meghan, no Sophie za razliku od nje po tom pitanju ne želi, kako kaže, ‘medijsku buku‘. Samozatajnu šogoricu jako cijeni i kralj Charles III. Nema sumnje da je tijekom njegove vladavine očekuje još više zadataka. Mogla bi postati primjer ‘djelatnika‘ Tvrtke kakve kralj želi u svojoj obitelji.

Linker
26. travanj 2024 01:01