Neplaniran potez

Kad se mora, mora se! Kraljica donijela tešku odluku, ovime prekida dugogodišnju tradiciju

Kako bi se što više spriječio rizik prenošenja zaraze koronavirusom, britanski dvor odlučio je ukinuti sve događaje u čast ‘običnim‘ ljudima Velike Britanije.

Britanska kraljica Elizabeta II. morala je prekršiti dugogodišnju kraljevsku tradiciju i to zbog koronavirusa. Naime, kraljica je za cijelu 2021. godinu otkazala sve vrtne zabave, čajanke i domjenke u Londonu i Edinburgu, što je Buckinghamska palača i službeno potvrdila.

"Donesena je odluka da u 2021. godini vrtne zabave neće biti održane", izjavio je glasnogovornik palače.

Kraljevske vrtne zabave jedan su od mnogih vrhunaca kraljičina ljetnog kalendara i bit će to drugi put u njezinoj 69-godišnjoj vladavini da su ti javni događaji otkazani.

image
Kraljičine vrtne zabave okupljaju čak 30 tisuća uzvanika.
COLIN FISHER/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Usred izbijanja koronavirusa 2020. godine nisu se održali neki važni kraljevski događaji, uključujući paradu "Trooping the colour" u čast obilježavanja kraljičinog 94. rođendana. Umjesto uobičajenog slavlja, u dvorcu Windsor održala se manja verzija parade.

Zahvala 'običnim' ljudima

Vrtne zabave su jedna vrsta prigoda kojima kraljica zahvaljuje "običnim" građanima Velike Britanije, onima koji su se iskazali u radu humanitarnih organizacija i u lokalnim zajednicama, ali i članovima vojne i diplomatske zajednice. Tijekom ljeta održala bi čak četiri takve zabave s oko 30 tisuća ljudi i to na dvije lokacije - u Buckinghamskoj palači te palači Holyroodhouse u Edinburghu.

image
Kraljica Eliazbeta II. na jednoj od svojih zabava.
MD/EXPRESS SYNDICATION/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

One su čak i jedan od zaštitnih znakova palača, a na njima bi gosti uživali u vrhunskim napitcima i slasticama. Svake godine poslužilo bi se čak oko 27 tisuća šalica čaja, 20 tisuća sendviča i kriški torte, zbog čega su ovakve kraljevske zabave zbilja "velik zalogaj" za kuhare i organizatore.

Kraljica i njezin suprug, vojvoda od Edinburgha, trenutno borave u dvorcu Windsor, gdje su živjeli veći dio 2020. godine. Tijekom ljeta su boravili i na svojem škotskom imanju Balmoral, a kratko vrijeme su proveli i na imanju Sandringham u Norfolku prošlog rujna.

Linker
16. travanj 2024 17:20