Impresivni portret izazvao je podijeljene reakcije javnosti

 AARON CHOWN AFP
PRVI OD KRUNIDBE

Kao da gori u paklu: Kraljica Camilla oduševljena Charlesovim portretom koji je šokirao javnost

Prvi službeni portret kralja Charlesa III., čiji je autor slavni londonski umjetnik Jonathan Yeo, predsatvljen je javnosti u Buckinghamskoj palači.

Prvi službeni portret kralja Charlesa III., čiji je autor slavni londonski umjetnik Jonathan Yeo, predsatvljen je javnosti u Buckinghamskoj palači.

Rekcije javnosti su najblaže rečeno podijeljene, no prvi službeni portret britanskog monarha, kralja Charlesa III. nakon što je lani i službeno okrunjen, oduševio je one kojima je - namijenjen. Ulje na platnu engleskog umjetnika, 53-godišnjeg Jonathana Yeoa predstavljeno je javnosti u Buckinghamskoj palači, a sliku impresivne veličine od 260 x 200 centimetara u nazočnosti autora u Plavoj sobi (Blue Drawing Room) Buckinghamske palače u Londonu 14. svibnja otkrio je osobno kralj Charles III.

image

Kraljica Camilla je oduševljena

AARON CHOWN AFP

"To je to, skinuli ste ga u potpunosti", izjavila je kraljica Camila koja je portret svog supruga prvi put vidjela uživo. Ona je oduševljena slikom kralja Charlesa koji je umjetniku pozirao u odori velške garde, za čijeg je pukovnika imenovan 1975., a Jonathan Yeo naslikao ga je na crvenoj pozadini s leptirom koji mu slijeće na rame.

image

Riječ je o prvom kraljevom portretu od krunidbe

AARON CHOWN AFP

Slika je naručena prije četiri godine, a Charles je umjetniku u četiri sesije osobno pozirao na kraljevskom posjedu u Highgroveu te u Clarence Houseu. Tada je napravio i fotografije koje su mu poslužile za rad na slici u svom studiju, a format slike dogovoren je s kraljevskom obitelji kako bi se ona savršeno uklopila u dvoranu u kojoj će biti izložena.

image

Kralj Charles III. osobno je otkrio svoj portret

AARON CHOWN AFP

Jonathan Yeo je 53-godišnji britanski umjetnik koji je međunarodnu popularnost stekao u svojim ranim dvadesetim godinama kao portretist koji je ovjekovječio brojne poznate poput Nicole Kidman, Dennisa Hoppera, Care Delevingne, Damiena Hirsta, princa Philipa, kraljice Camillu, Erin O‘Connor, Tonyja Blaira i Davida Camerona.

image

Jonathan Yeo i kralj Charles III.

AARON CHOWN AFP

Reakcije na društvenim mrežama kreću se u rasponu od divljenja i pohvala do žestokih kritika u kojima se tvrdi da monarhov portret izgleda kao poster za horor film koji pobuđuje noćne more, te da je slikar uspio u nemogućem - naslikavši kralja kako gori u paklu, a još je za to dobio izdašan honorar i slavu.

Kako god, svako autentično umjetničko djelo izaziva oprečne reakcije, pa će se Yeohov portret tako naći u nizu kontroverznih slika poput ekspresivnog nefigurativnog portreta kraljice Elizabete Luciana Freuda, te hiperrealističnog portreta Kate Middleton čiji je autor Paul Emsley.

"Moja želja je bila da prikažem ljudsku stranu našeg kralja, a leptir koji slijeće na njegovo desno rame simbolizira metamorfozu i ponovno rođenje. Ideja se rodila u razgovoru s kraljem, koji je tu temu sam spomenuo, jer simbolizira i njegovu posvećenost borbi za zaštitu prirode čime se aktivno bavi od mladosti, mnogo prije nešto što su ekologija i zaštita okoliša postali opća stvar", izjavio je Yeo.

image

Kralj je umjetniku pozirao uživo

AARON CHOWN AFP

Kraljevski par proteklih je mjeseci proživljavao najteži period zbog narušenog zdravstvenog stanja kralja Charlesa, koji se nakon dužeg izbivanja zbog liječenja i oporavka od zloćudne bolesti vratio javnim dužnostima.

Da kralj boluje od karcinoma javnost je doznala početkom veljače 2024. godine kada je ta vijest potvrđena iz palače. Priopćeno je i da je Charles odmah krenuo s adekvatnom terapijom, a tijekom tog vremena liječnici su mu savjetovali da odgodi dužnosti u javnosti. Svoj portret kralj Charles III. nedavno je dobio i na seriji novčanica na kojima je otisnut njegov lik u odijelu bez krune, prema fotografiji iz 2013. godine

Linker
27. srpanj 2024 06:47