Dirnuta slavljenica

Kraljica oduševljena idejom sunarodnjaka: Lijepa gesta u čast njene 70. obljetnice

Elizabeta II. voli jednostavne i praktične geste: kad je njezina snaha Sophie, poslije sina Charlesa, unuka Williama i njegove supruge Kate, zasukala rukave, oglasila se pismom zahvale sunarodnjacima jer na orginalan i koristan način podržavaju monarhiju.

Sudeći po izvanrednom daru za 70. obljetnicu na prijestolju, Britanci dobro poznaju svoju kraljicu. Trude se razveseliti je onim što najviše voli: jednostavnim gestama kojima joj poručuju da cijene njezinu predanost kraljevskim dužnostima, a imaju i praktičnu stranu. Riječ je, naime, o inicijativi "Zasadi drvo za jubilej".

Ideja je ta da se povodom značajne obljetnice diljem zemlje sade stabla kraljici u čast. Zadani cilj je 70 milijuna stabala, no neovisno o tome hoće li se dostići do kraja proljetne sezone sadnje te jesenskog dijela akcije (od listopada do kraja ove godine), Elizabetu II. veseli baš svako posađeno stablo. Nazivaju ih jubilarnim drvcima i o njima će se njezini sunarodnjaci skrbiti s posebnom pozornošću. Izrađena je i interaktivna karta posađenih stabala. Ukratko, kad kraljica, koja se sve više oslanja o svoj štap i sve teže hoda - poželi, vidjet će kako izgleda i gdje je posađeno svako jubilarno drvce u Velikoj Britaniji.

Čitajte i: Kraljica Elizabeta II. prvi put u 70 godina vladavine zablistala na naslovnici Voguea

"Budući da se proljetna sezona sadnje bliži kraju, upućujem iskrenu zahvalu svima diljem zemlje koji su posadili drvo kako bi proslavili moj platinasti jubilej. Duboko sam dirnuta činjenicom da je toliko društvenih skupina, škola, obitelji i pojedinaca dalo doprinos inicijativi. Nadam se da će jubilarna stabla cvjetati i rasti još mnogo godina, kako bi u njihovim krošnjama uživale buduće generacije", napisala je Elizabeta II.

Njezino pismo javnosti poklopilo se s akcijom sadnje koju je provela njezina snaha Sophie, grofica od Wessexa: u vrtu Buckinghamske palače nedavno je "udomila" brijest, piše People. Pomogli su joj školarci, a supruga najmlađeg kraljičinog sina, princa Edwarda, dodijelila im je priznanja.

Kako budući kralj, princ Charles, godinama podupire brojne ekološke projekte, i on je prošlog listopada zasadio stablo u čast svoje majke. Smjestio ga je na obiteljskom imanju Balmoral u Škotskoj, kao jedno od prvih u sklopu jubilarne, zelene inicijative. Sadnju je uveličala sama kraljica, a princu je pomagala grupa školaraca.

Jubilarno stablo nedavno su zasadili i princ William i njegova supruga Kate, tijekom svog posjeta Walesu. Izbor nije slučajan: njegova majka Diana imala je titulu princezu od Walesa stoga je njihova sadnja stabla u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, imala posebnu poruku.

Linker
19. travanj 2024 09:51