Getty Images
Pravo lice princeze Margaret

Kraljičina buntovna sestra: Zvali su je rock 'n' roll princezom, a upravo zbog nje je dopušten i razvod u kraljevskoj obitelji

Pila je, pušila i prijateljevala sa slavnima. No, iako je u javnosti uglavnom bila nasmješena i ostavljala dojam zabavne i sretne žene, povjesničari sugeriraju kako njen život zapravo nije bio nimalo lak.

Princeza Margaret Rose Windsor (1930. - 2002.), grofica od Snowdona i mlađa sestra kraljice Elizabete II., bila je sigurno jedna od najpopularnijih pripadnica plave krvi u modernoj povijesti. Poznata po svojoj buntovnoj prirodi i odlučnoj osobnosti, po cijelom je svijetu punila novine vijestima o svom osebujnom životnom stilu zbog čega ju je pratio glas zabavne djevojke što će ljubitelji serije The Crown, u trećoj sezoni koja se upravo počela prikazivati na Netfilxu, lijepo moći vidjeti i u novim nastavcima.

Dakle, davno prije no što je na scenu stupio buntovni princ Harry kojega javnost jako voli, princeza Margaret etablirala se kao "divlje dijete kraljevske obitelji". Poznata po svojoj živosti, ona je bila sve što jedna princeza ne bi smjela biti. Pijući, pušeći i njegujući prijateljstva sa slavnim osobama, glumcima i glazbenicima prozvali su je "princezom za zabavu" i "rock 'n' roll princezom".
Upravo su je te karakteristike njene osobnosti i životnog stila učinile miljenicom u Netflixovoj seriji u kojoj ju je na samom početku utjelovila glumica Vanessa Kirby, u prvoj sezoni vrlo vjerno predočivši Margaretino upuštanje u vezu s očevim kapetanom konjičke grupe Peterom Townsendom, a u drugoj romansu s Antonyjem Armstrong-Jonesom (za kojega se princeza i udala 1960.).

U novoj, trećoj sezoni, njenu ulogu je preuzela britanska glumica Helena Bonham Carter, od koje svi imaju velika očekivanja.

"Ako Bonham Carter uspije uhvatiti samo djelić njene izvanredne, zapravo maestralne nepristojnosti, onda će publika zasigurno dobiti poslasticu", rekao je cijenjeni povjesničar Dominic Sandbrook za HistoryExtra.

U svijetlu te i drugih zagonetnih izjava o životu kraljičine sestre, istražili smo što je to što o ovoj princezi možda ne znamo, a zapravo je vrlo zanimljivo...

Netflix
U trećoj sezoni ulogu najveće buntovnice na britanskom dvoru utjelovljuje poznata glumica Helena Bonham Carter, od koje svi imaju velika očekivanja.

Bila je prva članica britanske kraljevske obitelji koja se rodila u Škotskoj u više od 300 godina

Princeza Margaret rođena je 21. kolovoza 1930. u dvorcu Glamis u Škotskoj, obiteljskom sjedištu njene majke. U vrijeme rođenja, bila je četvrta u redu do prijestolju preko svog oca Bertija, kasnije kralja Georgea VI.. Iako su se njeni roditelji nadali da će je nazvati Ann, kralj George V. je stavio veto na to ime, pa su se odlučili nazvati je Margaret Rose - zbog čega su je kasnije u životu njoj bliski ljudi zvali Margot.

Kako piše Independent, kasnilo se nekoliko dana sa službenim upisom njena rođenja, kako ne bi bila zapisana pod brojem 13 u knjizi rođenja lokalnog župnog ureda.

Mjesto rođenja možda jest njen prvi, ali nije i jedini životni "prvijenac". Naime, njeno vjenčanje s fotografom Antonyjem Armstrong-Jonesom 1960. godine bilo je prvo britansko kraljevsko vjenčanje koje se emitiralo na nacionalnoj televiziji, dok je njen razvod, 18 godina kasnije (1978.), bio prvi u najužem krugu kraljevske obitelji, otkako je unuka kraljice Viktorije, princeza Victoria Melita, okončala brak s Ernestom od Hessena 1901. godine.

403157 07: FILE PHOTO Britain's Queen Elizabeth, center, poses with her two daughters, Princess Elizabeth, left, and Princess Margaret, in June 1936 in the garden of the Royal Lodge at Windsor, England. The Queen Mother died in her sleep March 30, 2002 at the age of 101. (Photo by Getty Images)
Getty Images
Britanska kraljica Elizabetha sa svoje dvije kćeri, princezama Elizabetom (lijevo) i Margaret (desno) u lipnju 1936. godine.

Bila je vrlo bliska sa sestrom, kraljicom Elizabetom II., no svađala se s njom kao dijete

Margaret i Elizabeth uživale su u relativno običnom odgoju za djecu njihova bogatstva i društvenog položaja, a poput mnogih sestara neznatne dobne razlike, nisu im bila strana dječja podbadanja. Marion Crawford, koja je 17 godina radila kao guvernanta obitelji, napisala je u neautoriziranoj biografiji pod nazivom The Little Princesses da su bile "dvije potpuno normalne i zdrave" djevojčice.

Prema njenim riječima, odrastale su i odgajane ravnopravno te se među njima nije moglo osjetiti koja će biti buduća kraljica. Međutim, voljele su se "kefati" - dok je Lilibet (Elizabeth) bila "brza na lijevoj ruci", Margaret je bila poznata po bliskim okršajima i ugrizima.

No, ugrizima i udarcima usprkos, dvije su sestre održale blisku vezu i u odrasloj dobi. Mlađa je sestra tako Elizabeth bila djeveruša 1947. na njenom vjenčanju za princa Filipa. S druge, pak, strane, Elizabeth je svojoj mlađoj sestri darovala 20-sobni stan u Kensingtonskoj palači nakon vjenčanja s Antonyjem Armstrong-Jonesom.

Prema Vanity Fairu, Margaret je već onda imala direktnu liniju do radnog stola svoje sestre u Buckinghamskoj Palači, što im je omogućavalo da se neometano čuju kad god to požele.

Imala je ponavljajuće noćne more u kojima je sanjala da je razočarala Kraljicu

Biti kraljičina sestra ostavilo je traga na Margaret. Prema navodima novinara Craig Browna, autora knjige Ma'am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret, princeza je imala ponavljajuće noćne more. U tim uznemirujućim snovima sanjala je kako je razočarala Kraljicu. Upravo to mu je i sama rekla kada ju je pitao je li ikada sanjala Kraljicu. "Imam noćne more zbog 'neodobravanja'", odgovorila mu je tada.

400806 23: (FILE PHOTO) Princess Margaret meets Actress Sophia Loren May 29, 1958 during the premiere of Carol Reeds film ''The Key'' at the Odeon. Buckingham Palace announced that Princess Margaret died peacefully in her sleep at 1:30AM EST at the King Edward VII Hospital February 9, 2002 in London. (Photo by Getty Images)
Getty Images
Glumicu Sophiju Loren upoznala je 29. svibnja 1958. na premijeri filma Carol Reedsa "The Key". No, prijateljevala je i s drugim zvijezdama tog doba - The Beatelsima, Elton Johnom, Warren Beattyjem, Joan Collins, Van Johnsonom i mnogim drugima.

Uživala je u dekadentnom načinu života

Kao što se moglo i očekivati ​​za člana kraljevske obitelji, Margaret je živjela luksuzno. Prema Brownu, prosječno jutro za princezu sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća počelo je doručkom u krevetu, a završilo je s "ispijanjem votke" i ručkom u četiri slijeda.


Izvadak iz knjige 'Ma'am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret' novinara Craiga Browna.

Za nju nije bilo ništa neobično provesti i po dva sata vremena nakon buđenja u svom toplom krevetu slušajući radio i prelistavajući novine, nakon čega bi i više nego toliko vremena provela u kupaonici, brčkajući se u mirisnoj kupki, a nakon toga uljepšavajući se za ručak s Kraljicom Majkom...

RAF Group Captain Peter Townsend pictured riding his horse during a weekend at Allanbay Park with his partner Princess Margaret, Binfield, England, October 15th 1955. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Konjički kapetan Peter Townsend bio je prva velika ljubav princeze Margarete, no svoju vezu, unatoč najavama, nikad nisu okrunili brakom.

Zaljubila se u starijeg muškarca koji je možda bio u braku na početku njihove veze

Za razliku od svoje sestre Elizabeth, Margaret nije bila pod pritiskom da se uda. U svojim ranim dvadesetima započela je vezu s očevim konjanikom, kapetanom konjičke grupe Peterom Townsendom, koji je bio 16 godina stariji od nje.

Townsend je sa suprugom Rosemary Pawle imao dvoje djece i smatran je - barem po kraljevskim standardima - pučaninom skromnih primanja. Za mladu princezu njihov je odnos bio prvo iskustvo romantične ljubavi. Iako se ta veza često naziva "aferom", nije jasno kada su je zapravo započeli. On se, naime, 1952. razveo od supruge, a neki izvori sugeriraju da čak i nije postao blizak s Margaretom sve do nakon smrti njenog oca, kralja Georgea VI., 6. veljače 1952. Stoga još uvijek ostaje misterij je li njen prvi pravi muškarac u životu bio slobodan ili oženjen u trenutku kad su započeli romansu.

Queen Elizabeth II (head just visible, right), the Duke of Edinburgh (standing holding binoculars, centre), Princess Margaret (fourth left) and her partner RAF Group Captain Peter Townsend (standing, no hat), in the Royal Box at Royal Ascot races in June 1952. (Photo by Central Press/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Princeza Margaret s obitelji i svojim partnerom Peterom Townsend na konjičkoj utrci u lipnju 1952.

Stavila je "dužnost prema Commonwealthu" ispred udaje iz ljubavi

Margaretina veza s Townsendom otkrivena je javnosti kada je novinar "oka sokolova" primijetio princezu kako nježno skida mucicu s Townsendove jakne tijekom kraljičine krunidbe u Westminster Abbeyju 1953. godine.

Kasnije te godine, u travnju 1953., Townsend je zaprosio 22-godišnju princezu. S obzirom na to da je Margaret tada bila mlađa od 25 godina, i zato što je bila tako usko povezana s britanskom krunom, bio je neophodan kraljičin pristanak na brak prema Zakonu o kraljevskim brakovima iz 1772. Suočena s "nemoguće teškom odlukom" i pritiscima sa svih strana, Elizabeth je zamolila Margaret da pričeka s udajom nekoliko godina.

Princeza i Townsend složili su se s njenim zahtjevom planirajući se vjenčati kad Margaret napuni 25. Ali, samo dvije godine kasnije, 31. listopada 1955., Margaret je objavila sljedeću izjavu:

"Željela bih da se zna kako sam odlučila da se neću udati za konjaničkog kapetana Petera Townsenda. Svjesna sam da sam možda mogla sklopiti građanski brak. Ali, imajući na umu crkveno učenje kako je kršćanski brak neraskidiv, i svjesna svoje dužnosti prema Commonwealthu, odlučio sam taj zadatak staviti ispred svih drugih."

Je li kraljica odlučila spriječiti Margaret da se uda za Townsenda? Ne nužno. (Iako, ako je vjerovati Netflixovoj seriji, Elizabeth je rekla sestri da više neće biti članica obitelji ako nastavi s idejom o braku.)

Dokumenti objavljeni u Nacionalnom arhivu 2004. pokazuju da su kraljica i tadašnji premijer Anthony Eden izradili plan kojim bi Margaret i Townsendu onemogućili vjenčanje. Postojao je i mali "trik": Margaret, i sva djeca rođena u braku, bili bi isključeni iz nasljedne linije britanske krune. Konačni nacrt tog prijedloga izrađen je 28. listopada 1955., samo tri dana prije no što je Margaret objavila da se neće udati za Townsend.

Kao što je i sam Townsend sročio u svojoj autobiografiji Time and Chance iz 1978. godine: "Mogla se udati za mene samo ako je bila spremna odreći se svega - svog položaja, prestiža, apanaže. Jednostavno nisam znao kako da nadomjestim sve što bi izgubila."

NETFLIX
Princeza je 1965. bila u službenom posjetu SAD-u. Iako serija sugerira kako je njen posjet dobro prošao, vidjet ćemo i kako je zbog svojeg načina zabave dobila zabranu dolaska u ovu prekooceansku zemlju na nekoliko godina.

Procjenjuje se da je 300 milijuna ljudi gledalo njeno vjenčanje na televiziji

U veljači 1960. Margaret je najavila zaruke za fotografa Antonyja Armstrong-Jonesa. To je otkriće iznenadilo medije te su nagađali kako je Margaret prihvatila prosidbu ubrzo nakon što je saznala da je njezina bivša ljubav Peter Townsend imao namjeru oženiti se 19 godina mlađom Belgijankom Marie-Luce Jamagne.

Tri mjeseca kasnije, 6. svibnja 1960., Margaret i Armstrong-Jones razmijenili su zavjete u spektakularnoj ceremoniji u Westminsterskoj opatiji. Bilo je to prvo britansko kraljevsko vjenčanje koje je emitirano na televiziji, a procjenjuje se da je 300 milijuna ljudi gledalo ceremoniju. Na vjenčanje je pozvano oko 2.000 gostiju, uključujući bivšeg premijera Winstona Churchilla, dansku kraljicu Ingrid te kralja i kraljicu Švedske.

400806 38: (FILE PHOTO) The bridal group at Buckingham Palace May 6, 1960 at the wedding of Princess Margaret and Antony Armstrong-Jones. Buckingham Palace announced that Princess Margaret died peacefully in her sleep at 1:30AM EST at the King Edward VII Hospital February 9, 2002 in London. (Photo by Getty Images)
Getty Images
Fotografija s vjenčanje princeze Margaret i Anthonyja Armstrong-Jonesa snimljena 6. svibnja 1960.

Raskošno vjenčanje koštalo je vrtoglavih 86.000 funti

U usporedbi s vjenčanjem Elizabete II. i princa Filipa, održanim u poslijeratnoj 1947., Margaretino je vjenčanje, trinaest godina kasnije, prštalo od raskoši. Uz 20 svadbenih torti, cvjetni luk od 18 metara i vjenčanicu napravljenu od više od 30 metara tkanine, ovaj događaj navodno je koštao 26.000 funti, a medeni mjesec - šestomjesečna jurnjava na kraljevskoj jahti Britannia - račun je "zapaprio" za dodatnih 60.000 funti. Nakon medenog mjeseca, mladenci su se uselili u stan (Apartment 1A) u Kensingtonskoj plači. Imali su dvoje djece: Davida, rođenog 3. studenog 1961., i Sarah, rođenu 1. svibnja 1964. godine.
Margaretin brak skončao je 1976. kad je u javnosti objavljena njezina veza s muškarcem pod imenom Roddy Llewellyn. Biograf Christopher Warwick sugerirao je kako je od tada Margaret radila na javnom prihvaćanju razvoda na kraljevskim dvorima.

400806 29: (FILE PHOTO) Charles, Prince of Wales (L) and Diana, Princess of Wales (1961-1997) stand with Princess Margaret Rose April 16, 1985 at Windsor Castle, Berkshire, ready to receive President Banda of Malawi for his State visit. Buckingham Palace announced that Princess Margaret died peacefully in her sleep at 1:30AM EST at the King Edward VII Hospital February 9, 2002 in London. (Photo by Getty Images)
Getty Images
Upravo zahvaljujući sestri njihove majke, kraljičinoj je djeci bilo puno lakše rastati se. Princ Charles to je učinio 1996. godine kada se rastao od Lady Diane, princeze od Walesa.

Povijest njenih veza bila je tužna, napisao je Warwick, ali je svojim iskustvom i naslijeđem (a mi bismo dodali i "probijanjem leda") pomogla djeci svoje sestre, jer se njih čak troje rastajalo. Princ Charles razveo se 1996. od Lady Diane Frances Spencer s kojom je brak sklopio 1981. Princeza Anna, koja se 1973. udala za Kapetana Marka Phillipsa rastala se 1992,. a i vojvoda od Yorka, Princ Andrew, koji se posljednjih dana spominje kao glavni akter jednog od najvećih skandala na britanskim dvorima ikad, brak sa Sarah Ferguson sklopljen 1986. okončao je deset godina kasnije. Upravo zahvaljujući Margaret, njima je to bilo lakše učiniti nego što je samo dvadesetak godina ranije bilo njoj.

Princeza Margaret umrla je u snu 9. veljače 2002. u dobi od 71 godine u bolnici The King Edward VII nakon moždanog udara i srčanih problema.

400878 03: Queen Elizabeth II arrives at Kensington Palace February 11, 2002 to see her sister Princess Margaret who died in London on Saturday morning. The Princess's body is laying in Kensington Palace prior to her funeral which will be held in Windsor on Friday. (Photo by Sion Touhig/Getty Images)
Getty Images
Sestra kraljice Elizabeth, koju je Margaret zvala Lilith, umrla je u subotnje jutro, 9. veljače prije 17 godina.

Linker
19. travanj 2024 10:10