komadić povijesti

Kultni pulover princeze Diane prodan je za više od milijun dolara

Na aukciji je bilo izloženo još devet modnih komada koji se pamte kao ikonični, no pulover princeze Diane privukao je najviše pažnje i postigao je vrtoglavu cijenu.

Dva tjedna trajala je online aukcija za crveni pulover s motivom ovčica kojeg je princeza Diana nosila 1983. godine, mjesec dana prije vjenčanja za Charlesa, danas kralja Velike Britanije.

Pulover je prodan za rekordnu cijenu - 1.1 milijun dolara finalna je cijena, što je ujedno najveća svota novca izdvojena za odjevni predmet preminule princeze. U jednom trenutku cijena za pulover brenda Warm & Wonderful stagnirala je oko 190 tisuća dolara, a u posljednjih 15 minuta aukcije skočila je na vrtoglavih 1.1 milijuna. Ujedno je to najveća cijena ponuđena za pulover - do sada je rekord držao maslinasti pulover frontmena Nirvane, Kurta Cobaina, koji je 2019. prodan za 334 tisuća dolara.

image
JOHN ANGELILLO/UPI/PROFIMEDIA

Kultni pulover koji se upisao u povijest i jedan je od najprepoznatljivijih odjevnih predmeta na svijetu dugo je bio zametnut, dok ga osnivačice brenda Warm & Wonderful nisu pronašle na tavanu u travnju ove godine. Kuća Sotheby‘s na aukciji je uz ovaj predmet ponudila još devet modnih predmeta koji su se upisali u povijest: dvije haljine koje su pripadale bivšoj prvoj dami Michelle Obama i Kate Winslet, vintage veo od čipke kojeg je Madonna nosila na naslovnici Vanity Faira, četiri vrijedne Hermes torbe, vintage ukras za glavu kojeg je Sarah Jessica Parker nosila za vjenčanje u filmu "Seks i grad". Ipak, pulover princeze Diane je privukao najveću pažnju javnosti.

image
MAURO CARRARO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Crveni pulover s bijelima i jednom crnom ovčicom ujedno je jedan od prvih komada odjeće kojeg je brend Warm & Wonderful predstavio na svojim početcima, a prije 40 godina, nakon što ga je nosila Diana, našao se u svim novinama. Produkcija pulovera zaustavljena je 1994. godine, a 2020., ponovno je pušten u prodaju.

Linker
25. travanj 2024 12:44