Princ Guillaume i vojvotkinja Stephanie.
 Cyril Pecquenard / KCS Presse / Profimedia
Stigla prinova

Luksemburg slavi: Velikom vojvodi prijestolonasljedniku rodilo se prvo dijete, dali mu šest imena

Kraljevska obitelj i vlada u Luksemburgu priopćili su u nedjelju vijest o rođenju prvog sina Velikog vojvode prijestolonasljednika koji će jednom preuzeti vlast u zemlji.
Prvo dijete kraljevskog para prijestolonasljednika, peto unuče (četvrti dječak) njegove Kraljevske visosti Velikog vojvode Henrija rođen je u nedjelju malo poslije 5 sati ujutro, priopćila je luksemburška vlada.

Dječak, sin Velikog vojvode prijestolonasljednika, princa Guillaumea i supruge mu Stephanie, zvat će se Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume.

Dijete je teško 3,190 kg i dugačko 50 cm. "Princeza i dijete su dobro", ističe kraljevska obitelj u odvojenom priopćenju, dodajući da roditelji "jedva čekaju da ga pokažu javnosti".

U čast rođenja prvog djeteta prijestolonasljedničkog para vojska će ispaliti 21 topovski plotun s uzvisine Fort Thuengen.

Uloga Velikog vojvode u Luksemburgu je čisto protokolarna. Po 33. članku Ustava Veliki vojvoda sam obnaša izvršnu vlast, ali 45. članak kaže da sve njegove odluke mora supotpisati ministar koji za njih preuzima političku odgovornost. U praksi on zapravo poštuje odluke vlade i zastupnika.

Čitajte i:

Princ Harry se javio i emotivno priznao: 'Život se dramatično promijenio za sve nas'

Meghan i princ Harry u izolaciji u luksuznoj vili na Beverly Hillsu, imaju pogled koji oduzima dah

Meghan i Harry raznježili svijet dosad neviđenom fotkom malenog Archieja

Archie proslavio rođendan veselim videom: Osim ukusne torte, dobio je jedan od najljepših poklona

Linker
07. travanj 2024 11:57