KOLA SULAIMON AFP
NIJE IM LAKO

Meghan Markle i princ Harry na udaru, njihova zaklada u gubicima proglašena - delinkventnom

Privatna zaklada Archewell, koju su prije četiri godine pokrenuli supružnici princ Harry i Meghan Markle, postala je meta državnog odvjetništva i porezne uprave.

Privatna zaklada Archewell, koju su prije četiri godine pokrenuli supružnici princ Harry i Meghan Markle, postala je meta državnog odvjetništva i porezne uprave.

Svatko od nas može promijeniti svoju zajednicu, ali svi zajedno možemo promijeniti - svijet. Tako glasi moto pod kojim je prije četiri godine pokrenuta zaklada Archewell, čiji su osnivači nakon bijega s britanskog dvora i preseljenja u Sjedinjene Države bili princ Harry i njegova supruga Meghan Markle, a koja je po nalogu kalifornijskog državnog odvjetništva početkom svibnja označena kao - delinkventna i dok ne razriješi sve pravne i porezne nedoumice do daljnjeg ne smije primati nove donacije i priloge.

Riječ je o pravnom terminu koji se u Sjedinjenim Državama koristi za pravne subjekte i/ili odgovorne osobe koje ih predstavljaju ako na vrijeme ne ispune svoje obaveze poput, primjerice, podnošenja porezne prijave, plaćanja tražbina, kašnjenja s isplatom dugovanja po osnovi kredita, pozajmica i slično. Zaklada Archewell se, prema podacima koji se javno objavljuju, na udaru našla zbog toga jer nije podmirila godišnju pristojbu (renewal fee), što je obaveza svih neprofitnih organizacija za nastavak poslovanja.

image

Supružnici su jedini članovi upravnog vijeća svoje zaklade

KOLA SULAIMON AFP

Osim toga zaklada je nakon sjajne 2021., već iduće godine poslovala s gubitkom od 674 tisuće dolara, jer su njezini prihodi te godine iznosili dva milijuna dolara, a troškovi 2,67 milijuna dolara. Izvršnom direktoru Zaklade Jamesu Holtu u toj je kalendarskoj godini isplaćena plaća u visini od 277.405 dolara, te bonus od dvadeset tisuća dolara, što mnogi smatraju neprimjerenim za poslovanje s - gubitkom.

Organizacija CharityWatch, koju je 1992. osnovao Američki institut za filantropiju s ciljem neovisnog praćenja aktivnosti humanitarnih zaklada i organizacija, Archewellu zamjera nedostatak transparentnosti, te neadekvatno upravljanje, jer njegovom upravnom odboru sjede samo supružnici princ Harry i Meghan Markle, što nije u skladu s najboljom praksom. U Sjedinjenim Državama takve organizacije u upravnom vijeću imaju pet do sedam članova.

image

Njihova zaklada proglašena je delinkventnom

KOLA SULAIMON AFP

Zakone savezne države Kalifornije nisu prekršili, jer je tamo dozvoljeno da zakladom upravlja samo jedna osoba, ali se naglašava da upravna vijeća s malim brojem članova predstavljaju veliki rizik u smislu ispunjavanja zacrtanih politika, te resursa potrebnih za efikasno vođenje organizacije.

Zaklada Archewell pokrenuta je uz pompu i fanfare, a simbolički je označila novi životni početak za supružnike koji su se po nalogu kraljevske obitelji morali odreći uloge viših članova, što je za njih predstavljalo iznimnu promjenu, jer više nisu mogli računati na redovite mjesečne i godišnje prihode koji su im s tim statusom pripadali.

image

Meghan i Harry ne misle odustati

KOLA SULAIMON AFP

I činilo se da im je neprofitni posao s privatnom zakladom, čije ime asocira ̧na njihovog prvorođenog sina Archieja, a zapravo je kombinacija starogrčke riječi “arche”, koja označava “početak”, “podrijetlo”, “izvor djelovanja” i “korijen stvari”, te engleske riječi “well” koja označava sve ono što je dobro - krenuo dobro, ali se ubrzo i sunovratio. Kako će se stvari razvijati tek ćemo vidjeti, no Harry i Meghan očito ne misle odustati, jer su na svojoj nigerijskoj turneji najavili partnerstvo Archewella s jednom od najvećih tamošnjih zaklada GEANCO Foundation.

image

Uživali su u posjetu Nigeriji

KOLA SULAIMON AFP
Linker
07. srpanj 2024 17:12