Princ Abdul Mateen i Anisha Isu-Kalebic Rosnah

 INSTAGRAM
Svadbena zvona

Najpoželjniji princ objavio prvu zajedničku fotografiju s odabranicom hrvatskog podrijetla

Abdul Mateen od Bruneja, četvrti sin i deseto dijete brunejskog sultana Hajija Hassanala Bolkiaha, početkom siječnja će se vjenčati s poduzetnicom Anishom Isu-Kalebic Rosnah, a sada je objavio i njihovu fotografiju.

Abdul Mateen od Bruneja, četvrti sin i deseto dijete brunejskog sultana Hajija Hassanala Bolkiaha, početkom siječnja će se vjenčati s poduzetnicom Anishom Isu-Kalebic Rosnah, a sada je objavio i njihovu fotografiju.

U jednoj od najbogatijih država svijeta, sultanatu Brunej, u tijeku su završne pripreme za velebno vjenčanje princa Abdula Mateena, donedavno jednog od najpoželjnijih neženja kraljevske krvi i njegove odabranice hrvatskog podrijetla, Anishe Rosnah. Na hrvatske korijene mlade poduzetnice, osnivačice modnog brenda Silk Collective s diplomom britanskog sveučilišta u Bathu, upućuje njezino puno ime, Anisha Isu-Kalebic Rosnah. Kako je prezime Kalebić često u Splitu, njegovoj okolici, a ima ga i na otocima srednje Dalmacije, to je razlog zbog kojeg svjetski mediji privlačnu prinčevu odabranicu povezuju s Hrvatskom. Buduća princeza bez sumnje je rodom iz Bruneja, njezin djed Pehin Datuk Haji Isa bio je jedan od savjetnika brunejskog sultana te uspješan poduzetnik dok je njen brat Danial Deen Isa-Kalebic blizak mladoženjin prijatelj.

Kraljevsko vjenčanje zakazano je za 7. siječnja. Svadbeno slavlje će trajati deset dana, uključuje i raskošnu paradu u prijestolnici, Bandar Seri Begawanu, mogli bi mu nazočiti predstavnici kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta. Budući da sultanat njeguje bliske veze s kraljevinom Jordan, vjeruje se da će predstavnici obitelji kralja Abdulaha II., a možda i on osobno, prisustvovati značajnom događaju.

O mladenki se malo zna: otkako je brunejski sultan Haji Hassanal Bolkiah u listopadu 2023. objavio zaruke svog sina i Anishe Rosnah, ugasila je profile na društvenim mrežama. Za razliku od mladenke, njezin odabranik prisutniji je u medijima. Naočit princ je četvrti sin i deseto sultanovo dijete: majka mu je sultanova bivša (druga) supruga, nekadašnja stjuardesa Mariam Haji Abdul Aziz. U braku sa suverenom malog, naftom bogatog sultanata na otoku Borneo dobili su dva sina i dvije kćeri, piše The Sydney Morning Herald.

Princ Abdul Mateen najprije se školovao u domovini, a potom je na londonskom King‘s Collegeu 2014. diplomirao međunarodne odnose. Školovao se i na londonskoj "School of Oriental and African Studies" gdje je stekao diplomu magistra umjetnosti međunarodnih studija i diplomacije. Pritom nije zapostavio ni vojnu naobrazbu: jedan od najpoželjnijih prinčeva pohađao je Sandhurst, Kraljevsku vojnu akademiju te završio je sedmomjesečnu osnovnu letačku obuku: pilot je helikoptera poput princa Williama. Uz sve to, mladoženja je pasionirani igrač pola: dvaput je bio član reprezentacije svoje zemlje na Igrama jugoistočne Azije.

image

S ocem na prošlogodišnjem vjenčanju jordanskog prijestolonasljednika, princa Huseina

BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK

Na društvenim mrežama objavljuje fotografije sa susreta s članovima kraljevskim obitelji i političarima, poput britanske kraljice Elizabete II. - koju je upoznao povodom njenog platinastog jubileja - japanskog cara Naruhita, britanskog kralja Charlesa, članova jordanske kraljevske obitelji te američkog predsjednika Joea Bidena. Najčešće prati oca, no dio diplomatskih susreta besprijekorno je odradio sam što upućuje na to da ga sultan, možda, priprema za nasljednika. Ostvari li se to predviđanje, mladenka hrvatskog podrijetla mogla bi postati supruga vladara jedne od financijski najmoćnijih zemalja svijeta.

image

Princ Abdul Mateen uskoro se ženi

KENZO TRIBOUILLARD/AFP/PROFIMEDIA

Linker
26. travanj 2024 05:34