Charlesov najjači oslonac je supruga, ali i prijestolonasljednik William koji je neko vrijeme izbivao s prinčevskih dužnosti zbog zdravstvenog stanja svoje supruge Kate

 BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
kraljevska obitelj

Najteži udarac za monarhiju: Kralj Charles i William bliži su nego ikada, a pitanje je što će biti s Harryjem

Samo godinu i pol nakon stupanja na prijestolje Charles III. suočio se s dijagnozom karcinoma, zbog čega je princ Harry odmah dojurio iz Amerike u London, dok je William preuzeo velik dio kraljevskih obveza - koje bi uskoro mogle postati njegove.

Samo godinu i pol nakon stupanja na prijestolje Charles III. suočio se s dijagnozom karcinoma, zbog čega je princ Harry odmah dojurio iz Amerike u London, dok je William preuzeo velik dio kraljevskih obveza - koje bi uskoro mogle postati njegove.

"S obzirom na okolnosti kralj Charles se osjeća izvrsno", rekla je njegova 76-godišnja supruga Camilla u svom prvom pojavljivanju u javnosti, u katedrali u Sa­­lisburyju, tjedan dana nakon što je objavljeno da je 75-godišnjem britanskom poglavaru dijagnosticiran rak. Sve je počelo s operacijom prostate, kada je ustanovljeno maligno tkivo. Kralj je nakon boravka u bolnici otišao na daljnji oporavak na imanje u Sandring­hamu. Samo nakratko bio je u rezidenciji Clarence House u Londonu, gdje se susreo sa svojim mlađim sinom, 39-godišnjim princom Harryjem, koji je odmah doletio u domovinu, bez 42-godišnje supruge Meghan i njihove djece, četverogodišnjeg Archieja i dvogodišnje Lilibet. To je bio možda prvi korak u ponovnom uspostavljanju normalnih odnosa oca i sina, narušenih Harryjevim odlaskom iz domovine u Ameriku i rasističkim izjavama u kraljevskoj obitelji.

image

Uz kralja je cijelo vrijeme Camilla, koja se nedavno obratila medijima u vezi suprugovog zdravlja

PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Charles se razbolio samo godinu i pol dana nakon što je stupio na prijestolje, koje je tako dugo čekao, a njegov prvi nasljednik, 41-godišnji princ Willam - koji bi sada trebao preuzeti lavovski dio kraljevih obaveza - posljednjih tjedana bio je usredotočen na zdravlje supruge Kate. Četrdesetdvogodišnja princeza od Walesa još se, naime, nije posve oporavila od operacije abdomena, kojoj se podvrgnula prije nekoliko tjedana, a iako nije objavljeno o kakvom je zahvatu točno riječ, već sama činjenica da je toliko dugo ostala na kućnoj njezi govori da nije bio minoran niti rutinski. William je odmah otkazao sve javne obaveze, no sad se sve promijenilo i on se vratio na posao u Tvrtku, kako često nazivaju kraljevsku obitelj.

Tako je prošli tjedan prvo predao odlikovanja zaslužnim Britancima, a onda bio i počasni gost na dobrotvornoj večeri za Zračnu hitnu službu. William doduše neće preuzeti sve očeve obaveze; pomoći će mu i Charlesova sestra, 73-godišnja princeza Anne, koja je i inače jedna od najaktivnijih članica obitelji, barem po broju protokolarnih obaveza, naravno i Camilla te Kate kada se oporavi. Osim toga, ni Charles neće samo mirovati, nego će, primjerice, i dalje jednom tjedno, kao što je običaj, razgovarati s premijerom. Prije bi on dolazio u palaču, no ovaj put će kontaktirati telefonom, prvi tjedan samo da mu poželi uspješno liječenje, a potom i zbog državnih poslova koje monarh mora obavljati.

image

Charlesov najjači oslonac je supruga, ali i prijestolonasljednik William koji je neko vrijeme izbivao s prinčevskih dužnosti zbog zdravstvenog stanja svoje supruge Kate

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Naravno, za očekivati je da će se zbog kraljeve bolesti otac i stariji sin dodatno zbližiti - Charles je navodno puno bliži s Williamom i Kate, koji bolje razumiju koncept kraljevskih obaveza i hijerarhiju unutar obitelji, nego s mlađim Harryjem i njegovom Meghan - no to ne znači da je njihov odnos idiličan. U doba kada se raspadao brak Charlesa i njegove prve supruge, princeze Diane, sinovi su oca smatrali krivim za to što je majka nesretna. "Mrzim te, tata, mrzim te. Zašto mama zbog tebe stalno plače" - navodno je William vikao na oca.

Bilo je to doba kada su, kako je Harry objasnio u dokumentarcu "Diana, naša majka: Život i nasljeđe" iz 2017., on i brat često bili razdvojeni od majke, a ni otac nije provodio dovoljno vremena s njima. No, nakon Dianine pogibije u Parizu 1997., kad je Harry imao 12 godina, a William 15, tragedija ih je ponovno zbližila. Charles im je dao svu svoju ljubav, bio stalno uz njih i pomogao im da lakše prebrode cijelo to tragično razdoblje, mada ni njemu nije bilo lako.

Sve se opet promijenilo kad je Charles priznao da je u vezi s Camillom, koju je započeo i prije nego što je okončan razvod od Diane, a odnosi su ponovno postali zategnutiji nakon što im je 2005. rekao da će se on i Camilla vjenčati.

"Iako smo ga Willy i ja odgovarali od toga, tata nije želio odustati. Tada smo doduše već bili zreliji, pa smo mu stisnuli ruku i poželjeli sreću njemu i Camilli. Shvatili smo da će napokon biti sa ženom koju voli, koju je oduvijek volio, onom koju mu je sudbina možda i namijenila. Koliko god nam bilo teško zbog toga što se tim vjenčanjem zatvara jedno poglavlje u priči o našoj mami, razumjeli smo da to ne smije stati na put njegovoj sreći", napisao ja Harry u memoarima "Rezerva", objavljenima u siječnju 2023.

Novu krizu u odnosu oca i sinova izazvala je Meghan, nova nevjesta u kraljevskoj obitelji. Dok je Williamova supruga Kate brzo shvatila i naučila kako stvari funkcioniraju i kako se mora ponašati supruga budućeg monarha, na dvoru nisu svi raširenih ruku dočekali Harryjevu izabranicu, razvedenu američku glumicu miješane rase. Na stranu to što obitelj Windsor već ima neugodna iskustva s američkim razvedenicama još otkako je 1937. kralj Edward VIII. morao abdicirati zbog ljubavi prema Wallis Simpson.

image

Harry je odmah doletio vidjeti oca u London, ali bez supruge Meghan

PATRICK VAN KATWIJK/DPA/PROFIMEDIA

Problem s Meghan bio je taj što ona nije pristajala stajati u zapećku i plesati kako drugi sviraju, a svoje nezadovoljstvo prenijela je i na Harryja, koji se zbog nje jednom potukao sa starijim bratom. Osim toga, Meghan se nije dobro slagala ni s Kate, pa su nakon njenog i Harryjevog odlaska u Ameriku i odstupanja od protokolarnih dužnosti mnogi na dvoru odahnuli. Naravno, prije objave Harryjevih memoara i televizijskih intervjua u kojima je blatio kraljevsku obitelj.

Tijekom Megxita, kako se naziva njihov odlazak, činilo se da se s jedne strane do kraja narušio Charlesov odnos s Harryjem, dok je istovremeno postajao sve bliskiji s Williamom i njegovom obitelji. "Charles je sjajan djed, voli se igrati s unucima. Kad god dođe, potpuno im se posveti. Volio bih samo da je još češće s njima", rekao je jednom princ William.

Na Charlesovoj krunidbi 2022. William mu je prišao i poljubio ga u obraz, pokazujući tako ne samo da je nakon njega sljedeći u nasljednom redu za britansko prijestolje nego i kakav je njihov odnos. Dapače, nakon krunidbe i zajedničkog fotografiranja s ocem i vlastitim sinom Georgeom, na kojoj su, dakle, sadašnji kralj i njegova dva sukcesivna nasljednika, William je počeo preuzimati sve više odgovornosti. I tu su, tvrde upućeni, ponovno počeli problemi između dvije generacije.

"Mrzim te, tata, mrzim te. Zašto mama zbog tebe stalno plače", navodno je William vikao na oca U doba kada se raspadao brak Charlesa i njegove prve supruge, princeze Diane

Kao čovjek koji je 1952., kada je njegova majka Elizabeta postala kraljica, postao budući britanski kralj i onda punih pedeset godina čekao da se to zaista i dogodi - ne jednom se šalio kako je to "najdulje školovanje uz rad u povijesti" - Charles nije volio da mu se protuslovi. Vrlo brzo se nakon njegove krunidbe pokazalo da on i William nemaju jednake stavove o tome kako monarhija treba djelovati u budućnosti. Razlika između njih vidjela se i u načinu na koji funkcioniraju njihovi uredi. Kod Williama zaposlenik bez problema dobije tjedan dana slobodno ako mu iskrsne neki obiteljski problem, no kod Charlesa se zna - posao se mora obaviti bez obzira na sve, u skladu s kraljevskim geslom o dužnosti iznad svega. A i u skladu s obiteljskim kredom "Nikada se ne žaliti, nikada objašnjavati".

"Iako smo ga Willy i ja odgovarali od toga, tata nije želio odustati", napisao je Harry u memoarima prisjećajući se trenutka kada mu je otac rekao da će oženiti Camillu

Charlesu se nije svidjelo ni Williamovo tvrdoglavo inzistiranje da riješi probleme do kojih mu je jako stalo, poput iskorjenjivanja beskućništva u Velikoj Britaniji. To je, naravno, hvalevrijedna ideja protiv koje nitko ne može biti protiv, no William se, na očevo užasavanje, nije želio ograničiti na podršku humanitarnim akcijama nego i praktično djelovati. On, naime, želi izgraditi domove u kojima bi beskućnici mogli živjeti, i to, prema jednoj zamisli, na zemljištu koje je u Charlesovu privatnom vlasništvu, a jednoga će dana biti u njegovom.

Naravno, sve su te nesuglasice sada, kad je jedino bitno da se kralj Charles izliječi, pale u zapećak. Otac i stariji sin vjerojatno su bliži nego ikada prije, a što će biti s Harryjem, zasad je nepoznanica za sve, vjerojatno i za njega samoga.

Linker
27. travanj 2024 01:57