TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
OBJAVLJENI DETALJI

Najvažniji dan princa Georgea: Na djedovoj krunidbi imat će posebnu dužnost

Mjesec dana uoči krunidbe britanskog monarha Charlesa III. objavljeni je tko će biti u pratnji kraljevskog para na ceremoniji u Westimnsterskoj opatiji.

Mjesec dana uoči krunidbe britanskog monarha Charlesa III. objavljeni je tko će biti u pratnji kraljevskog para na ceremoniji u Westimnsterskoj opatiji.

Do krunidbe kralja Charlesa III. ostalo je još mjesec dana, a tim povodom Buckinghamska palača objavila je portret kraljevskog para koji potpisuje služeni fotograf Hugo Burnand. Charles i Camilla snimljeni su u sobi Blue Drawing Room, a u skladu s njezinim imenom britanski monarh nosi plavo odijelo i kravatu, a njegova supruga - plavu haljinu s potpisom Fione Clare i dijamantnu ogrlicu s kopčom. Istovremeno su objavljena i imena osmorice počasnih paževa, koji su odabrani da budu u pratnji kraljevskog para tijekom ceremonije u Westimnsterskoj opatiji.

Kraljevi paževi tako će biti njegov 9-godišnji unuk princ George, 13-godišnji lord Oliver Cholmondeley, sin sedmog markiza od Cholmondeleyja i Sarah Rose Hanbury, 13-godišnji Nicholas Barclay, unuk Sarah Troughton, kraljeve rođakinje i bivše dvorske dame, i Ralph Tollemache, 12-godišnji sin Edwarda i Sophie Tollemache.

Paževi kraljice supruge Camille, pak, bit će njezini 13-godišnji unuci Gus i Louis Lopes, te 12-godišnji Freddy Parker Bowles, a pridružit će im se i njezin 11-godišnji pranećak Arthur Elliot.

image

Princ William i Kate sa sinovima Georgeom i Louisom, te kćerkicom Charlotte

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK

Blizanci Gus i Louis Lopes su sinovi Camilline kćeri Laure i njezinog muža Harryja Lopesa, dok je Freddy Parker Bowles sin Camillinog sina Toma Parkera Bowlesa i njegove bivše supruge Sare Buys. Arthur Elliot je, pak, sin Camillinog nećaka Bena Elliota i njegove supruge Mary-Clare.Iako je dužnost vladara britanske monarhije preuzeo nakon smrti svoje majke Elizabete II. u rujnu lanjske godine, kralj Charles III. će službeno okrunjena glava postati tek nakon krunidbe.

image

Britanski monarh Charles III sa suprugom Camillom

MATTHIAS SCHRADER AFP

"Charles je postao kralj po nasljednoj liniji u trenutku majčine smrti, ali će tek nakon krunidbe u očima svijeta postati monarh u pravom smislu te riječi", kaže povjesničar Robert Lacey, jedan od najboljih poznavatelja odnosa na dvoru, koji desetljećima prati zbivanja u monarhiji.

Buckinghamska palača je još u listopadu lanjske godine odredila subotu, 6. svibnja 2023., kao dan krunidbe Charlesa III., a ceremonija će se održati u Zbornoj crkvi Svetog Petra u opatiji Westminster. Premda su mnogi smatrali da će monarh inzistirati da se svečanost održi u lipnju, kao znak sjećanja na krunidbu njegove majke 1953., to se nije dogodilo, a u skladu sa stoljetnom tradicijom slavlje će predvoditi kanterburški nadbiskup.

image

Kraljevska obitelj na Božićnoj misi u Sandringhamu lani

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Kralj Charles će ponijeti krunu St. Edwarda, koja je bila pohranjena u riznici londonskog Tornja zajedno s ostalim najdragocjenijim primjercima kraljevskog nakita i dragulja. Izrađena je od dva kilograma zlata, ukrašena s 440 dragulja, a njezina vrijednost procjenjuje se na 57 milijuna dolara. Izrađena je za kralja Charlesa II. u 17. stoljeću kao zamjena za original iz 11. stoljeća, koji je uništen 1649. godine.

image

Kraljevski par Charles i Camilla spremaju se za svoj veliki dan

JOHN MACDOUGALL AFP

Krunidbi će prisustvovati dvije tisuće uzvanika iz cijelog svijeta, što je četiri puta manja brojka od broja uzvanika na krunidbi Elizabete II., a pozivnice su već odaslane na sve adrese. Procesija započinje odlaskom iz Buckinghamske palače prema westminsterskoj opatiji, a nakon slavlja okrunjeni monarh obratit će se javnosti s balkona Buckinghamske palače.

image

Suveniri su već u prodaji

MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK

U nedjelju 7. svibnja na rasporedu je svečani koncert pod nazivom "Lightening up the Nation" u dvorcu Windsor, a u mnogim gradovima i općinama diljem Velike Britanije bit će priređeni takozvani veliki krunidbeni ručkovi, čiji je cilj potaknuti duh zajedništva i solidarnosti u zajednici. Mnogi se vesele i slobodnom danu u ponedjeljak 8. svibnja koji je ove godine proglašen nacionalnim blagdanom, a građani su pozvani da se u sklopu inicijative Big Help Out kao volonteri uključe u rad humanitarnih i socijalnih udruga.

image

Britanci su sretni jer je ponedjeljak 8. svibnja - neradni dan

MATTHEW CHATTLE/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 06:32