Skromna žena

Najvažniji komadi: S kojim će nakitom kraljica biti pokopana?

Kraljevski eksperti počeli su s nagađanjima s kojim će nakitom biti sahranjena kraljica čija se privatna kolekcija sastoji od tristotinjak komada.

Teško je reći i ozbiljnim ekspertima koliku je vrijednost u nakitu kraljica Elizabeta II. ostavila iza sebe ali se pretpostavlja da cijela kolekcija nakita koji pripada britanskoj monarhiji vrijedi oko pet milijardi funta. Dovoljan je podatak da samo nacionalna kraljevska kruna izrađena od skoro 2,5 kilograma zlata s 444 komada dragog, poludragog kamenja i rijetkih dijamanata vrijedi oko 35 milijuna funta.

image

Za kraljevsku krunu prepunu dijamata i briljanata, kraljica je jednom rekla da je toliko teška da pod njom može puknuti vrat

VICTORIA JONES/AFP/PROFIMEDIA

Nju će uskoro na krunidbi nositi kralj Charles III., no ona je u vlasništvu države kao i većina nakita britanske monarhije koja se čuva i izložena je u London Toweru. Privatna kolekcija kraljice sadrži ‘samo‘ tristotinjak predmeta uključivši ogrlice, broševe, naušnice i narukvice, a sada se nagađa s kojim bi komadima svog omiljenog nakita kraljica mogla biti pokopana.

Lisa Levinson, voditeljica komunikacija pri Vijeću prirodnih dijamanata (Natural Diamond Council), vjeruje da će kraljičino tijelo biti pokopano s dva njoj draga, ali ne toliko vrijedna komada nakita.

image

Kraljici su biserne naušnice i ogrlice...

MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA
image

... bile omiljen nakit koji je nosila cijeli život

GEOFF CADDICK/AFP/PROFIMEDIA GEOFF CADDICK/AFP/PROFIMEDIA

‘‘Njezino Veličanstvo Elizabeta II. bila je izuzetno skromna žena koja vjerojatno neće biti sahranjena s ničim više od svog jednostavnog vjenčanog prstena od velškog zlata i para omiljenih bisernih naušnica koje je skoro uvijek nosila.‘‘ rekla je za britanski magazin Metro. Levinson kaže da će kraljičin zaručnički prsten, koji je pripadao majci princa Philipa, princezi Alice od Battenberga, vjerojatno biti dan princezi Anne.

‘‘Tada mladi princ Philip bio je aktivno uključen u dizajn Elizabetina zaručničkog prstena, koji je izrađen u platini i ima jedanaest prirodnih dijamanata - trokaratni okrugli dijamant i pet manjih kamenčića postavljenih sa svake strane‘, rekla je.

image

Elizabeta II. i Camilla dijelile su isti ukus za nakit

BEN EADE/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Većina ostalog nakita osim princezi Anni, vjerojatno će pripasti kraljici supruzi Camilli te Catherine, princezi od Walesa i supruzi budućeg kralja, princa Williama. A Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa vjerojatno će se morati zadovoljiti s nakitom koji je dobila za života kraljice Elizabete II..

Linker
17. travanj 2024 12:22