Meghan Markle i princ Harry

 MATT DUNHAM/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
nemarni humanitarci

Nakon tri tjedna zabrane: Riješena zavrzlama oko zaklade princa Harryja i Meghan Markle

Nakon što su primili sudsku opomenu zbog koje su mogli ostati bez svoje zaklade vojvode od Sussexa podmirili su dugove i ponovo mogu sakupljati donacije za humanitarne akcije.

Nakon što su primili sudsku opomenu zbog koje su mogli ostati bez svoje zaklade vojvode od Sussexa podmirili su dugove i ponovo mogu sakupljati donacije za humanitarne akcije.

Rob Bonta, glavni kalifornijski državni odvjetnik, poslao je nedavno pismo zakladi Archewell koju su osnovali princ Harry i Meghan Markle kojom im do daljnjeg zabranjuje rad. Naime, voditelji zaklade prekršili su zakon Registra dobrotvornih organizacija jer nisu podnijeli potrebno godišnje izvješće te platili obaveznu naknadu za nastavak rada, no ovih dana podmirili su dugove i zaklada ponovo može funkcionirati. No, Harryju i Meghan sigurno nije bilo ugodno kada su u javnost procurili sudski papiri koji su njihovu zakladu nazvanu po sinu Archieju prozvali financijskim ‘‘delinkventom‘‘. A za cijeli nesporazum odgovorni iz zaklade okrivili su američku poštu tvrdeći da su uz papire poslali i ček koji nije stigao do odredišta.

A u vrlo nezgodnom pismu koje su dobili iz kalifornijskog suda među stoji: "Organizacija koja je navedena kao delinkvent nema dobru reputaciju i zabranjeno joj je sudjelovanje u aktivnostima za koje je potrebna registracija, uključujući prikupljanje ili isplatu dobrotvornih sredstava. Organizacija također može biti podvrgnuta kaznama, a Registar joj može suspendirati ili opozvati registraciju. Nakon što se dostavi sva potrebna dokumentacija, dobrotvorna organizacija će biti obaviještena o zakašnjelim naknadama koje duguju".

image

Dok im je zaklada bila blokirana par je boravio u Nigeriji

SHUTTERSTOCK

Dok se raspetljavala ova zavrzlama koji im je privremeno obustavila rad, par je bio u humanitarnoj misiji u Nigeriji. Očito se sve počelo sređivati kada su se vratili, no za javnost je i dalje kriva - pošta.

Harry i Meghan koji nose titule vojvode od Sussexa, zakladu Archewell osnovali su 2020. nakon što su odstupili s dužnosti viših članova britanske kraljevske obitelji i doselili u SAD. Naime, par je želio nastaviti s humanitarnim radom kojim su se bavili kao članovi kraljevske obitelji, a za to im je u Americi trebala zaklada.

Osim samostalnih projekata imaju i mnoštvo suradnji s drugim zakladama pa se tako Zaklada Archewell udružila s dobrotvornim organizacijama uključujući Svjetsku centralnu kuhinju kuhara Joséa Andrésa, Halo Trust, dobrotvornom organizacijom za uklanjanje mina koju je nekoć podržavala i Harryjeva majka, princeza Diana, Zaklada GEANCO koja obavlja medicinske i humanitarne misije u Nigeriji...

Osigurali su milijune cjepiva protiv COVID-19 i poslužio preko 50.000 besplatnih obroka. Pomogli su u izgradnji igrališta u Uvaldeu u Texasu i pomogli dobrotvornoj organizaciji Harvest Home da u Los Angelesu otvore prostor gdje mame za sebe i djecu mogu dobiti donirane potrepštine.

Puno toga radi zaklada Archewell, no osim humanitarnog rada bavi se i onim profitabilnim pa se vjerojatno Sussexi nemaju vremena baviti ovakvim ‘sitnicama‘ poput kršenja zakona o humanitarnim zakladama.

Linker
15. lipanj 2024 22:58