UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
Službeno je

Napokon imamo odgovor: Otkriveno je dolaze li princ Harry i Meghan na Charlesovu krunidbu

Upućeni promatrači ovo smatraju idealnim kompromisnim rješenjem, a kakva će biti Harryjeva točna uloga u ceremoniji još nije poznato.

Upućeni promatrači ovo smatraju idealnim kompromisnim rješenjem, a kakva će biti Harryjeva točna uloga u ceremoniji još nije poznato.

Prince Harry prisustvovat će krunidbi svog oca, britanskog kralja Charlesa III, no s njim neće biti supruga Meghan Markle i djeca Archie i Lilibet. Buckinghamska palača objavila je novosti i izrazila "zadovoljstvo što može potvrditi" dolazak vojvode od Sussexa u Westminstersku opatiju 6. svibnja. No, Meghan će s djecom ostati u Americi, u Montecitu i proslaviti Archiejev četvrti rođendan koji pada na isti datum, piše Daily Mail. Prijatelj para Omid Scobie potvrdio je da je Archiejev rođendan imao ulogu u donošenju odluke, pa će se i Harry u domovini zadržati samo kratko, odmah nakon ceremonije bi trebao otići. Promatrač zbivanja ocijenio je da će Charles ovakvim rješenjem biti zadovoljan, a da će "ostatak obitelji odahnuti što Meghan neće doći, a to osobito vrijedi za Kate". Ovime su napokon okončana višemjesečna nagađanja o tome hoće li se par pojaviti na kraljevom velikom danu, no Meghan će možda i dalje zamjerati zbog omalovažavanja monarha i kraljevske obitelji.

image

Mali Archie na dan krunidbe napunit će četiri godine i Meghan će slaviti s njim i Lilibet u Americi

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Neposlušan sin

Buckinghamska palača i Archewell, Harryjeva i Meghanina dobrotvorna zaklada, izdali su gotovo jednaka priopćenja o Harryjevom prisustvovanju krunidbi. Dolazak neposlušnog sina na slavlje golem je napredak u mogućem poboljšavanju odnosa nakon što su obiteljske napetosti postale javne kad su se Harry i Meghan 2020. preselili u Ameriku, a još više nakon što su u dokumentarcu za Netflix i Harryjevoj knjizi "Rezerva" otkrili brojne obiteljske tajne.

image

Princ Harry ovaj puta neće biti ni blizu balkona Buckinghamske palače, kažu upućeni

SHUTTERSTOCK

Idealan kompromis

Komentator dvorskih zbivanja Richard Fitzwilliams ovakav rasplet smatra idealnim kompromisom. "Harry vjerojatno neće imati ulogu u ceremoniji niti će se pojaviti na balkonu. Mogao bi se pojaviti u povorci nakon ceremonije. Međutim, bilo bi nemoguće za Sussexe da ne budu zastupljeni na ovom jedinstvenom događaju, a da očekuju kako će ih se u budućnosti ozbiljno shvatiti kao članove kraljevske obitelji”, rekao je.

BBC-jev kraljevski dopisnik Nicholas Witchell istaknuo je da Harry nije vidio oca Charlesa ni brata Williama od kraljičinog sprovoda u rujnu. „Jako se puno toga dogodilo od tada, ne samo objavljivanje knjige i loš osjećaj koji je time nedvojbeno izazvao kod članova kraljevske obitelji prema sebi. Obitelj se osjeća izdanom, ali u ovom trenutku on će biti tamo da vidi okrunjenog oca”, izjavio je Witchell.

image

Uz oca Charlesa i tetu Anne Harry je koračao na sprovodu Elizabete II

KIRSTY O‘CONNOR/POOL/SHUTTERSTOCK

Još su premali

U Westminsterskoj opatiji bit će 2000 ljudi, među kojima i lideri Francuske, Španjolske i Japana, ali ne i SAD-a - američki predsjednik Joe Biden nazvao je Charlesa da mu kaže da neće prisustvovati krunidbi, ali će doći njegova supruga Jill, a to su neki komentatori ocijenili kao prijekor. Charles će biti 40. monarh koji će biti okrunjen u opatiji i sa 74 godine u vrijeme obreda najstariji koji je ikada okrunjen. Princ William bit će jedini na ceremoniji koji će kleknuti kako bi odao počast kralju, prije nego što dotakne krunu i poljubi očev obraz. To obično čine svi kraljevski vojvode, ali Charles je ukinuo tradicionalnu obvezu, oslobađajući tako Harryja svih ceremonijalnih dužnosti. Službeno još nije objavljeno kakva će biti Harryjeva točna uloga u ceremoniji, a za Archieja i Lilibet, koja ima jednu godinu, smatra se da su premladi da bi imali neku ulogu u ceremoniji.

Linker
28. travanj 2024 08:25