IBL/SHUTTERSTOCK IBL/SHUTTERSTOCK
IPAK SE PREDOMISLILI

Ne žuri im se natrag: Najmlađa kći švedskog kralja odgodila povratak kući

Nakon što su posljednjih pet godina živjeli u Americi, princeza Madeleine i suprug trebali su se sa svoje troje djece ovog ljeta vratiti u Madeleinein rodni kraj.

Nakon što su posljednjih pet godina živjeli u Americi, princeza Madeleine i suprug trebali su se sa svoje troje djece ovog ljeta vratiti u Madeleinein rodni kraj.

Najmlađa kći švedskog kralja Karla XVI. Gustafa i kraljice Silvije, princeza Madeleine, posljednjih pet godina živi na Floridi sa svojim suprugom Christopherom O‘Neillom i njihovih troje djece. Cijela se obitelj ovog ljeta trebala vratiti u Madeleineinu rodnu Švedsku, no selidbe ove godine ipak neće biti. Palača je prvi put najavila preseljenje u ožujku, rekavši da će ono biti ovog kolovoza, a peteročlana obitelj je trebala živjeti u stanu u Kraljevskim ergelama u Stockholmu. Voditeljica informacija u švedskoj kraljevskoj palači Margareta Thorgren, rekla je za novine Expressen da je preseljenje odgođeno do 2024. godine.

Dodala je i da razlog odgode selidbe nije vezan uz probleme poput prodaje njihove kuće na Floridi, već da jednostavno obitelj nije imala dovoljno vremena za sve što selidba nosi. Thorgren je i potvrdila da će njihovo troje djece, 9-godišnja princeza Leonore, 8-godišnji princ Nicolas i 5-godišnja princeza Adrienne, započeti svoja školska i predškolska polugodišta ove jeseni u SAD-u, ali i da će svi zajedno ljeto ipak provesti u Švedskoj.

image
JONAS EKSTRöMER/TT/SHUTTERSTOCK

Inače, švedska princeza Madeleine, 41-godišnja vojvotkinja od Hälsinglanda i Gästriklanda druga je kći najduže vladajućeg švedskog kralja Karla XVI. Gustafa koji je na tom prijestolju od 1973. godine. Njezina starija braća i sestre su prijestolonasljednica Victoria i princ Carl Philip. Po rođenju Madeleine je bila treća u liniji nasljeđivanja švedskog prijestolja, a trenutno je osma. Diplomirala je povijest umjetnosti, etnologiju i modernu povijest na Sveučilištu u Stockholmu, a kasnije je studirala i dječju psihologiju te stažirala za UNICEF u New Yorku. Princeza se zatim vratila u Švedsku i prvi put zaručila 2009. godine s odvjetnikom Jonasom Bergströmom, no zaruke su godinu dana kasnije raskinuli i Madeleine se vratila u New York gdje je radila za Svjetsku zakladu za djetinjstvo, čiji je suosnivač njezina majka.

Godine 2012., švedski je kraljevski dvor objavio zaruke princeze Madeleine s osam godina starijim američkim financijerom britanskog podrijetla Christopherom O‘Neillom, a iduće su se godine vjenčali u Stockholmu. O‘Neill nije uzimao nikakve titule prilikom ženidbe, a odbio je i švedsko državljanstvo. Od vjenčanja Madeleine i Christopher živjeli su u Stockholmu, New Yorku, Londonu i Floridi. Supružnici su nedavno proslavili desetu godišnjicu braka povodom koje je princeza na svom Instagram profilu podijelila nekoliko prekrasnih i dosad neviđenih fotografija sa svog vjenčanja.

Podsjetimo, u listopadu 2019. kralj Karl XVI. Gustaf izdao je izjavu kojom ukida kraljevski status troje djece princeze Madeleine i sinova princa Carla Philipa, u nastojanju da smanji švedsku monarhiju. Kao rezultat toga, Leonore, Nicolas i Adrienne ne nose titule Njegovo/ Njezino Kraljevsko Visočanstvo, ali njihove prinčevske titule ostaju. Princeza Madeleine tada je objavila da je ta promjena dugo vremena planirana i da "Chris i ja mislimo da je dobro što naša djeca sada imaju veću priliku oblikovati vlastite živote."

image

Švedska kraljevska obitelj na okupu: Princ Carl Philip, princeza Sofia, princeza Madeleine, Chris O‘Neill, kraljica Silvia, kralj Carl Gustaf, krunska princeza Victoria, princ Daniel, princeza Estelle, princ Oscar.

JONAS EKSTRöMER/TT/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 19:45