JONATHAN NACKSTRAND AFP
DANCI ODUŠEVLJENI

Novi danski vladari: Frederik i Mary prvo pojavljivanje kao kralj i kraljica zapečatili poljupcem

Od danas je i službeno - danska ima novog kralja i kraljicu nakon što je kraljica Margareta odstupila s prijestolja.

Od danas je i službeno - danska ima novog kralja i kraljicu nakon što je kraljica Margareta odstupila s prijestolja.

Pojavljivanjem na balkonu palače Christiansborg, danas poslijepodne počela je vladavina danskog kralja Frederika X. Trenutak kada se ustoličen monarh pojavi pred sunarodnjacima na balkonu kraljevske palače u Danskoj znači isto što i krunidba. Kralj je taj poseban trenutak zapečatio poljupcem sa suprugom, kraljicom Mary: to nije bio formalan poljubac u obraz jer je danski kraljevski par u tom trenutku gledao praktički cijeli svijet, već romantičan poljubac supružnika koji su se nedavno našli u fokusu zbog njegove navodne afere.

image

Mnogi smatraju kako je predaja prijestolja bio način na koji je kraljica Margareta željela spasiti brak svoje sina koji se nedavno našao u preljubničkoj aferi

THOMAS TRAASDAHL AFP

Nije potrebno posebno isticati kako su kralj Frederik i kraljica Mary dobili ovacije jer među Dancima odlično kotiraju, no mnogi smatraju i kako se radi i o svojevrsnom odgovoru - ili pokušaju odgovora jer su mnogi poljubac nazvali čudnim - na nedavne napise o aferi sadašnjeg kralja s glumicom Genovevom Casanovom, s kojom je u studenom 2023. snimljen tijekom privatnog putovanja u Madrid. Smatra se i da je ova nagla predaja prijestolja zapravo pokušaj kraljice Margarete da spasi brak svojeg sina jer danski vladari obično vladaju do svoje smrti.

image

Kraljica Margareta II. predala je krunu svojem sinu

MADS CLAUS RASMUSSEN AFP
image

Simbolična fotogafija - kraljica Margareta II. predaje prijestolje

MADS CLAUS RASMUSSEN AFP
image

Kralj i kraljica na balkonu su se predstavili okupljenim građanima

IDA MARIE ODGAARD AFP

"Moguće je da je kraljica poduzela ovu akciju jer se bojala raspada braka i razdora unutar kraljevske obitelji zbog Mary. To bi uzrokovalo velike probleme. Kraljica je uvijek vidjela Mary kao ogromni dobitak za zemlju", rekao je za The Telegraph dugogodišnji kraljevski komentator Phil Dampier.

image

Novi danski kralj i kraljica

BO AMSTRUP AFP
image

Više od 100 tisuća Danaca stiglo je na predaju kraljevskog prijestolja

JONATHAN NACKSTRAND AFP

Novi kralj bio je posebno ganut tijekom cijelog procesa pa je tako uhvaćen i kako briše suze, dirnut oduševljenjem s kojim je dočekan na balkonu palače. Uskoro mu se na balkonu pridružila i kraljica, a uz nju i njihovo četvero djece - princ Christian (18) koji je danas postao krunski princ i jednog će dana biti kralj, 16-godišnja princeza Isabella te 13-godišnji blizanci, princ Vincent i princeza Josephine.

image

Kralj na trenutke nije mogao sakriti suze

BO AMSTRUP AFP
image

Princeza Isabella, krunski princ Christian, kralj Frederik X, kraljica Mary, princeza Josephine i princ Vincent

IDA MARIE ODGAARD AFP
image

Kralj Frederik i kraljica Mary s krunskim princom Christianom

BO AMSTRUP AFP

Sva njihova djeca nose titule, za razliku od drugog kraljičinog sina - princa Joachima koja su po odluci kraljice iz 2022. godine ostala bez titula Kraljevskog visočanstva zbog čega je na današnji prijenos krune stigao samo on, bez svoje obitelji, a sve je opravdao školskim obavezama i predugim putovanjem iz Washingtona.

image

Novi danski kralj Frederik X.

BO AMSTRUP AFP
image

Običaj nalaže da se kralj i kraljica iz privatne rezidencije dovezu u svečanoj kočiji u palaču Christiansborg, a nakon pojavljivanja na baklonu počinje vladavina novog monarha

SHUTTERSTOCK

Treba dodati i to kako samo britanska kraljevska obitelj danas ima "klasičnu" krunidbu, kakvu je imao kralj Charles. Velika Britanija je posljednja europska monarhija koja je zadržala tu ceremoniju. Skandinavske zemlje danas imaju simboličan prijenos kraljevskih ovlasti, a u Danskoj je krunidba postala prošlost uvođenjem ustava 1849. godine. Tamo je običaj dovesti kraljevsku obitelj svečanom kočijom u Christiansborg, na čijem balkonu izlaze pred sunarodnjake. Nema polaganja krune na glavu vladara: u novije vrijeme, kruna se u Danskoj vidi samo na posljednjem ispraćaju vladara.

Linker
26. travanj 2024 09:29