GEORGE ROGERS-POOL / Sipa Press / Profimedia
Iz prve ruke

Novinarka koja je 15 godina pratila Harryja: 'Uvijek je pričao o tome kako želi živjeti normalno i otići od svega'

Afera Megxit je na vrhuncu, svi koji su ikad čuli za britansku kraljevsku obitelj pišu komentare i traže razloge koji su doveli do toga da princ Harry i Meghan Markle "daju otkaz", odnosno odstupe s većine svojih dužnosti i presele u Kanadu.

No, postoji određeni broj britanskih novinara koji su kroz godine imali privilegiju upoznati Harryja i provesti neko vrijeme s njime te ga upoznati, a njihove su ispovijesti sada i najčitanije.

Tako je za Daily Mail svoje viđenje Megxita ponudila Rebecca English, koja je princa upoznala prije 15 godina u Lesotu, gdje je on otvorio školu za siročad koja boluju od AIDS-a. Kroz godine je često putovala s Harryjem na službena putovanja, a on je, kaže, uvijek bio pristojan s novinarima, družio se s njima i plaćao im pića.

Prince Harry wears a shirt with the Sentebale logo as he holds a small girl while on visit to the Good Shepherd home, on a return visit to Lesotho. The Prince was in the country to launch his new charity called 'Sentebale', which means 'Forget me not', to benefit children orphaned by AIDS
PRINCE HARRY IN LESOTHO TO LAUNCH A NEW CHARITY CALLED 'SENTEBALE', LESOTHO - 24 APR 2006, Image: 223734840, License: Rights-managed, Restrictions: NOT UK UNTIL 26 MAY 2006, Model Release: no, Credit line: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia
REX / Shutterstock Editorial / Profimedia
Na otvaranju škole u Lesotu 2006.

"Sve to je istina, ali ne dajte se zavarati, on u tome nikad nije uživao niti je htio biti tamo. Njegovi medijski savjetnici smatrali su to dobrim treningom za njegovu kasniju ulogu u kraljevskoj obitelji, ali svima je bilo jasno da je to borba", napisala je English.

Kaže i kako je Harry bio preopterećen člancima o njemu; čitao je sve, pa čak i komentare ispod članaka, a nju je često zvao ako ne bi bio zadovoljan onime što je napisala.

"Harry nikad nije bio blagoslovljen intelektualnom inteligencijom - i to mislim na najljepši mogući način - ali ima emocionalnu inteligenciju kakvu većina kraljevske obitelji može samo sanjati. Radeći uz njega, nisam se mogla načuditi njegovoj instinktivnoj sposobnosti da se poveže s ljudima, slabosti prema onima kojima, poput njega, nešto nedostaje, kojima samo treba zagrljaj", kaže English.

Njegova najveća želja, prije nego što je upoznao Meghan, bila je da ode živjeti u Afriku.

"Volio bih raditi kao vodič ovdje, samo se maknuti od svega i biti ovakav kakav jesam", rekao joj je jednom.

Opisala je kako su 2016. godine bili u Nepalu u posjeti dječjoj bolnici u kojoj su bile žrtve požara koji su uslijedili nakon velikog potresa.

"Ponosna sam na svoju profesionalnost, ali ne znam koga ne bi pogodio prizor djevojčice koja vrišti od bolova, tijela zamotanog u zavoje jer joj je 80 posto tijela prekriveno teškim opeklinama. Bilo mi je posebno teško jer sam posljednjih 12 mjeseci provela po bolnicama sa svojim sinom koji je bolovao od nepoznatog stanja. Neću lagati, suze su mi potekle", napisala je English, koja o tome nije pričala s Harryjem, ali je on od drugih novinara doznao za njezine teškoće i kasnije tog dana ju nazvao kako bi joj rekao da je zadivljen njezinom profesionalnošću.

/Prince Harry pose for a selfie in the Byansi camp for families displaced in Bhaktapur, by the 2015 earthquake
Prince Harry visit to Nepal - 20 Mar 2016, Image: 278739608, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: REX/Shutterstock / Shutterstock Editorial / Profimedia
REX/Shutterstock / Shutterstock Editorial / Profimedia
Harry u Nepalu 2016. godine

"Četiri mjeseca kasnije upoznao je svoju buduću suprugu. Otad smo jedva razmijenili riječ. Jesu li ta dva događaja povezana? Tko zna, ali vjerujem da jesu. Kad sam mu čestitala na Meghaninoj trudnoći dok sam pratila australsku turneju 2018., samo se namrštio. Ali, snažno vjerujem da, iako je Meghan bila katalizator tih promjena, Harry je bio potpuno sposoban sam otići iz kraljevske obitelji", napisala je English.

Iako načelno podržava njegovu potrebu da zaštiti suprugu i sina te ode, upozorila ga je da se ne odriče obitelji jer su oni jedini koji zaista mogu shvatiti pod kakvim je pritiskom.

I dok se članovi kraljevske obitelji suzdržavaju od izjava, brojni celebrityji su istaknuli svoju podršku Meghan i Harryju.

LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 07: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex gesture during their visit to Canada House in thanks for the warm Canadian hospitality and support they received during their recent stay in Canada, on January 7, 2020 in London, England. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS  - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Posljednji je britanski glumac Charlie Hunnam, zvijezda serije "Sinovi anarhije", koji je za TMZ rekao da svi zaslužuju autonomiju i pravo na privatnu sreću.

"Volio bih glumiti s Meghan, naravno, ako nam ponude neki dobar projekt", rekao je Hunnam.

Uz njih su stali i Oprah Winfrey, koja je prijateljica Meghan i njezine majke te je bila na kraljevskom vjenčanju, glumice Bette Midler i Whoopi Goldberg, reper Stormzy, glumac Hugh Grant...

"Tabloidi su mu doslovno ubili majku, a sad uništavaju njegovu suprugu. Mislim da je njegov posao da, kao muškarac, zaštiti svoju obitelj i podržavam ga", rekao je Grant.

Linker
19. travanj 2024 18:07