Tajne kraljevskog sefa

Objavljeno gdje se nalazi oporuka pokojnog princa Philipa: Njezin sadržaj neće se doznati tako brzo

Omotnica s posljednjom voljom vojvode od Edinburgha pohranjena je u tajnom londonskom depozitoriju o čemu je britanska javnost jučer i službeno obaviještena. Nažalost mnogih, na njezin sadržaj morat će još dugo čekati.

Sedam mjeseci nakon što je u dobi od 99. godina preminuo suprug kraljice Elizabete II, Buckinghamska palača potvrdila je da se službena oporuka vojvode od Edinburga, princa Philipa, nalazi u kraljevskom sefu u Londonu.

Riječ je o depozitoriju čija je lokacija strogo čuvana tajna, a uz Philipovu oporuku u sefu su još posljednje riječi 32 visokih članova kraljevske obitelji. Između ostalog, kraljice Elizabete II, njezine pokojne kraljice majke i sestre princeze Margaret te njenog ujaka vojvode od Windsora, kralja Edward VIII, koji je zbog braka s razvedenom Amerikankom Wallis Simpson abdicirao s britanskog prijestolja u prosincu 1936.

Ovu vijest objavio je sudac Visokog suda na Kraljevskom sudu Sir Andrew McFarlane koji je zadužen za tajnu vrijednog sefa.

image

Tradicija britanske kraljevske obitelji uvijek iznova iznenadi mnoge.

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kraljevska obitelj objavila rat BBC-ju: Na šokantan način razotkrivaju odnose između prinčeva i uže obitelji!

Prema McFarlanovim riječima, koje je prenio People, oporuka princa Philipea je posljednja dodana, a najstariji dokument u sefu datira iz 1911. godine i pripada princu Francisu od Tecka. Iako je britanska javnost s velikom pozornošću popratila vijest o postojanju Philipove oporuke, ostala je uskraćena na pitanje koje sve najviše zanima - njezin sadržaj!

Na njega će, pak, morati čekati još 90 godina. U rujanskoj službenoj izjavi na temu sefa McFarlane je objasnio da će se zahtjev za javnim čitanjem oporuka moći podnijeti tek za 90 godina, a to je obrazložio pravom kraljevske obitelji na povećanu razinu privatnosti kako bi zaštitila dostojanstvo i ugled članova njezine obitelji.

Čitajte i: Prva godišnjica braka kraljice Elizabete II. bez supruga Filipa: Trebala bi se pojaviti na krštenju djece njezinih praunuka

Britanska javnost sada se zabavlja nagađanjem sadržaja oporuke budući da je pokojni princ Philipe bio poznat po svom osebujnom karakteru. No, smatra se kako u njoj nema ničega što bi moglo ukaljati ugled njegove obitelji, a posebno supruge s kojom je zajedno proveo preko 70 godina. Osim toga, njegova posljednja želja - da Charles čuva svoju majku - koju je sinu navodno rekao na samrti, najbolje govori koliko je volio Elizabetu II.

Linker
20. travanj 2024 07:18