Dani u Montecitu

Pisac iz sjene: ‘Kako sam živio s Harryjem i Meghan dok sam pisao Rezervu‘

Meghan je bila pažljiva domaćica koja se odlično brinula o gostu, no pisac je otkrio kako je u procesu pisanja znalo doći do teških riječi između njega i Harryja.

J.R. Moehringer, pisac iz sjene koji je s princem Harryjem radio na njegovim bombastičnim memoarima „Rezerva” koji su uzburkali javnost i uzdrmali kraljevsku obitelj, otvoreno je progovorio o vremenu koje je proveo s vojvodom i vojvotkinjom od Sussexa dok je pisao knjigu. Štoviše, američki romanopisac, novinar i pisac iz sjene, pravog imena John Joseph Moehringer, uselio se na neko vrijeme tijekom pandemije u gostinjsku kuću Sussexovih na njihovom imanju u kalifornijskom Montecitu.

image

J.R. Moehringer prisjetio se vremena koje je proveo u Montecitu s vojvodskim parom

TODD WILLIAMSON/JANUARY IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U eseju koji je objavio u New Yorkeru, 58-godišnjak iz New Yorka objasnio je kako je princa Harryja upoznao preko Zooma tijekom lockdowna 2020. godine. Nakon što su ograničenja popustila, autor i njegova supruga sa svoje su dvoje djece otputovali u Kaliforniju kako bi se i osobno susreli s parom. Prisjećajući se tog prvog susreta, autor je rekao kako je njegova kći bila očarana Harryjevim poznavanjem Disneyevog animiranog filma „Moana” iz 2016. godine „Osvojio je srce moje kćeri Gracie svojim golemim znanjem o tom filmu. Njegova omiljena scena, kako joj je tada rekao, ona je u kojoj se ne baš pametni pijetao Hei Hei izgubi na moru”, otkrio je pisac.

Kada je J.R. sljedeći puta odletio u Kaliforniju odsjeo je u kući za goste na imanju vojvodskog para. Primijetio je tada koliko Meghan Markle uživa u šetnjama sa sinom Archiejem, koji tada još nije imao dvije godine, na kojima su istraživali imanje. Meghan i mali Archie često su u popodnevnim šetnjama znali svratiti do piščevog privremenog boravišta. J. R. navodi kako je Meghan bila vrlo pažljiva domaćica te da joj je bilo jasno koliko mu je teško što je dugo vrijeme odvojen od doma i obitelji. „Znala je da mi je teško bez mojih dragih i uvijek mi je donosila pladnjeve sa slatkišima i drugom hranom kako bi mi bilo lakše”, rekao je. Pored toga, Meghan je, nakon što je knjiga već bila napisana, poslala njegovoj djeci igračke na dar.

image

Meghan je bila pažljiva domaćica, otkrio je pisac iz sjene

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Kad nije provodio vrijeme s Harryjem bruseći poglavlja i rečenice, onda se s njime dopisivao. No, suradnja nije uvijek tekla lako, bilo je i teških trenutaka, neslaganja i rasprava o tome treba li nešto uključiti u knjigu ili ne treba. J.R. je otkrio i da je bio „ogorčen” zbog nekih Harryjevih inzistiranja te da je u sitnim satima čak i vikao na princa tijekom procesa pisanja. Do spora je došlo dok su diskutirali o incidentu u kojem su Harryja tijekom vojnih vježbi "zarobili" lažni teroristi. Nakon što mu je princ ispričao kako su ga njegovi lažni otmičari vrijeđali, inzistirao je da se u knjigu uvrsti i njegov povratak „na slobodu”, iako je pisac iz sjene smatrao da je to „pomalo besmisleno”.

image

Nisu sve Harryjeve ideje dobro sjele J.R. Moehringeru

ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Harryjeve memoare kod nas je objavio VBZ

VBZ

U siječnju su izdavači otkrili kako je već prvog dana od objavljivanja „Rezerve” prodano rekordnih 400.000 primjeraka knjige tvrdog uveza, e-izdanja i audio formata, podsjetio je Daily Mail. Larry Finlay, izvršni direktor izdavačke kuće Transworld Penguin Random House, rekao je kako su znali da će Harryjev i Moehringerov uradak uspjeti, ali uspjeh je premašio i njihova najveća očekivanja. „Koliko znamo, bolje su se u prvom danu prodale samo knjige u kojima je glavni lik drugi Harry”, rekao je misleći na čarobnjaka Pottera.

Linker
05. travanj 2024 20:49