Smrt kraljice

Počelo je posljednje putovanje kraljice Elizabete II.

Lijes s posmrtnim ostacima birtanske krlajice krenuo je iz dvorca Balmoral prema Edinburghu gdje će sutra biti izložen u tamošnjoj katedrali, a vjerskom obredu prisustvovat će svi članovi kraljevske obitelji.

Oko devet sati ujutro lijes s posmrtnim ostacima kraljice Elizabete II. u crnoj Mercedesovoj limuzini krenuo je iz škotskog dvorca Balmoral gdje je preminula prema Edinburghu. Već su se tisuće ljudi krenule okupljati uz cestu dugu dvjestotinjak kilometara koja prolazi kroz Aberdeenshire, Aberdeen, Angus i Tayside te vodi do glavnog škotskog grada kako bi posljednji put pozdravili kraljicu. U Edinburghu će njezin lijes biti položen u Prijestolnoj dvorani palače Holyroodhouse, a sutradan, u ponedjeljak 12 rujna bit će prevezen u katedralu St Giles.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tada u Edinburgh stižu kralj Charles III. i kraljica Camilla, praćeni članovima kraljevske obitelji, koji će hodati iza njenog lijesa u procesiji do katedrale gdje će biti održan vjerski obred i gdje će biti izložena kraljevska kruna Škotske.

image

Lijes je prekriven kraljevskom zastavom i jednostavnim cvjetnim aranžmanom

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon obreda lijes s posmrtnim ostacima kraljice krenuti će prema zračnoj luci u Edinburghu. U pratnji princeze Anne, sletjet će na aerodrom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u South Ruislipu od kuda će biti prevezena u Buckinghamsku palaču gdje će biti izložen Bow Roomu. Lijes s kraljicom u Buckinghamskoj palači ostat će do njezinog sprovoda 19. rujna.Detalji o samom sprovodu i načinu na koji će građani moći odati počast bit će potvrđeni sljedeći tjedan.

image

Edinburgh se sprema za posljednji dolazak kraljice

TINA NORRIS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U međuvremenu će novi kralj i kraljica posjetiti Sjevernu Irsku i Wales i očekuje se da će javno razgovarati s vladama svake nacije. Earl Marshal, vojvoda od Norfolka, koji nadzire sve pripreme, rekao je: “Svoju dužnost u nadolazećim danima izvršit ćemo s tugom u srcu, ali i s čvrstom odlukom da osiguramo prikladan oproštaj od osobe koja je označila jednu eru. Imali smo privilegij takvu osobu imati kao državnog poglavara naše zemlje i kraljevstava, te poglavara šireg Commonwealtha.‘‘, prijenosi britanski magazin Hello.

Linker
04. prosinac 2023 11:30