Četiri bebe u redu za prvi sakrament

Ponosni djed Charles pobrinuo se za najbitnije: Sve je bliže krštenje kćeri Meghan Markle i princa Harryja!?

Princ Charles je na bliskoistočnoj turneji obnovio zalihe svete vode iz rijeke Jordan, koju britanska kraljevska obitelj tredicionalno koristi u obredu krštenja.

Tijekom posjete Jordanu britanski prijestolonasljednik princ Charles obnovio je zalihe svete vode koju kraljevska kuća tradicionalno koristi za krštenje beba članova kraljevske obitelji. Sa suprugom Camillom spustio se do obale rijeke Jordan i zamolio da mu spakiraju nekoliko bočica vode iz korita rijeke gdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa. Pretpostavlja se da je jedna bočica rezervirana za krštenje Charlesove unučice Lilibet, koju zbog obiteljskih zadjevica još nije upoznao i koja još nije primila prvi i temeljni sakrament kršćanskoga života.

image

Trenutno su četiri kraljevske bebe u redu za prvi sakrament, pa je britanski prijestolonasljednik sa suprugom iskoristio prigodu da za posjeta Jordanu dođe do novih zaliha svete vode.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Iako ga nikada nije upoznao, otac Meghan Markle nema baš visoko mišljenje o zetu: ‘Harry ne bi mogao ni kokoši čuvati‘

Jednomjesečna Sienna Elizabeth, kći princeze Beatrice, devetomjesečni August, sin princeze Eugenije, i sedmomjesečni Lucas, sin kraljičine najstarije unuke Zare Tindall, također su još nekrštena djeca, no sigurno je da će u njihovom slučaju taj obred biti obavljen u skladu s anglikanskom tradicijom i protokolom britanskog dvora.

Što se tiče Lilibet Diane Mountbatten-Windsor, tu je još dosta nepoznanica jer njezini se roditelji Harry i Meghan još ne izjašnjavaju gdje će i kada krstiti kćer rođenu 4. lipnja. Sina Archiea krstili su "kako Bog zapovijeda" - u dvorcu Windsor, gdje je bio poškropljen blagoslovljenom vodom iz rijeke Jordan nad bogato ornamentiranom pozlaćenom krstionicom Lily Font, koja je izrađena 1841. po narudžbi tadašnje kraljice Viktorije i od tada je korištena pri krštenju svake kraljevske bebe.

image

Iako britanski mediji špekulirajukako će Meghan i Harry uskoro krstiti drugo dijete, što je vrlo moguće, ipak se ne zna gdje će i kada to biti.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Svi ratovi Meghan Markle! Nesuđena princeza borila se protiv tabloida, vlastite obitelji, javnosti...

Od Archieva krštenja početkom srpnja 2019. mnogo je vode proteklo rijekom Jordan, a odnosi vojvoda od Sussexa i ostatka kraljevske obitelji spali su na jako niske grane, što bi se moglo odraziti i na prvi sakrament malene Lilibet.

Šire se glasine da je roditelji neće krstiti u Ujedinjenom Kraljevstvu, već u SAD-u, i to u episkopalnoj crkvi, što bi stvarno bio presedan i novi težak udarac kraljevskoj obitelji. Bilo kako bilo, nove doze svete vode iz rijeke Jordan stići će u London čim princ od Wallesa i njegova supruga završe svoju bliskoistočnu turneju.

Linker
19. travanj 2024 08:44