TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
Važna obljetnica

Poseban dan u životu princa William i Kate: 13 je u njihovom slučaju, sretan broj

Princeza i princ od Walesa proslavili su 13. obljetnicu objave zaruka koje su se odvile 16. studenog 2010. u palači St. James nakon gotovo osam godina veze, kada je na njenoj ruci zablistao prsten princeze Diane.

Princeza i princ od Walesa proslavili su 13. obljetnicu objave zaruka koje su se odvile 16. studenog 2010. u palači St. James nakon gotovo osam godina veze, kada je na njenoj ruci zablistao prsten princeze Diane.

Ljubavne obljetnice, samo paru znani datumi i s njima povezane sitnice, prilika su za obnovu povezanosti, produbljivanje osjećaja, učvršćivanje povjerenja, ali i za pogled unazad zbog počinjenih pogrešaka koje ne bi trebalo ponavljati. Ni princ i princeza od Walesa, William i Kate, nisu iznimka, s tim da izloženost javnosti njihovu vezu, a danas brak, čini vrlo ranjivim. Da o bremenu koje im je došlo pod ruku s položajem viših članova kraljevske obitelji, i ne govorimo.

image

Princ i princeza na krunidbi kralja Charlesa

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Možda su tijekom svih ovih godina poželjeli da su sasvim običan bračni par s troje djece, bez ikakve medijske pozornosti, ali to nikada nisu javno priznali. Prije trinaest godina, 16. studenog 2010., današnji princ i princeza od Walesa su se zaručili.

Bila je to potvrda da je strpljiva Kate, koja je na prosidbu čekala osam godina, nedugo prije tog dana dobila posljednju zelenu "kvačicu" koju joj je dala njegova obitelj na dugom popisu vrlina predviđenih za Williamovu suprugu, buduću kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva. Zaručio ju je prstenom s 12-karatnim, ovalno brušenim safirom optočenim briljantima, zaručničkim prstenom svoje majke Diane, princeze od Walesa. No, što je prethodilo zarukama?

image

Par se zaručio nakon osam godina veze

SHUTTERSTOCK

Upoznali su se u rujnu 2001. godine, na Sveučilištu St. Andrews: ona je studirala povijest umjetnosti što je upisao i on, no kasnije se prebacio na zemljopis.

"Mislim da sam se jako zacrvenjela kad su nas predstavili jedno drugome. Bila sam jako sramežljiva na tom susretu", ispričala je Kate prije trinaest godina, tijekom prvog, zajedničkog intervjua povodom zaruka.

Sretali su se na fakultetu, počeli sve više vremena provoditi zajedno, uživali u druženju - ali prijateljski. Sve se promijenilo u travnju 2002., na modnoj reviji znakovitog naziva "Umjetnost zavođenja". Tada 20-godišnja Kate samouvjereno je prošetala modnom pistom u prozirnoj kreaciji ispod koje su se nazirali crni grudnjak i gaćice. Princ William reviju je pratio iz prvog reda i nakon te večeri, kako navode njihovi prijatelji, započela je veza, a njezina prozirna haljina godinama kasnije je prodana za 78.000 funta na dobrotvornoj aukciji.

image

Prozirna haljina koju je dizajnirala Charlotte Todd, a Kate Middleton nosila ju je na humanitarnoj modnoj reviji 2002.

FERDAUS SHAMIM WIREIMAGE

Već u listopadu 2002. Kate i William iselili su iz svog studentskog smještaja i s još dvoje prijatelja, Olivijom Bleasdale i Fergusom Boydom (kasnije je postao krsni kum princa Georgea), uselili u dvoetažni stan na najvišem katu zgrade u središtu grada St. Andrews u Škotskoj. Plaćali su ga 100 funta tjedno.

"Uselili smo se zajedno kao prijatelji, živjeli zajedno, s nekoliko osoba, a nakon toga je sve jednostavno procvjetalo", rekao je kasnije princ William.

Legendarna britanska gastro-autorica i sutkinja showa "Dobar, bolji, najbolji britanski slastičar", Mary Berry, rekla je 2019., u BBC-jevom božićnom specijalu, da se William trudio impresionirati Kate – kuhanjem. Princeza je to u razgovoru s Mary Berry, tom prilikom potvrdila: "Tijekom studentskih dana kuhao je razne obroke, jela poput bolognese umaka i sličnog."

Idila mladog para bez škljocanja fotoaparata (kraljevska obitelj sklopila je dogovor s britanskim medijskim kućama da Williama i Harryja ostave na miru na fakultetu), trajala je do ožujka 2004. Tada su Kate i William prvi put fotografirani kao par, na skijaškim padinama Klostersa u Švicarskoj. Kako su se nalazili u drugoj zemlji, a ne na sveučilištu u domovini, britanski mediji dobili su toliko željeni dokaz da William ima curu.

Vjerojatno zato nisu viđeni zajedno na ceremoniji dodjele diploma na St. Andrewsu, u ljeto 2005. godine. No, postoji fotografija koju je kasnije objavila obitelj Middleton: William i Kate poziraju na dan diplome.

"Samo želim reći veliko hvala svima koji su moje vrijeme ovdje učinili tako ugodnim. Uspio sam voditi ‘normalan‘ studentski život i vrlo sam zahvalan svima, posebno mještanima koji su uvelike pomogli", rekao je William uoči ceremonije.

Budući da je on nastavio školovanje na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, Kate je u prosincu 2006. došla na njegovu dodjelu diploma. Iako je na vojnoj akademiji diplomirao on, ta prigoda pamti se kao njezino "vatreno krštenje". Bilo joj je to prvo pojavljivanje na kraljevskom događaju, s Williamovom bakom, pokojnom kraljicom Elizabetom II. i ocem Charlesom, tada princem od Walesa.

image

Kate Middleton 2006. godine

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Kako je Kate očekivano izazvala veliko zanimanje medija, što je autsajderima koji nisu dio Tvrtke teško podnijeti, u početku se teško nosila s pritiskom. Zato su William i ona prekinuli u travnju 2007., poslije gotovo pet godina veze. Ona je otišla na odmor u Irsku ne bi li se oporavila. U kasnijem razgovoru povodom zaruka s Williamom, otkrila je da je rastanak bio dobar za oboje.

"U to vrijeme nisam bila baš sretna zbog toga, ali to me učinilo jačom osobom. Saznate stvari o sebi koje prije možda niste znali. Mislim da vas veza može prilično preuzeti kad ste mlađi i stvarno sam cijenila to vrijeme koje sam imala sebe, iako tada nisam tako mislila."

William je tom prilikom dodao da je razdvajanje zapravo značilo "samo malo više prostora" dok su sazrijevali kao par. Pomirili su se u srpnju 2007., kada su se pojavili napisi da se William vratio Kate na zabavi u njegovoj vojarni u Bovingtonu u Dorsetu, a tom prilikom su se, navodno, strastveno poljubili.

Potvrda da su opet zajedno došla je već sljedećeg tjedna: Kate je viđena na stadionu Wembley, na memorijalnom koncertu za njegovu majku, princezu Dianu. Kada je William u travnju 2008. diplomirao na Kraljevskoj vojnoj zrakoplovnoj akademiji i poslije 12 tjedana obuke postao pilot RAF-a, (u pilotskom žargonu "dobio je krila"), ceremoniju je pratila Kate. William je nastavio tradiciju kao četvrti pilot u svojoj obitelji, a na svečanosti u akademiji u Lincolnshireu primio je priznanje od vlastitog oca, današnjeg kralja Charlesa.

Kate je to bio drugi put da se zbog Williama pojavila na službenom događaju, otkako je diplomirao na Sandhurstu. Treba dodati i to da je njegova djevojka bila pozvana doći s njim na privatni susret s njegovim ocem Charlesom i maćehom Camillom, nakon ceremonije. Privatni susret s Williamovim ocem i njegovom suprugom, bio je suptilan signal da se bliže zaruke.

image

Princ i princeza od Walesa danas imaju troje djece - princa Georgea, princezu Charlotte i princa Louisa

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK

Trenutak koji je cijeli svijet iščekivao, konačno se dogodio 2010.: zaprosio ju je tijekom odmora u Keniji, u listopadu te godine. Njen odgovor bio je očekivan, "da". Veliki trenutak dogodio se u kolibi na otprilike 3000 metara nadmorske visine, na najvišoj planini u toj afričkoj zemlji.

"Imali smo malo privatnog vremena i jednostavno sam odlučio da je to pravi trenutak. Razgovarali smo o braku već neko vrijeme, tako da to nije bilo veliko iznenađenje, ali odveo sam je na lijepo mjesto u Keniji i zaprosio sam je", ispričao je William povodom objave zaruka prije trinaest godina.

Dok su pozirali fotografima, William je rekao da je prosidba s tim prstenom bila način da njegova pokojna majka Diana bude dio te posebne prigode.

"Nosio sam njen prsten u svom ruksaku tri tjedna. Nisam ga ispuštao iz vida, gdje god sam išao, bio je uz mene. Znao sam da bih, ako ga izgubim, bio u velikoj nevolji", rekao je na službenom objavljivanju zaruka u palači St. James, u Londonu.

image

Zaručnički prsten nekad je pripadao princezi Diani

SHUTTERSTOCK

U službenom priopćenju palače tada je pisalo: "Princ od Walesa sa zadovoljstvom objavljuje zaruke princa Williama s gospođicom Catherine Middleton. Vjenčanje će se održati u proljeće ili ljeto 2011. u Londonu. Više detalja o danu vjenčanja bit će objavljeno u dogledno vrijeme. Princ William obavijestio je kraljicu i druge bliske članove svoje obitelji. Također je zatražio dopuštenje oca gospođice Middleton."

image

Na službenom objavljivanju zaruka

SHUTTERSTOCK

Zaručnici su do velebnog vjenčanja u Londonu u travnju 2011., živjeli u sjevernom Walesu, gdje je bila stacionirana Williamova helikopterska jedinica. Prema ustaljenom običaju, za Kate je prvo pojavljivanje kao zaručnice princa isplanirano u Walesu. Bila je na porinuću broda za spašavanje u Angleseyju, a zadatak joj je bio krstiti ga šampanjcem. Iščekivalo ju je na hladnoći više od tisuću Velšana, a Kate se pojavila s blistavim osmijehom i sve ih šarmirala.

image

Dan nakon vjenčanja pozirali su fotografima u Buckinghamskoj palači

SHUTTERSTOCK

Vjenčanje je održano u Westminsterskoj opatiji: cijeli svijet pratio je Kate kako pod ruku s ocem, Michaelom Middletonom, u vjenčanici Alexander McQueen koju je dizajnirala Sarah Burton, korača prema oltaru. Nosila je tijaru Cartier Scroll koju joj je povodom velikog dana, posudila mladoženjina baka, kraljica Elizabeta II. Vjenčanju je nazočilo 1.900 uzvanika: kraljevska obitelj u punom sastavu, poznate osobe i političari iz cijelog svijeta, a proglašeno je ceremonijom stoljeća.

image

Vjenčali su se 29. travnja 2011.

ABACA/SHUTTERSTOCK

Mladenci su kasnije stajali na balkonu Buckinghamske palače kako bi razmijenili ne jedan, već dva poljupca dok im je klicalo okupljeno mnoštvo. Nakon vjenčanja, kraljica je paru dodijelila titule vojvode i vojvotkinje od Cambridgea. U skladu s nasljednom linijom, u rujnu prošle godine, kada je Elizabeta II. preminula, Kate i William postali su princ i princeza od Walesa.

Linker
28. travanj 2024 04:51