Tajne Windsora

Prava lica kraljevske obitelji: Okrunjeni prohtjevima, aferama i skandalima

Mediji su se raspisali o novoj knjizi Tine Brown, prijateljice princeze Diane, koja je secirala kompletnu britansku kraljevsku familiju - princa Williama je opisala kao derište, njegovog brata Harryja kao muškarca prepunog bijesa, a budućeg prijestolonasljednika Charlesa obijesnim i egocentričnim

Prijateljica i biografkinja princeze Diane, Tina Brown ponovno je zavirila pod skute britanske monarhije. Oslanjajući se na dobro upućene izvore, bivša glavna urednica utjecajnih časopisa Tatler, Vanity Fair i The New Yorker prevrtjela je posljednjih 20 godina na dvoru kraljice Elizabete i u knjizi The Palace Papers objavila mnoštvo dosad nepoznatih priča iz života intrigantne, kronično disfunkcionalne obitelji Windsor.

image

Tina Brown, bivša urednica brojnih uglednih časopisa, napisala je i biografiju o princezi Diani.

NILS JORGENSEN/ZUMA PRESS/PR

Portreti četiriju žena windsorskih krase naslovnicu knjige The Palace Papers; jedna od njih je glavom bez obzira pobjegla iz kraljevske obitelji. I o Megxitu je Tina Brown iskopala neke nove detalje. Meghan Markle opisuje kao ambicioznu američku glumicu, vrlo vještu s muškarcima, kojoj uloga u opskurnoj seriji Face nije donijela očekivanu slavu. Koliko god se trudila, samopromovirala i frizirala vlastitu biografiju, novih ponuda nije bilo. U potrazi za poslom otišla je u London, gdje je preko Violet von Westenholz, kćeri dobrog prijatelja princa Charlesa, dobila priliku upoznati Harryja.

Riđokosi princ je u tom razdoblju bio živa zbrka, izgubljen i ljut na sve oko sebe, pogotovo na oca i maćehu Camillu. Još ga je bivša djevojka Cressida Bonas molila da zbog svojih izljeva neartikuliranog bijesa potraži psihološku pomoć. Prinčevi su savjetnici predlagali da se, diskrecije radi, obrati psihologu tajne službe MI6. Naposljetku je terapeuta našao izvan tajnih agencija, no nije mu osobito pomogao. Nedostajala mu je služba u vojsci, tragao je za svrhom i smislom svog života i tada susreće Meghan, ženu koja je znala što hoće. Žudjela je za priznanjem i prestižom, što je dobila čim se saznalo za njezinu romansu s Harryjem. Iako se princ očajnički trudio što dulje skrivati vezu s Meghan, njegovu je tajnu ljubav tabloidima izdao neki sluga iz domaćinstva vojvode od Yorka. Ne zna se je li to učinio samoinicijativno ili po nalogu princa Andrewa.

Kad je Harry zbog nje zaratio s medijima, optužujući ih za rasizam, Meghan je sebe počela doživljavati kao globalni simbol borbe za ravnopravnost. Oboje su vjerovali da zajedno mogu promijeniti svijet. Meghan se nametnula kao glavni agent te promjene. William je to primjećivao i nije mu se sviđalo što njegov mlađi brat srlja u brak kao muha bez glave. Strahovao je da Harry mentalno nije dovoljno stabilan za izazove što slijede kad ženu miješane rase uvede u kraljevsku obitelj. Što ga je više molio da ne žuri s vjenčanjem, to je Harry sve brže jurio prema oltaru.

image

Prinčevi Harry i William u mladosti se nisu previše iskazali svojim ponašanjem.

SHUTTERSTOCK

Na svadbi vojvoda od Sussexa među slavnim uzvanicima bili su i Oprah Winfrey te George i Amal Clooney. Tom prigodom, otkriva Brown, Meghan jedva da je izmijenila par riječi s Oprom, a supružnici Clooney mladenku uopće nisu poznavali. Poslužili su joj tek kao glamurozan ukras. Promatrajući što sve izvodi Meghan, članovi kraljevske obitelji često su kolutali očima. Tijekom jedne akcije prikupljanja pomoći za potrebite seksualne radnice, na banane je ispisala "Volimo vas", "Hrabre ste" i slične poruke podrške pripadnicama najstarijeg zanatskog ceha. Izvjesno je da su muškarci iz kuće Windsor kroz povijest koristili usluge tog ceha, no javno ga podržavati, to je bilo i ostalo nezamislivo.

Tina Brown smatra da je u osnovi Megxita bio novac. Meghan je zarađivala od svoje 21. godine i osjećala se infantilno što novac mora dobivati od kraljice i svekra Charlesa. Planirala je nakon udaje dobro unovčiti svoj kraljevski status. S Netflixom je pregovarala još 2018., inzistirala je da i Harry nađe neki dobro plaćen posao, što, dakako, nije dolazilo u obzir. Odnosi Sussexa i ostatka kraljevske obitelji nezadrživo su se zakotrljali nizbrdo 2019. pred Božić, kad je kraljica, snimajući blagdansku poruku naciji, u maniri Staljina naredila da se sa stola ukloni njihova uokvirena fotografija.

I da nije bilo Meghan, tvrde izvori Tine Brown, Harry bi kad-tad pobjegao s dvora jer bio je izuzetno nesretan životom u sjeni krune. I kraljica je to znala.

"Stvarno mislim da je Harry sam želio izaći", kaže Brown. "Meghan mu je samo pružila alat za odlazak. Znala je bolje od njega kako funkcioniraju stvari u stvarnom svijetu, kako se sklapaju poslovi. Postala je njegov vrhovni strateg, kojem je vjerovao više nego svim ostalim savjetnicima. Jedino su krivo procijenili što će se događati kad ostanu bez kraljevske platforme. Njihov Spotify podcast stoji u mjestu. Potpisali su ugovor s Netflixom, ali još ništa nisu isporučili. Nije lako proizvoditi zabavne sadržaje."

Megxit je, zaključuje autorica knjige The Palace Papers, bio katastrofa za obje strane. Budući da su i Harry i Meghan ovisnici o drami, željeli su to izvesti što dramatičnije. Rat protiv kraljevske obitelji nastavili su razornim intervjuom s Oprom Winfrey, gdje se Harry posebno potrudio da što više naškodi svom ocu i budućem kralju. Šteta ipak nije nepopravljiva.

"Kad kraljica umre", veli Brown "mislim da će se Harry htjeti vratiti kako bi služio svojoj zemlji i mislim da će se pronaći način kako ga ponovno uključiti u obitelj. Jedino ne vjerujem da bi se Meghan htjela vratiti, nikad nije voljela Englesku. Ne znam kako će se to riješiti."

Saga o Sussexima samo je poglavlje u knjizi punog naziva The Palace Papers: Inside the House of Windsor - the Truth and the Turmoil. Ima tu i drugih zgoda, primjerice o odnosu kraljice Elizabete i njezine majke. Brown piše da je Kraljica Majka poprilično natezala živce svoje kćeri miješajući joj se kako u vladavinu, tako i u odgoj djece. Neprestance je propitivala Elizabetine odluke i ohrabrivala ekstravagancije princa Charlesa, sve dok 2002. nije preminula u 102. godini.

image

Charles i njegov mlađi brat Andrew danas su u lošim odnosima.

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

A Charles je, na razočaranje svojih roditelja, postao sve ono što nisu podnosili: prezahtjevan, previše ranjiv, prekompliciran i egocentričan. Doznajemo od Tine Brown da je budućeg engleskog kralja u zreloj dobi posvud pratio njegov omiljeni plišani medvjedić, s kojim se igrao u djetinjstvu, a s vremena na vrijeme krpala ga je Charlesova omiljena bivša dadilja Mabel Anderson. Kad bi najavio da će odsjesti na ladanju nekog prijatelja, dan ranije stigao bi kamion s njegovim ortopedskim krevetom, namještajem, daskom za zahodsku školjku, Kleenex Velvet toaletnim papirom, pa čak i slikama koje bi ovjesili u dodijeljenoj mu spavaćoj sobi. Za razliku od kraljice, koja uvijek jede što joj serviraju, Charles unaprijed određuje što želi na jelovniku. Ponekad na večeru dolazi s već izmiješanim martinijem, spremnim da se preda batleru i posluži u njegovoj čaši.

Navodi Brown da je umiljati princ William u ranom djetinjstvu bio vrlo sličan svom ocu - nemoguće derište. Odgajateljice u vrtiću zvale su ga malim čudovištem. Žalila se kraljica svom mužu Philipu da je malog nemoguće kontrolirati i da mu treba stroža dadilja.

Čitajte i: Meghan Markle ovo nije razumjela: ‘Diana je radila kao pas, često nebitne zadatke, prije nego je postala superzvijezda‘

"Nitko meni neće govoriti što da radim! Kad budem kralj, kaznit ću te", derao se četverogodišnji diktator William na svoju dadilju Barbaru Barnes. Sve dok nije počeo ćelaviti, William je, tvrdi Brown, bio veliki srcolomac, djevojkama puno poželjniji od debeljuškastog Harryja. Ispao je na kraju sasvim pristojan i brižan muškarac. Kad je tek počeo vezu s Kate Middleton, toliko je brinuo o njezinoj sigurnosti da joj je u stan dao instalirati poseban alarm izravno povezan s policijom. Brown je, inače, puna hvale za vojvotkinju od Cambridgea:

"Da je iz bilo kojeg razloga razmišljala poput Meghan, to bi bila katastrofa. Bez Kate bi se sve srušilo. Ona je moderna, lijepa, dobro obrazovana žena koja se dragovoljno posvetila jednoj rigoroznoj instituciji. Nije mnogo mladih žena to moglo učiniti."

Kad piše o princu Andrewu, Tina Brown skida rukavice. Stroj za ljigu, kako naziva vojvodu od Yorka, i dalje živi s bivšom suprugom Sarom Ferguson, a kako izgleda njihov suživot, opisao je jedan američki biznismen:

"Bio sam sa Sarom na ručku, onda je došao i Andrew, sjeo i rekao: 'Što radiš s ovom debelom kravom?' Zapanjila me razina njegovog sadizma. Ta se žena njega boji."

Andrew bivšu ženu ponižava, a svoju mamu laže, tvrdi Brown. Elizabeta mu je u studenome 2019. odobrila neslavni intervju za BBC jer joj je slagao da će govoriti o svojim dužnostima i poslovnim uspjesima. Umjesto toga, traljavo se branio od optužbi za pedofiliju. Kraljica je taj intervju gledala u svojim privatnim odajama, nakon lagane večere, koja joj je prisjela kad je čula što trabunja njezin najdraži sin.

Ako joj to već nisu dojavili, iz knjige se može saznati i da je njezin Andrew za jednog privatnog boravka u Palm Springsu puna dva dana proveo zatvoren u sobi gledajući porniće.

Sve afere i skandali Windsorovih odavno bi pokopali monarhiju da nije bilo mudrosti i karizme kraljice Elizabete, koja je, poput svih vladara, katkad tvrda srca. U filmu Kraljica, s Helen Mirren u naslovnoj ulozi, jedna sentimentalna scena prikazuje glavnu junakinju do suza ganutu zbog susreta s jelenom koji prolazi njezinim škotskom imanjem Balmoral. Koješta, rekao je Tini Brown pouzdani izvor iz Buckinghamske palače - kraljica bi jelena ustrijelila.

Linker
20. travanj 2024 09:38