Tužba za klevetu

Princ Harry dobio rat protiv britanskih tabloida: Izgubili su spor i morat će platiti odštetu

Zbog niza lažnih navoda dvaju britanskih tabloida, mladi se britanski princ odlučio obračunati s njima na sudu. I uspio dobiti pravnu bitku.

Britanski princ Harry dobio je sudski spor protiv izdavača britanskih tabloida u ponedjeljak zbog napisa da je okrenuo leđa vojsci kad se odrekao kraljevskih dužnosti prošlog ožujka.

Harry je pokrenuo pravni postupak pošto su Mail on Sunday i MailOnline u listopadu objavili da vojvoda od Sussexa više nije u kontaktu s marincima s kojima je imao službeni odnos prije nego što se odrekao kraljevskih dužnosti.

U članku stoji da je unuk kraljice Elizabete II. odbacivao oružane snage i ignorirao pisma bivšeg britanskog šefa vojske.

"Svi ti navodi su lažni i to su prihvatili Mail on Sunday i MailOnline, iako tek nakon što je velika šteta već počinjena", rekla je Harryjeva odvjetnica Jenny Afia na londonskom Visokom sudu u ponedjeljak.

Tabloid je pristao platiti odštetu koju će Harry donirati međunarodnom sportskom događanju Invictus Games koji je pokrenuo za vojnike ranjene u borbama, dodala je odvjetnica.

Princ Harry proveo je desetljeće u oružanim snagama i odslužio dvije misije u Afganistanu prije nego što je postao stalni kraljevski predstavnik. Baka ga je 2017. imenovala počasnim generalom kraljevske mornarice.

No morao se odreći te titule kada je napustio svoje kraljevske dužnosti u dogovoru s kraljicom i drugim članovima obitelji i preselio se u Sjedinjene Države sa suprugom Meghan i njihovim sinom Archijem.

Britanski mediji tada su pisali da je bio uzrujan jer se morao odreći svojih vojnih veza koje je jako cijenio.

image
Princ Harry i Meghan Markle odlučili su stati na kraj lažnim napisima britanskih tabloida.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Neutemeljene, lažne i klevetničke priče (...) nisu predstavljale samo osobni napad na vojvodu već su i dovele u pitanje njegovu službu ovoj zemlji", rekla je Afia.

Harryjev i Meghanin odnos s britanskim tabloidima postajao je sve napetiji od njihova vjenčanja 2018. Par je prošlog travnja objavio da više neće komunicirati s četiri publikacije, uključujući Mail. Optužili su ih za lažno i invazivno izvještavanje.

Harryjeva tužba za klevetu odvojena je od tužbe Meghan protiv Maila jer je objavio dijelove privatnog pisma koji je poslala svom ocu Thomasu Markleu 2018.

01 - Modified: 2021-02-11 20:56:06 - Feat.: 1 - Title: Meghan Markle dobila na sudu protiv britanskog tabloida koji je objavio njezino pismo ocu
01 - Modified: 2021-02-11 20:56:06 - Feat.: 1 - Title: Meghan Markle dobila na sudu protiv britanskog tabloida koji je objavio njezino pismo ocu
Linker
01. kolovoz 2022 05:13