Princ William dobiva novu kovanicu sa svojim likom za 40. rođendan, ova se prilično razlikuje od prošle

Budući britanski kralj uskoro slavi okrugli rođendan, a serija limitiranih novčića s njegovim portretom od plemetinih metala biti će pravi ulov za kolekcionare

Osim priprema za veliku proslavu kraljičinog platinastog jubileja, u Velikoj Britaniji počele su pripreme i za proslavu četrdesetog rođendana budućeg britanskog kralja, princa Williama, vojvode od Cambridgea. Kraljević koji je rođen 21. lipnja dobit će svoj novčić u vrijednosti od pet funta. Kovanice izrađene u Kraljevskoj kovnici bit će od zlata, srebra i platine, namijenjene su kao suvenir, a na njima se nalazi Williamov portret uz potpis na rubu - Njegovo Kraljevsko Visočanstvo vojvoda od Cambridgea i broj 40.

image

Dizajner i graver Thomas T. Docherty s prigodnom kovanicom

COURTESY OF ROYAL MINT/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Kovanice je dizajnirao dizajner i graver Thomas T. Docherty prema prinčevoj fotografiji s kraljičinog rođendana 2018., a o svojoj ideji je rekao: "Dizajn uspostavlja ravnotežu između svježe energije princa kao mladog oca te ceremonijalne prirode njegovog kraljevskog položaja. A kut portreta od tri četvrtine je dinamičniji od tradicionalnog profila sa strane."

Dizajnom je zadovoljna i Clare Maclennan, direktorica Kraljevske kovnice za prigodan novac koja je izjavila: ''Elegantan dizajn s portretom, kraljevskom šifrom i brojem 40 odaje počast zrelosti princa koji je postao stariji član kraljevske obitelji, odani muž i otac troje djece pun ljubavi. ''

image

Odani suprug i brižni otac s obitelji i Sir Davidom Attenboroughom

KENSINGTON PALACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

To je prvi put da će princ dobiti kovanicu samo sa svojim portretom, jer je na prethodnoj iz 2011. bio zajedno sa suprugom Kate povodom njihovog vjenčanja.

image

novcic William

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Uz novi novčić od pet funti, bit će pušteno ograničeno izdanje suvenira od dva novčića, sa novim zlatnim težine sedam grama i državnom kovanicom iz 1982., godine kada je vojvoda rođen.

Linker
19. travanj 2024 18:07