JOHNNY EGGITT/AFP/PROFIMEDIA
Odgojni šamar

Princeza Diana nije podnosila rasističke primjedbe, mali Harry to je osjetio na svojoj koži

Događaj pokazuje da su se Diana i Charles barem u nečemu potpuno slagali – u netoleriranju bilo kakvog oblika rasizma svoje dvojice sinova, tvrdi autor knjige "Naš kralj" Robert Jobson.

Događaj pokazuje da su se Diana i Charles barem u nečemu potpuno slagali – u netoleriranju bilo kakvog oblika rasizma svoje dvojice sinova, tvrdi autor knjige "Naš kralj" Robert Jobson.

Nova knjiga o zbivanjima unutar obitelji Windsor otkriva mnoge detalje o kojima do sada nismo imali prilike čitati, ovaj puta gledano iz kuta dugogodišnjeg kroničara britanske kraljevske familije, Roberta Jobsona. Knjiga pod naslovom „Naš kralj” uskoro će se naći u prodaji, a Jobson pomalo otkriva neke zanimljivosti.

Kako je napisao za Daily Mail, nedugo nakon intervjua princa Harryja i Meghan Markle s Oprah Winfrey, internetski trolovi optužili su sadašnjeg kralja Charlesa da je upravo on neimenovani član kraljevske obitelji, spomenut u intervjuu, koji je dao neukusnu primjedbu o boji kože prvog Meghaninog djeteta. Jobson to smatra suludom uvredom za Charlesa koji se godinama trudio „povećati raznolikost u svom kućanstvu, a zamolio je i princa Williama, svog nasljednika, da čini isto”. Autoru knjige stariji je član kraljevskog kućanstva rekao kako je davanje rasističkih komentara „suprotno svemu u što Gazda (Charles) vjeruje, on vjeruje u raznolikost kao snagu našeg društva.” Izvor je dodao i kako je „malo čudno što to dolazi od Harryja, s obzirom na to da ga je Charles morao braniti kad je bio prisiljen ispričati se zato što je odjenuo nacističku uniformu, a i zato što je 2009. dao rasističku primjedbu kolegi časniku porijeklom iz Pakistana”.

image

Princezi je bilo važno da joj sinovi prihvate prave vrijednosti

UPPA/PHOTOSHOT/AVALON/PROFIM

Harry je i kao dijete bio opomenut zbog onoga što sada naziva svojom „nesvjesnom pristranošću”. Kad je bio osmogodišnjak, piše Jobson, njegova majka, princeza Diana, odvela je njega i Williama u vožnju londonskim autobusom, jer je vjerovala da će dječaci uživati u vožnji gradom. Izlet je organizirao njezin policijski službenik za zaštitu, inspektor Ken Wharfe. No, vožnja je krenula naopako zato što Harry nije prestajao oponašati naglasak konduktera koji je bio Sikh. Kondukter, koji je nosio karakteristični turban, bio je dobre volje i nije se obazirao na Harryjevo ruganje, no Dianu je to bilo jako pogodilo, pa je na koncu rekla Wharfeu da prekine mali gradski izlet.

Princeza, djeca i policajac izašli su iz autobusa kod Green Parka te je Diana odmah prilijepila Harryju šamar i upozorila ga: „Nemoj to nikada više napraviti!” Poslije je Harry morao napisati pismo inspektoru Wharfeu kako bi se ispričao zbog lošeg ponašanja i zbog toga što je pokvario vožnju oko koje se inspektor potrudio.

Sve je ovo Wharfe potvrdio Jobsonu, a pokazao mu je i pismo u kojem se Harry ispričava zbog incidenta, ali se s time i šali. Tada je bio dijete i sigurno to što je učinio nije neoprostivo, zaključuje Jobson, no pričica pokazuje da su se Diana i Charles barem u nečemu potpuno slagali – u netoleriranju bilo kakvog oblika rasizma svoje dvojice sinova.

Linker
28. travanj 2024 00:50