skandal se nastavlja

Sada ostaje i bez imanja: Princ Andrew prodaje luksuznu vilu u švicarskom skijalištu Verbier kako bi podmirio sudske troškove

Njegova majka, britanska kraljica Elizabeta II. odbija platiti visoke troškove obrane, a ako njegova tužiteljica Virginia Giuffre pobijedi u mogućoj građanskoj parnici, pravni stručnjaci predviđaju da bi joj mogao isplatiti tri milijuna funta odštete.

Zbog golemih pravnih troškova, princ Andrew (61) daje sve od sebe kako bi se ubrzao prodaju vikendice u Švicarskoj, čiji tjedni najam stoji oko 22 000 funta. Nalazi se nadomak otmjenog skijališta Verbier na jugozapadu zemlje, ima sedam spavaćih soba i zatvoren bazen, a u tom snježnom raju nedavno je uživala starija prinčeva kćer, princeza Beatrice (33) sa suprugom Edom Mapellijem Mozzijem (38) i njihovom tromjesečnom kćeri, Siennom, piše Daily Mail.

Budući da cijeli svijet prati pravni spor koji je protiv srednjeg sina britanske kraljice Elizabete II. pokrenula Virginia Giuffre (38) jer ju je, tvrdi, triput silovao kad joj je bilo 17, a njemu 41 godina, princ za vilu možda neće uspjeti izvući planirani iznos, 17,3 milijuna funta.

image

Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell nekadašnji su par.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Odzvonilo mu zbog optužbi za seks s maloljetnicom: Princ Andrew mogao bi ostati bez svih titula i ovlast

Svi znaju da mu se jako žuri jer ga pred njujorškim sudom, gdje je Virginia Giuffre prošle godine protiv njega pokrenula postupak, brane skupi odvjetnici, a kraljica nema namjeru podmiriti njihove troškove, izvještava The Mirror. Za očekivati je da će potencijalni kupci pokušati sniziti cijenu vrijednoj nekretnini, kako to biva kad prodavatelju hitno zatreba gotovina. A princu će trebati jako puno "keša"...

Naime, već je sada jasno da će se prije ili kasnije morati financijski nagoditi s Virginijom Giuffre, žrtvom osuđenog pedofila Jeffreyja Epsteina (koji je u kolovozu 2019. skončao u zatvoru) te Ghislaine Maxwell, nekadašnje Epsteinove desne ruke. Na sudu u Americi nedavno je proglašena krivom za seksualnu trgovinu djecom i druga kaznena djela te čeka da joj se odredi zatvorska kazna (zakon u njezinom slučaju predviđa do 65 godina iza rešetaka).

Odluka suca

Podsjetimo, Virginia Giuffre tvrdi kako su je Epstein i Maxwell seksualno zlostavljali te je „poklanjali” svom prijatelju princu. On uporno negira da poznaje Virginiju premda postoji njihova zajednička fotografija snimljena u Londonu, u kući Ghislaine Maxwell (gdje ju je navodno silovao). Na sudu u New Yorku ovih dana trebala bi se donijeti odluka hoće li slučaj Giuffre protiv princa Andrewa postati građanska parnica. Ako se to dogodi, posljedice po ugled britanske kraljevske obitelji bit će nesagledive.

Odluku o tome ovih dana treba donijeti sudac Lewis Kaplan. Odvjetnici Virginije Giuffre predočili su dokaze u prilog građanskoj parnici, dok pravni tim vojvode od Yorka smatra da do nje ne bi smjelo doći jer se prema nedavno otkrivenim dokumentima Virginia Giuffre 2009. godine nagodila s Epsteinom.

image

Princ Andrew, Victoria Roberts i Ghislaine Maxwell.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sporna nagodba

U zamjenu za šutnju primila je 500.000 dolara (370.000 funti) te pristala odreći se prava na tužbu svih drugih "potencijalnih optuženika" - što prema mišljenju prinčevih odvjetnika uključuje i Andrewa. Dakle, njegovi odvjetnici više ne osporavaju da je do došlo do neprimjerenog kontakta s maloljetnicom ( on i dalje tvrdi da ju ne poznaje), nego se pomoću pravnih začkoljica pokušava osigurati da vojvoda ne snosi posljedice zbog sramotnog ponašanja.

Usporedbe radi, prinčeve kćeri princeze Beatrice i Eugenie (31) neznatno su mlađe od Virginije Giuffre. Ako slučaj preraste u građansku parnicu i Andrew izgubi, njegovoj tužiteljici moglo bi se dosuditi oko 3 milijuna funta odštete.

Čitajte i: U vrijeme dok je ona zloglasnom Epsteinu podvodila maloljetnice, princ Andrew ju je uvodio u Palaču

U isto vrijeme, odvjetnici Ghislaine Maxwell pokušavaju iznuditi ponavljanje suđenja jer je u međuvremenu otkriveno da je jedan porotnik, inače odvjetnik, i sam bio žrtva seksualnog zlostavljanja. Spekulira se da to nije prijavio i da je zbog tog iskustva (možda) bio pristran tijekom glasanja porote o krivici nekadašnje Epsteinove pomagačice. Kako god ispalo, FBI-ja tu priču želi istjerati na čistac: kane doći do imena svih uglednika kojima su pokojni Epstein i Ghislaine Maxwell povodili maloljetnice.

Kako je ozloglašeni financijaš počinio samoubojstvo u zatvoru pod čudnim okolnostima, a Ghislaine Maxwell za sada odbija otkriti kome je povodila djevojčice, preostaje im samo princ Andrew.

On će bez obzira na ishod pravnog manevra odvjetnika Ghislaine Maxwell o eventualnom ponavljanju suđenja, prije ili kasnije morati razgovarati s agentima FBI-ja. Iako se nadao da će se izvući zbog svog statusa, nema šanse da ga FBI pusti na miru.

image

princ Andrew

STEVE PARSONS AFP

Upitne titule

Uz navedene nevolje, na vojvodu od Yorka svalila se još jedna. Bivša vlasnica vile u Švicarskoj koju želi što prije prodati, tvrdi da joj je vojvoda ostao dužan posljednju ratu , 6,6 milijuna funti. Došla je na naplatu prije godinu dana, pa je novac pokušala utjerati preko suda. No, princ Andrew uspio ju je - uz posredovanje bivše supruge, Sarah Ferguson (62) - uvjeriti da odustane od sudskog postupka dok ne proda vilu, pa će je tada do kraja isplatiti.

Osramoćenom princu koji je zbog seksualnog skandala s maloljetnicom lani zamoljen ne sudjelovati u javnom životu i distancirati se od kraljevske obitelji, samo njegova bivša supruga nije okrenula leđa. Žive zajedno i ponašaju se kao da se nikad nisu razveli. Uz sve to, u britanskim medijima proširila se teza da bi zbog sramote nanesene svojoj obitelji i Velikoj Britaniji (on je krunski princ, deveti u redu za nasljeđivanje prijestolja), mogao ostati i bez svih titula.

Linker
24. travanj 2024 03:24