Velika odgovornost

Starija kćer princa Andrewa moći će obavljati dužnosti umjesto kralja

Princeza Beatrice, deveta u nasljednoj liniji krune, dobila je nova zaduženja te je postala državna savetnica koja može obavljati dužnosti kralja Charlesa III. kada je on iz nekog razloga spriječen.

Smrću kraljice Elizabete II. mnogo toga se mijenja među članovima britanske monarhije. Osim što su se svi nasljednici pomaknuli korak bliže prema kruni, nekima su se promijenile titule, a nekima će se povećati i obaveze. Tako su princ William i vojvotkinja Catherine, postali princ i princeza od Walesa, a djeca princa Harryja dolaskom Charlesa na tron, smiju nositi kraljevske titule princ i princeza.

Nakon smrti bake, novu i vrlo važnu ulogu dobila je i princeza Beatrice, starija kćer posrnulog kraljičinog sina, princa Andrewa i Sarah Ferguson.

image

Beatrice s posrnulim ocem princom Andrewom

MAUREEN MCLEAN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ona je postala državna savjetnica, što znači da može uskočiti umjesto kralja Charlesa III. i obavljati njegove obaveze kada je on iz nekog razloga spriječen. Na svom novom položaju princeza Beatrice će biti ovlaštena za obavljanje većine službenih dužnosti suverena, potvrđeno je i na službenoj web stranici kraljevske obitelji.

A to uključuje prisustvovanje sastancima Tajnog vijeća, potpisivanje rutinskih dokumenata i primanje vjerodajnica novih veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, neće joj biti delegirana pitanja Commonwealtha, niti će moći imenovati premijere ili raspuštati parlament - osim ako za to ne dobije striktne upute od kralja.

image

Princeza je bila vrlo bliska sa pokojnom bakom i djedom

ARTHUR EDWARDS/AFP/PROFIMEDIA

Naime, prije smrti Elizabete II., Charles, William, Harry i Andrew su bili na istim položajima i mogli su privremeno obavljati dužnosti monarha ako ona to nije mogla "zbog bolesti ili odsutnosti u inozemstvu".

A te dužnosti sada "padaju na leđa" prve četiri osobe u nasljednoj liniji starije od 21 godine.

Kako je Charles sada postao kralj, Beatrice se pomaknula na četvrto mjesto, ne uključujući kraljicu suprugu Camillu koja također može djelovati u odsutnosti kralja.

Linker
17. travanj 2024 17:38