OLI SCARFF AFP
OLIVIA HENSON

Uspoređuju je s princezom Catherine: Tko je nova vojvotkinja koja je "posvađala" internet odabirom cipela za vjenčanje

Obje su udajom postale vojvotkinje, fizički su slične, pohađale su školu Marlborough, imaju mlađeg brata i sestru, a čak su i odabrani: Olivijina tijara i srebrni vijenac Kate s krunidbe kralja Charlesa, jako nalikuju

Obje su udajom postale vojvotkinje, fizički su slične, pohađale su školu Marlborough, imaju mlađeg brata i sestru, a čak su i odabrani: Olivijina tijara i srebrni vijenac Kate s krunidbe kralja Charlesa, jako nalikuju

Vjenčanje Olivije Henson i Hugha Grosvenora, donedavno najpoželjnijeg britanskog neženje i milijardera, izazvalo je veliki interes javnosti jer se radi o sedmom vojvodi od Westminstera usko povezanim s britanskom kraljevskom obitelji. Naravno, veliku pozornost privukla je mladenka koja je vjenčanjem postala vojvotkinja od Westminstera, a o kojoj sada svi žele znati više.

image

Olivia Henson

OLI SCARFF AFP

S obzirom na to da s princezom Catherine ima više poveznica mnogi je uspoređuju s princezom od Walesa i nazivaju novom Kate. Prva očita spona je činjenica da su obje udajom postale vojvotkinje: Kate je 2011., na velebnom vjenčanju u Westminsterskoj opatiji u Londonu, dobila titulu vojvotkinje od Cambridgea, no sličnosti tu ne staju. I Olivija i gotovo 12 godina starija Kate imaju mlađeg brata i mlađu sestru. Buduća britanska kraljica ima brata Jamesa i sestru Pippu, dok vojvotkinja od Westminstera ima 29-godišnjeg brata Jaspera te 26-godišnja sestru Emiliju. Fizički nalikuju, obje su brinete, slične građe tijela, ali i obje eminiraju eleganciju i šarmantnost, a uz sve to i bigorafije su im slične.

image

Poljubac mladenaca, Hugha Grosvenora, vojvode od Westminstera i njegove mladenke Olivije Henson

OLI SCARFF AFP
image

Catherine sa sestrom Pippom Middleton 2011., na svom vjenčanju s princem Williamom

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK

Obje su se pohađale ekskluzivnu školu Marlborough, čija školarina trenutno iznosi 15.665 funta, piše Daily Mail. Ipak, "dvojnica princeze" od Walesa pohađala je Trinity College u Dublinu, gdje je diplomirala latinoameričke studije i talijanski jezik, dok je Kate diplomirala povijest na Sveučilištu St. Andrews gdje je upoznala Williama. Do udaje za zgodnog vojvodu čije se bogatstvo procjenjuje na gotovo 10 milijardi funta, Olivia je radila kao viša voditeljica računovodstva u tvrtki Belazu, ali je nedavno dala otkaz kako bi se mogla posvetiti svojim novim obavezama kao vojvotkinja.

Kate je, pak, pomagala roditeljima u obiteljskoj tvrtki Party Pieces i radila je u modnoj kompaniji Jigsaw. Za razliku od Olivije Henson, starije kćeri Ruperta Hensona i njegove supruge Caroline, koja je potomkinja bankarske obitelji Hoare i markiza od Bristola te Johna Mannersa, petog vojvode od Rutlanda, Kate nema aristokratsko podrijetlo. Doduše, njezina majka Carole Middleton povezana je dalekim srodstvom s aristokratskim Bowes-Lyonsom, obitelji pokojne kraljice majke Elizabete, majke Elizabete II. i bake njenog zeta, princa Williama.

image

Nova vojvotkinja posvetit će se novim obavezama

OLI SCARFF AFP

Uz sve te poveznice, uspoređivalo se i njihove odabire za vjenčanje. I dok Kate nije smjela riskirati pri izboru vjenčanice i detalja, Olivia se poigrala s pravilom da mladenka nosi nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo. Naime, prema protokolu kraljevske obitelji, plavi detalji, obično vrpca, ušiva se u vjenčanicu ili ju, radi li se o podvezici, skriva donji dio haljine, dok je nova vojvotkinja za "nešto plavo" na svojem vjenčanju odabrala - cipele. I, kako se čini, lansirala novi trend.

image

Olivia je za vjenčanje odabrala plave cipele

-/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA -/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Izabrala je satensku vjenčanicu od svilenog krepa dizajnerice Emme Victorije Payne i gotovo dva metra dugi veo ukrašen posebnim vezom, cvjetnim motivima inspiriranim vjenčanim velom Olivijine pra-prabake potkraj 19. stoljeća. Plavi detalj bile su tamnoplave salonke niske pete brenda Silvia Lago napravljene od brušene kože i s detaljem mašne.

Iako zbog dugačke vjenčanice nisu bile u fokusu, izazvale su najviše reakcija na društvenim mrežama koje su, kao i uvijek podijeljene. Neki smatraju kako je tamna nijansa salonki loše odabrana s obzirom na elegantnu i nježnu vjenčanicu, dok su drugi oduševljeni njezinim modnim iskorakom.

image

Mladenka je nosila tijaru čiji motiv nalikuje Kateinom ukrasu na kraljevoj krinudbi

OLI SCARFF AFP
image

Princezin ukras za glavu od srebra na krunidbi kralja Charlesa u svibnju prošle godine

JULIE EDWARDS/POOL/SHUTTERSTOCK

Kakva god bila modna presuda, mnogima je promaknuo detalj koji jasno povezuje Kate i Oliviju Henson – tijara! Mladenka je 7. lipnja nosila Fabergeovu tijaru u obliku lišća mirte, vlasništvo obitelji svog supruga. Na svom vjenčanju, istu tijaru izrađenu 1906. nosila je prije dvadeset godina sestra Olivijinog supruga, lady Tamara Grosvenor. Sličan ukras nosila je Kate na krunidbi kralja Charlesa 6. svibnja 2023. - njen je bio bogatiji, izrađen od srebra s istim motivom lišća, a dizajnirala ga je Jess Collett za kuću Alexander McQueen.

Linker
08. lipanj 2024 22:16