Kraljica Camilla, kralj Charles, princ William, princeza Catherine, princ George, princeza Charlotte i princ Louis lani na rođendanskoj paradi za kraljicu Elizabetu II. 

 

 LEON NEAL/ AFP
Kraljevski podmladak

Ususret krunidbi: Tko su unuci kralja Charlesa i kraljice Camille?

Na skoroj krunidbi ulogu u grandioznoj svečanosti imat će i unuci kraljevskog para: donosimo sve o "prvim unucima" Velike Britanije.

Na skoroj krunidbi ulogu u grandioznoj svečanosti imat će i unuci kraljevskog para: donosimo sve o "prvim unucima" Velike Britanije.

Kada je u malenom, bijelom kućnom haljetku, pozdravio američkog predsjednika Baracka Obamu i prvu damu, Michelle Obamu, prilikom njihovog posjeta njihovog posjeta Velikoj Britaniji, princ George šarmirao je cijeli svijet. Od tada je prošlo sedam godina, a princ George Alexander Louis od Walesa danas sebe vidi kao velikog dječaka, premda se njegovi roditelji, princ i princeza od Walesa, Williama i Kate, s time ne bi posve složili. Njihov stariji sin rođen je 4. srpnja 2013. u privatnom rodilištu bolnice St Mary‘s u Londonu, a ovog ljeta napunit će deset godina. Djed mu je kralj Charles, otac mu je prijestolonasljednik, a i on će jednog dana naslijediti britanski tron. Prava baka mu je pokojna princeza Diana, a kraljica Camilla, zauzela je mjesto nekadašnje suparnice i kada je riječ o unucima: danas se smatra Georgeovom bakom. Dječakovi baka i djed po majci britanski su pučani Carole i Michael Middleton.

Princa Georgea roditelji ne žele "opteretiti osjećajem dužnosti" iako je drugi u nasljednoj liniji. To ga nije spriječilo da se žestoko suprotstavi vršnjacima kada su ga zadirkivali u školi. Prema riječima Katie Nicholl, autorice knjige "The New Royals: Queen Elizabeth‘s Legacy and the Future of the Crown", dječak im je priprijetio: "Moj tata će biti jednog dana kralj, pa vam je bolje da pripazite!"

image

Princ George na prošlogodišnjoj paradi za rođendan kraljice Elizabete

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Princeza Charlotte Elizabeth Diana od Walesa starija je unuka kralja Charlesa, a obiteljski nadimak joj je "mala šefica". Djevojčica često uvodi red među braćom, podsjeća ih kada se na službenom događanju treba umiriti i kad je trenutak za naklon. Podsjetila je, primjerice, starijeg brata Georgea da se pokloni na sprovodu prabake, kraljice Elizabete. Tog tužnog dana mnogi su bili dirnuti njenim jedva suspregnutim suzama dok je pognute glave, u šeširiću širokog oboda i u tamnom kaputiću, s roditeljima, princem i princezom od Walesa, ulazila u Westminstersku opatiju.

image

Princeza Charlotte je prije nekoliko dana proslavila osmi rođendan

THE PRINCESS OF WALES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Treća je u redu za prijestolje, poslije princa Georgea. Rođena je 8. svibnja 2015. ujutro, u istoj bolnici kao i braća, a dva dana poslije djedove krunidbe, Charlotte će proslaviti osmi rođendan. Njeno rođenje prati zanimljiv detalj: djed Charles, koji nikad nije krio da želi kćer (nadao se da će to biti Harry), pohvalio je ljepotu malene tek što je došla na svijet, premda ga prati glas da rijetko pokazuje osjećaje.

Vjeruje se da će "mala šefica", koja poput prabake obožava konje, jednog dana slamati srca prinčeva u europskim kraljevskim obiteljima. Njezine fotografije otkrivaju da jako nalikuje pokojnoj kraljici. kada je bila njezine dobi.

Dovoljno je reći princ Nestaško i već se zna da je riječ o najmlađem djetetu princa i princeze od Walesa. Puno mu je ime Louis Arthur Charles od Walesa, a 11. travnja proslavio je peti rođendan. Malo je reći da je uvijek spreman za nestašluke: dovoljno je sjetiti se kako je na prošlogodišnjoj proslavi prabakinog dijamantnog jubileja, glasno negodovao prekrivši uši rukama dok su avioni letjeli nisko, iznad balkona Buckinghamske palače. Kraljica Elizabeta malo ga je primirila, no jedva primjetnim smiješkom otkrila je da ju ta zgoda, zapravo, zabavlja. Vjeruje se da nema javne prilike u kojoj princ Louis, četvrti u sukcesijskom nizu, nije spreman "složiti" grimasu ili pokazati svoju volju, suprotnu onome što bi trebao činiti. Činjenicu da je najmlađe dijete u svojoj obitelji nadoknađuje izraženim temperamentom.

image

Rođendanska fotografija princa Louisa

MILLIE PILKINGTON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Oko titule starijeg djeteta princa Harryja i Meghan, vojvotkinje od Sussexa, malog Archieja, ali i o boji njegove kože, bilo je riječi već u njihovom prvom istupu u javnost, intervjuu koji su u ožujku 2021. dali Oprah Winfrey. Potezanje rasnog pitanja izazvalo je neviđen skandal i početak raskola između njegovog oca i strica, princa Williama. Danas, pak, sve sjeda na svoje mjesto: prvi britansko-američki član kraljevske obitelji automatski je dobio titulu princa čim je njegov djed postao kralj. Naime, prema protokolu koji je 1917. donio kralj George V. (djed pokojne kraljice Elizabete) djeca i unuci suverena po izravnoj liniji imaju automatsko pravo na titulu Njegovo ili Njezino Kraljevstvo Visočanstvo te princa ili princeze. Stoga titula dječaka koji će 6. svibnja, na sam dan djedove krunidbe, napuniti četiri godine, danas glasi: princ Archie Harrison Mountbatten-Windsor od Sussexa.

image

Princ Harry i Meghan Markle sa sinom Archiejem 2019. godine

SHUTTERSTOCK

U međuvremenu se pomaknuo za jedno mjesto u liniji nasljeđivanja prijestolja, sada je šesti, iza princa Harryja.

Dječakov rođendan naveden je kao razlog zbog kojeg se Meghan zahvalila na pozivnici za krunidbu. Britanski mediji navode da bi i njegov otac zbog obiteljske proslave u Montecitu, mogao požuriti u Ameriku, nakon što oda počast kralju u Westminsterskoj opatiji.

Rođendan će s Archiejem proslaviti i njegova baka s majčine strane, američka socijalna radnica Doria Ragland. Djed mu je umirovljeni direktor rasvjete Thomas Markle: poslije javnog sramoćenja Meghan uoči i nakon njezine udaje za princa Harryja u svibnju 2018., teško je reći ima li ikakvu ulogu u njegovom životu.

Malena Lilibet, kći princa Harryja i Meghan, vojvotkinje od Sussexa, dobila je ime po nadimku svoje prabake, Elizabete II. Kada je njezin djed postao kralj, i ona je automatski dobila titulu princeze. Njezino je puno ime Lilibet Diana Mountbatten-Windsor od Sussexa, a rođena je 4. lipnja 2021., u Americi. Za razliku od svog brata, rođenog na britanskom tlu, Lilibet je došla na svijet u bolnici Santa Barbara Cottage, u Kaliforniji, pa je automatski dobila i državljanstvo svoje majke. Poput brata, uskoro dvogodišnja princeza, sedma u sukcesijskom nizu, nakratko se pojavila u Netflixovoj dokumentarnoj seriji "Harry &Meghan". Kako izgleda, njezini roditelji objavili su kad je napunila godinu dana. Zanimljiv je detalj to da je prvi rođendan proslavila u domovini svog oca, prilikom prošlogodišnjeg obiteljskog posjeta Velikoj Britaniji. Tada je upoznala svoju imenjakinju i prabaku. Susret je organiziran u posljednji tren jer je kraljica Elizabeta preminula 8. rujna prošle godine.

image

Jedna od rijetkih fotografija princa Harryja i Meghan Markle s djecom

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Kada je kralj Charles 9. travnja 2005., u dvorcu Windsor, oženio dugogodišnju ljubav, Camillu Parker Bowles, postao je poočim njezinoj djeci iz prvog braka s Andrewom Parkerom Bowlesom, danas umirovljenim časnikom britanske vojske. Dobili su sina Thomasa Henryja Charlesa Parker Bowlesa: pisca o hrani kojem je danas 48 godina i četiri godine mlađu kćer, povjesničarku umjetnosti i kustosicu Lauru Rosu Parker Bowles, piše Harper‘s Bazaar.

Kraljičin jedinac oženio se u rujnu 2005. urednicom časopisa Sarom Buys, u crkvi Svetog Nikole u Oxfordshireu, a na njihovoj svadbi bili su prinčevi William i Harry. Par je dobio djevojčicu Lolu i dječaka Freddyja, a od 2018. su rastavljeni.

Kraljičina kći Laura udala se u svibnju 2006., u vjenčanici koju je dizajnirala Anna Valentine, zaslužna za raskošnu kreaciju u kojoj se Camilla udala za Charlesa. Mladoženja je vlasnik računovodstvene tvrtke, Harry Lopes, unuk lorda Astora od Hevera. Rodilo im se troje djece, kćer Eliza te dvojajčani blizanci Gus i Louis.

Ukratko, Charles III. smatra se i djedom potomaka Thomasa Parker Bowlesa te Laure Lopes.

Najstarija je Lola Parker Bowles, kći kraljičinog sina i Sare Buys. Danas je srednjoškolka, ima šesnaest godina i prema želju roditelja, vrlo rijetko se pojavljuje u javnosti. No, bliska je s bakom. Kako je kraljica supruga prošle godine otkrila u razgovoru za britanski Vogue, obje obožavaju igrati web igru riječi "Wordle",koju je stvorio i razvio velški softverski inženjer Josh Wardle.

"Šaljemo si obavijesti i nadmećemo. Poslat će mi poruku i pohvaliti se novim uspjehom u igri, a ja ću joj na to reći da je briljantna", rekla je kraljica Camilla.

Freddy Parker Bowles još je manje prisutan u medijima od tri godine starije sestre. Prvi put je fotografiran prošle jeseni, na posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete.

image

Tom i Freddy Parker Bowles

MARK STEWART/POOL/SHUTTERSTOCK

Slijedi godinu dana mlađa Eliza Lopes, kćer Laure Lopes i poduzetnika plave krvi, Harryja Lopesa. Prema odluci roditelja, i ona ima normalan život, daleko od medija. Iznimka je bilo vjenčanje princa Williama i Kate Middleton 2011. godine. Tada je Eliza bila trogodišnja djeveruša kraljevskom paru. Otac mladoženje, Charles, podignuo ju je u naručje kako bi joj omogućio da malo bolje što se događa, a ta fotografija obišla je svijet.

image

Laura i Eliza Lopes te Lola i Tom Parker Bowles na pogrebu kraljice Elizabete

MARK STEWART/POOL/SHUTTERSTOCK

Javnost rijetko ima priliku vidjeti Elizinu trinaestgodišnju braću, blizance Louisa i Gusa Lopesa. Poznato je tek to da obožavaju baku. Kraljica Camilla pohvalila se za britanski Vogue da joj često blizanci često šalju poruke, a ona se razgali kad na zaslonu mobitela ugleda dokaz da dečki misle na nju.

image

Louis i Gus Lopes 2011. godine

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

"Vrlo je lijepo dobiti njihovu poruku. Učimo od mladih ljudi, a i oni uče od nas. Tako je uvijek bilo", zaključila je kraljeva supruga i ponosna baka.

Linker
27. travanj 2024 04:59