Počast majci

Uz kraljicu do kraja: Ona je prva žena u povijesti na ‘Bdijenju prinčeva‘

Dok su stotine ljudi u tišini prolazile kralj kraljičinog odra u katedrali St Giles, kralj Charles III., princeza Anne te prinčevi Edward i Andrew suznih očiju stajali su uz njezin lijes.

Jučer navečer, nakon crkvene ceremonije u čast preminule kraljice Elizabete II. u katedrali St Giles u Edinburghu, kralj Charles III., princ Andrew, princ Edward i princeza Anne stražarili su uz lijes svoje majke. Jedva su susprezali suze, a u deset minuta koliko bdjenje traje, svi su uglavnom gledali u pod. U ceremoniji poznatoj kao Bdjenje prinčeva stajali su svaki kraj jednog kuta lijesa pognutih glava dok su stotine ožalošćenih građana prolazili kraj odra i odavali počast preminuloj kraljici. Bdjenje prinčeva, tradicija je koja se poštuje još od smrti kralja Georgea V. 1936., a princeza Anne danas je postala prva žena koja je u njoj sudjelovala.

image

Prinzeza Anne, princ Andrew, princ Edward i kralj Charles III. dolaze na bdjenje kralj krljičinog odra

JANE BARLOW/AFP/PROFIMEDIA

Tijekom crkvenog obreda i bdjenja kralj Charles III. nosio je škotski kilt i crni sako s bijelom vrijeskom na reveru, dok su se Anne i Edward u katedrali pojavili u vojnim uniformama. Princ Andrew, vojvoda od Yorka nosio je obično odijelo, budući da mu je u javnim prilikama zabranjeno nositi uniformu nakon njegovog progonstva iz javnog života zbog upletenosti u skandal oko američkog financijaša i seksualnog prijestupnika Jeffreyja Epsteina.

image

Kralj Charles III. na izlasku iz katedrale St.Giles sa bratom Andrewom kojem je zabranjeno nositi vojnu uniformu

STEPHEN LOCK/I-IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Andrew koji je sudjelovao u Falklandskom ratu, moći će nositi uniformu na drugom Bdjenju prinčeva u Westminster Hallu gdje će biti izložen lijes s posmrtnim ostacima kraljice.

Nakon što građani Škotske odaju počast preminuloj kraljici u Edinburghu, lijes u pratnji njezine kćeri Anne danas navečer avionom kreće prema Londonu. Jedina kraljičina kćer lijes svoje majke pratila je iz Balmorala do Edinburgha i uz nju će biti do kraja.

Linker
22. travanj 2024 18:58