Princeza Catharina-Amalia s tijarom ukrašenom rubinima

 SHUTTERSTOCK
SIMBOL ARISTOKRACIJE

Važan dan u životu nizozemske princeze: Na banketu zablistala u majčinoj tijari koja štiti od uroka

Nizozemski kraljevski par bio je domaćin španjolskom kraljevskom paru tijekom višednevnog posjeta Amsterdamu.

Nizozemski kraljevski par bio je domaćin španjolskom kraljevskom paru tijekom višednevnog posjeta Amsterdamu.

Višednevni službeni posjet španjolskog kraljevskog para Amsterdamu bio je odlična prilika da se 20-godišnja princeza Catharina-Amalia, prestolonasljednica nizozemskog trona iskaže u svojim dosad najzahtjevnijim protokolarnim obavezama sudjelujući u svom prvom državnom posjetu.

Najstarija kći kralja Willema-Alexandra i kraljice Maxime, koji su bili gostoljubivi domaćini kralju Felipeu VI. i njegovoj supruzi, kraljici Letiziji, za koje su, uz ostale počasti, priredili i državnički banket u Kraljevskoj palači u Amsterdamu.

Za tu svečanu priliku dame su iz svojih kolekcija nakita odabrale najljepše tijare, a princeza Catharina-Amalia zablistala je u tijari, ogrlici i naušnicama Ruby Peacock, ukrašenima rubinima, koji se tradicionalno smatraju simbolom kraljevske aristokracije. Zbog svoje crvene boje smatra se da ima i neka magična svojstva, te da taj kamen života vlasnika štiti od uroka i nedaća.

image

Za važne goste je u Kraljevskoj palači upriličen banket na kojem je sudjelovala i princeza Catharina-Amalia

KOEN VAN WEEL AFP

U specijalnim prilikama, uz pripadajuće naušnice, ogrlicu i broš, nosila ju je princezina majka, kraljica Maxima, rođena Argentinka, koja svojim karakterom i strastvenim temperamentnom odudara od suzdržanih europskih okrunjenih glava.

Kraljica Maxima je neposredna i uvijek nasmiješena žena, sklona modnim ekshibicijama i vatrenim bojama, koja se u javnosti ne libi niti zaplesati. Obožavatelji nizozemske kraljevske obitelji kažu da je princeza Catharina-Amalia od majke naslijedila fatalnu kombinaciju šarma i inteligencije, a od oca protestantsku radnu etiku.

image

Nizozemski kralj je održao i zdravicu

KOEN VAN WEEL AFP

Kraljica Maxima rođena je 17. svibnja 1971. u Buenos Airesu, a nakon završene srednje škole upisala je Katoličko sveučilište, na kojem je predavao i aktualni papa Franjo. Svog supruga upoznala je na zabavi u španjolskom gradu Sevilli 2000., a nakon godinu dana započeli su zajednički život. Vjenčali su se u veljači 2002. u Amsterdamu, a supružnici podižu tri kćeri, princeze Catharinu Amaliju, 18-godišnju Alexiju i 17-godišnju Arianu.

image

Kraljica Maxima u šetnji s kraljicom Letizijom

ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK

Zbog sigurnosnih prijetnji, koje su uključivale i mogućnost otmice i fizičkog napada, roditelji su za svoju najstariju kćer preklani zatražili pooštrene mjere pratnje i nadzora zbog čega je na neko vrijeme sklonjena na sigurno mjesto izvan Amsterdama, što je Catharini-Amaliji jako teško palo, jer nije mogla poput svojih vršnjaka uživati u prvim mjesecima svog studentskog života.

Princeza je na Sveučilištu u Amsterdamu upisala studij politike, psihologije, prava i ekonomije, a osim materinskog nizozemskog, odlično govori i španjolski, te engleski jezik. A velika joj je želja naučiti i - kineski.

image

Domaćini španjolskom kraljevskom paru bili su kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima

REMKO DE WAAL AFP
Linker
25. travanj 2024 23:55