legenda avijacije

Veliko priznanje princa Harryja u Britaniji dočekali "na nož": "Čime je to zaslužio?"

Nagradu za živuću legendu avijacije princu Harryju će na Beverly Hillsu 19. siječnja uručiti holivudski velikan John Travolta.

Počelo je odbrojavanje do dana kad će princ Harry biti proglašen živućom legendom avijacije na svečanosti koju će 19. siječnja u Beverly Hillsu voditi holivudski velikan i prekaljeni pilot John Travolta.

Harryjeva supruga Meghan Markle blista od sreće, a engleski mediji vijest su jedva dočekali i zapitali se je li to preuranjena prvoaprilska šala ili su se organizatorima svečanosti pobrkali lončići kad su uglednu nagradu dodijelili princu Harryju za "značajan doprinos razvoju aeronautike".

Odbjegli kraljević prošao je, doduše, vojnu obuku u kraljevskom ratnom zrakoplovstvu u svojoj domovini, te odslužio vojni rok koji je uključivao i misiju u sklopu britanskih snaga u Afganistanu. Prije 14 godina zaslužio je nagradu Flying Wings (Leteća krila) nakon što je završio osmomjesečni tečaj za pilota zrakoplova Firefly, te helikoptera Squirrel u čijim je kokpitima skupio 220 sati leta.

image

Princ Harry obučeni je artiljerijski kopilot borbenih helikoptera Apache

SHUTTERSTOCK

Osim toga dobio je i nagradu za najboljeg artiljerijskog kopilota na obuci na helikopterima Apache, što znači da je bio zadužen za upravljanje raketnim sustavima tijekom leta ovih borbenih letjelica, pa se ne može reći da je potpuno "zelen" što se tiče pilotskog iskustva. Osim toga je i osnivač, te glavni pokrovitelj igara Invictus, na kojima ratni veterani s invaliditetom iz cijelog svijeta, a svake se godine održavaju u drugoj zemlji.

No, zasluge princa Harryja za razvoj aeronautike neusporedive su, primjerice, s astronautom Buzzom Aldrinom, drugim čovjekom koji je stupio na površinu Mjeseca kao član posade Apolla 11, koji će iste večeri biti nagrađen istom titulom kao i princ Harry. Lavina reakcija preplavila je društvene mreže, pa su se mnogi upitali po čemu se princ Harry izdvaja iz mase vojnih pilota koji su ikad upravljali vojnim zrakoplovom ili helikopterom.

image

Božićne blagdane 2012. proveo je u kampu u Afganistanu

SHUTTERSTOCK

"Čime je on to pridonio razvoju avijacije?", "Da ima imalo morala odbio bi nagradu", "Mogli su je posthumno dodijeliti i mom pokojnom ocu s 500 sati leta u akcijama", "Princ Harry je možda legenda, ali ni u kom slučaju nije legenda avijacije", "Zaslužio je titulu kao i Meghan Markle - Oscara"..., stoji u komentarima.

Kako god, ti komentari sigurno neće navesti organizatore nagrade koja se dodjeljuje od 2003. da promijene svoju odluku, a princ Harry nije jedini celebrity na popisu. Živuće legende su i glumci Tom Cruise, Harrison Ford i Morgan Freeman, baš kao i poduzetnici Jeff Bezos i Elon Musk, osnivači privatnih tvrtki za istraživanje svemira, što uključuje i svemirski turizam.

image

Princ Harry i Meghan Markle

SHUTTERSTOCK
Linker
20. travanj 2024 17:50