Kraljevska posla

Za razliku od malene Lilibet, sin princa Harryja imao je pravo kraljevsko krštenje

Nakon što su se odrekli titula, kraljevskih obveza i povlastica, Harry i Meghan nisu ni mogli očekivati da će ih britanski dio obitelji nastaviti tretirati kraljevski. Kako će se razvijati njihovi odnosi, vidjet će se na krunidbi kralja Charlesa III.

Princ Harry i Meghan Markle krstili su prošlog petka kćer Lilibet Diane na privatnoj ceremoniji u Kaliforniji, a u goste im nije došao nitko od kraljevske rodbine, premda su, tvrde izvori, bili pozvani i djed Charles sa suprugom Camillom i stric i strina William i Kate. Drugačije je bilo na krštenju njihovog prvog djeteta, sina Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora, koji se rodio 6. svibnja 2019. godine. Meghan i Harry predstavili su ga svijetu zamotanog u dekicu već dva dana kasnije, a krštenje je bilo upriličeno točno mjesec dana nakon rođenja i to u skladu s tradicijom. Lilibet je sakrament krštenja primila u dobi od 21. mjeseca.

image

Obiteljska fotografija s krštenja: Archie je primio sakrament u društvu kraljevske obitelji - sadašnjeg kralja Charlesa i kraljice supruge Camille te princa Williama i princeze Catherine. Na krštenju je bila i Meghanina majka Doria Ragland, a prisustovale su i Lady Jane Fellowes i Lady Sarah McCorquodale, sestre princeze Diane

CHRIS ALLERTON/SUSSEXROYAL/PA IMAGES/PROFIMEDIA CHRIS ALLERTON/SUSSEXROYAL/PA IMAGES/PROFIMEDIA
image

Obitelj kada je Archie Harrison imao četiri i pol mjeseca

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Rijeka Jordan

Naravno, tada su odnosi u obitelji bili nešto bolji nego danas, pa se na krštenju okupila cijela uža obitelj, a izostala je samo Archiejeva prabaka, kraljica Elizabeta II, jer je imala ranije dogovorene obveze. No, zato je sve ostalo bilo na svom mjestu – Archie je kršten u privatnoj kapelici u dvorcu Windsor, iako se šuškalo da će biti kršten u kapelici sv. Jurja u kojoj su mu se vjenčali roditelji.

image

Iako nisu prisustvovali samom krštenju, kraljica Elizabeta i princ Philip istog su dana upoznali praunuka

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Za svečanu je prigodu nosio kraljevsku haljinicu za krštenje, baš kao i djeca sadašnjeg prijestolonasljednika Williama – George, Charlotte i Louis. Štoviše, pisao je Town and Country, to je ista haljinica u kojoj su kršteni svi Elizabetini praunuci i replika je haljinice koju je kraljica Viktorija dala izraditi za svoje prvo dijete, kćer Victoriju Adelaide Mary Louisu. Archieja je krstio Justin Welby, nadbiskup Canterburyja i poglavar Engleske crkve i to vodom iz rijeke Jordan u kojoj je, kaže Biblija, kršten Isus Krist. I Lilibet je krstio visoki svećenik, nadbiskup Los Angelesa John Taylor iz Episkopalne crkve, objavljeno je.

image

Meghan s Archiejem u naručju, u kadru se našao i princ George

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK K EDITORIAL/PROFIMEDIA

Skladni na fotografiji

Ceremonija Archiejevog krštenja bila je privatna, no Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, objavili su, suprotno tradiciji, fotografije koje je snimio fotograf Chris Allerton i kazali kako su "presretni što dijele sreću ovog dana i željeli bi zahvaliti svima diljem svijeta na kontinuiranoj podršci". Dodali su i kako se "osjećaju tako sretnima što su uživali u ovom posebnom trenutku s obitelji i Archiejevim kumovima".

image

Archie u društvu još jednog nadbiskupa, Desmonda Tutua

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Premda na zajedničkoj fotografiji obitelj izgleda sretno, a s nje se smiješi i Meghanina mama Doria, sloge već tada nije bilo, pa smo kasnije doznali kako je, po Meghaninim riječima, član kraljevske obitelji bio zabrinut "koliko će tamna biti djetetova koža". Samo pola godine poslije krštenja, početkom 2020., Harry i Meghan odrekli su se titula, kraljevskih obveza i povlastica te su se preselili u Kaliforniju, gdje je Lilibet i rođena. U nedavno objavljenim memoarima "Rezerva" Harry je naširoko naveo sve što ga je tištilo i tišti u životu, a obitelj to nije dobro prihvatila. Ipak, koliko se zna, Harry i Meghan pozvani su na Charlesovu krunidbu. Hoće li se ondje pojaviti ili će uzvratiti nedolaskom, javnost će doznati najkasnije 6. svibnja kada bi Charles III. trebao biti i okrunjen za kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja Commonwealtha.

Linker
21. travanj 2024 20:50