Dio protokola

Zašto je princ Louis na misu došao u kratkim hlačama?

Radi se o tradiciji u engleskoj visokoj klasi koja seže iz 16. stoljeća prema kojoj dječaci do svoje osme godine nose kratke hlače.

Ove godine princ Louis bio je prvi put na uskrsnoj misi za kraljevsku obitelj, u kapeli svetog Jurja u Windsoru. Na prijašnjim službenim obiteljskim okupljanjima dječak je bio prilično nemiran zbog čega su ga mnogi proglasili najnestašnijim princom. Ipak se vidjelo da četverogodišnjak polako hvata korak sa starijim bratom, princom Georgeom i sestrom, princezom Charlotte te od njih uči kako se ponašati na službenim pojavljivanjima s obitelji.

Ipak, mnogima je pozornost privukao drugi detalj. Četverogodišnji Louis jedini je nosio kratke, svijetloplave hlače iako je dan bio prohladan. Devetogodišnji George toga je bio pošteđen i stigao je u tamnoplavom odijelu, dok je 7-godišnja Charlotte nosila tamnoplavi kaput, cvjetnu haljinu i svijetloplave čarape.

image

Mali Louis

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Društvene mreže su se užarile zbog činjenice da je četverogodišnjaku taj dan vjerojatno bilo hladno za noge, za razliku od (privilegiranog) brata. I dok bi se kod nas na kratke hlače za odlazak na misu poprijeko gledalo, radi se o tome da je Louis bio odjeven u skladu s protokolom kraljevske obitelji. Dječaci iz aristokratskih obitelji do svoje osme godine uvijek nose kratke hlače. Stručnjak za bonton i kraljevski protokol, William Hanson, objasnio je da ta tradicija seže iz 16. stoljeća, piše portal express.co.uk.

"Veoma je ‘engleski‘ odjenuti dječaka u kratke hlače. Duge hlače su rezervirane za starije dječake i muškarce, dok su hlačice rezervirane za mlađe dečke. To je jedno od nepisanih pravila visoke klase koje imamo u Engleskoj", izjavio je. Bio je to razlog zbog kojeg je princ Louis i na božićnoj misi, ispod kaputa, nosio kratke hlače sa čarapama navučenim gotovo do koljena, za razliku od brata.

Linker
18. travanj 2024 19:46