Gorući problem

Znakoviti postupci krune: Kate i William krše protokol zbog Ukrajine, kraljica odgađa prijem

Unuk kraljice Elizabete II. sa suprugom, u listopadu 2020. primio je Volodimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu u Buckinghamskoj palači, upravo su to istaknuli prilikom svog javnog istupa.

Princ William i njegova supruga Catherine, vojvotkinja od Cambridgea izrazili potporu su ukrajinskom narodu nakon što su postali meta ruske invazije, time je mladi bračni par prekršio kraljevski protokol po kojem aktivni članovi britanske kraljevske obitelji o političkim pitanjima uvijek ostaju neutralni. Princ William drugi je u redu za britansko prijestolje, a već se godinama na njega gleda kao na prijestolonasljednika i sigurnog kralja Ujedinjenog Kraljevstva nekad u budućnosti.

"U listopadu 2020. imali smo čast upoznati predsjednika i prvu damu Ukrajine koji su podijelili s nama svoje nade i optimizam glede budućnosti svoje zemlje. Danas stojimo uz ukrajinskog predsjednika i njegov narod dok se hrabro bore za tu budućnost", napisali su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea na svom službenom Twitter profilu, a poruku su potpisali svojim inicijalima W. i C.

image

William i Kate s ukrajinskim predsjednikom i njegovom suprugom.

EYEVINE/PROFIMEDIA

Unuk kraljice Elizabete II. sa suprugom, u listopadu 2020. primio je Volodimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu u Buckinghamskoj palači, službeni susret princ je 'obavio' umjesto kraljice. Svojom objavom mladi britanski par pogazio je strogo pravilo, koje članovima kraljevske obitelji ne dozvoljava da se izjašnjavaju po političkim pitanjima, pogotovo onima koji se odnose na vanjsku politiku.

Čitajte i: Koristeći svoje plemenitaške titule Harry i Meghan poslali poruku: ‘Stojimo uz narod Ukrajine‘

Gotovo istovremeno kraljica Elizabeta II. odlučila je odgoditi prijem diplomata koji je bio zakazan za 2. ožujka u dvorcu Windsor, gdje su 95-godišnja vladarica i drugi članovi njene obitelji trebali pozdraviti više od 500 članova diplomatskih krugova.

"Kraljica je prihvatila savjet ministra vanjskih poslova da bi se Diplomatski prijem u Windsoru, u srijedu 2. ožujka, trebao odgoditi", piše u službenoj obavijesti, prenosi People.

image

Kraljica Elizabeta odgodila je prijem diplomata.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Sussexi nedvojbeno na strani Ukrajine

Dok aktivni članovi britanske kraljevske obitelji 'hodaju po jajima' oko ukrajinske krize, 'odbjegli sin' princ Harry i njegova supruga Meghan, vojvotkinja od Sussexa odmah su osudili ruski vojni napad i izrazili podršku Ukrajini.

"Princ Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa i svi mi u Archewellu, stojimo uz narod Ukrajine protiv ovog kršenja međunarodnog i humanitarnog prava te potičemo globalnu zajednicu i njene vođe da učine isto", napisali su u izjavi koja je objavljena na stranicama njihove zaklade Archewell.

Čitajte i: Ono što im Britanci zamjeraju, u SAD-u slave: Harry i Meghan primili nagradu i pridružili se ekskluzivnom klubu

image

Princ Harry i Meghan Markle u nekoliko su navrata istaknuli da su uz Ukrajinu.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Samo koji dan kasnije pojavili su se na svečanosti na kojoj im je uručena godišnja nagrada američke Nacionalne udruge za unapređenje (prava) obojenih ljudi, NAACP. U govoru zahvale princ Harry je pred punom dvoranom, odmah skrenuo temu na taj gorući problem u svijetu.

"Neizmjerno smo zahvalni za večeras, kako za ovu nagradu, tako i za podršku kojom ste me tako srdačno dočekali. Ponajprije želimo skrenuti pozornost na narod Ukrajine koji hitno treba našu pomoć i potporu kao punopravni članovi globalne zajednice" rekao je princ Harry.

Linker
24. travanj 2024 15:15