Fikcija postala stvarnost

Sad je kasno... Machine Gun Kelly nije ni slutio da će glumiti u proročanskom filmu

Reper je u trileru o ubojitom izazovu na društvenim mrežama tumačio ulogu opasnog momka koji je zapravo pozitivac i spasio stvar, no djecu koja su poginula u izazovu Blackout Challenge na žalost nije imao tko spasiti

Triler Nerve postao je "okidač" za najgoru roditeljsku noćnu moru. Riječ je o filmu posvećenom izmišljenom, pogibeljnom izazovu na društvenim mrežama čija protagonistkinja, srednjoškolka Vee, izvodi po život opasne zadatke. Glumi je Netflixova zvijezda Emma Roberts, a u filmu se pojavljuje i reper Machine Gun Kelly, zaručnik holivudske glumice Megan Fox. Tumači na prvi pogled opakog momka Tyja koji glavnoj junakinji spašava život. Pomaže joj uništiti igru i spasiti živote lakovjernih tinejdžera koji bi, željni dokazivanja, mogli poginuti igrajući Nerve... Mala ali pamtljiva uloga bila mu je odskočna daska za sve uspješniju filmsku karijeru. Jednom prilikom izjavio je da najpotresnije scene u filmu nisu izvršavanje zadataka među kojima se, primjerice, jedan odnosi na dvoboj vatrenim oružjem. Maloljetni sudionici izazova doslovce pucaju jedni u druge dok ne preostane samo jedan, pobjednik izazova. Sve se, dakako, prenosi online - to je svrha strašne priče.

Smatra da su najstrašniji dio filma promatrači izazova koji kao da priželjkuju što više jezivih prizora i tuđe krvi kako bi te prizore šerali i skupljali lajkove... Uznemirujući film iz 2016. postao je, čini se, stvarnost. Portal Verge piše o višestrukim tužbama protiv planetarno popularnog hosting servicea TikToka. Radi se o roditeljima koji tvrde da su njihova djeca izgubila život zbog blackout izazova, nakon što su aplikacija videozapise drugih osoba koji ih izvode. Konkretno, radi se o tome tko će duže izdržati samo-gušenje remenom prije nego li izgubi svijest.

Očajni roditelji

Tužbe se odnose na spekulativni moment prema kojem aplikacija "potiče korisnike da se guše remenom, vezicama ili bilo čime sličnim dok se ne onesvijeste".

image

TikTok dobio je više tužbi roditelja koji su podlegli zbog suludog izazova

UNSPLASH

Djeca koja su navodno stradala na taj strašan način, mlađa su od 15 godina. Posljednje od dosad poznatih šest tužbi, podnijeli su roditelji osmogodišnje Lalani Walton i devetogodišnje Arriani Arroyo. U tužbi se, navodno, spominju prijašnji tragični slučajevi kako bi se istaknula teza da je TikTok bio svjestan problema. Naime, roditelji navode da njihova djeca nisu tražila smrtonosne izazove sve dok nisu vidjela videozapise Blackout Challengea. Tvrde kako im je TikTok, navodno, taj sadržaj podastro na glavnom zaslonu aplikacije, na stranici "za vas". O tom slučaju raspisao se i The Washington Post. Kao odgovor na upit uglednih novina, u TikToku kažu da blokiraju korisnike kad u tražilicu utipkaju opasan izazov. Umjesto toga, prikazuju im upozorenje da "neki online izazovi mogu biti opasni, uznemirujući ili čak izmišljeni". Izazovi su temeljni dio TikTok iskustva, neki su benigni poput ponavljanje plesnog pokreta tijekom zatvaranja zbog korone, no drugi, čini se, nisu bezopasni. Najbolje to znaju očajni roditelji suočeni s nepojmljivim gubitkom.

Čitajte i: Machine Gun Kelly bio na rubu: ‘Pričao sam Megan da ludim, stavljam cijev sačmarice u usta, repetiram...‘

Linker
18. travanj 2024 22:39