NOVO LICE STARE DAME

Stiže ženska snaga! Među autorima hrvatskog paviljona na 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture polovicu tima čine žene

Dizajnerica Maša Poljanec otkriva da je u Veneciji na snazi policijski sat te da u opustjelom gradu gotovo nema turista.

- Venecija je začuđujuće prazna, turista gotovo nema, a još uvijek je na snazi policijski sat, pa svi moraju biti u svojim kućama ili hotelskom smještaju do 23 sata. Tako da će iskustvo ovogodišnjeg Bijenala arhitekture biti posve drugačije od svih dosadašnjih - kaže dizajnerica Maša Poljanec, jedna od osam članova našeg autorskog tima, kojeg je okupio kustos hrvatskog paviljona, proslavljeni riječki arhitekt Idis Turato.

Usprkos strogim epidemiološkim mjerama koje od svih posjetitelja Stare dame zahtijeva negativan test na koronavirus, a u gradu se ne smiju zadržati dulje od 120 sati.

Na svečanom otvorenju hrvatskog paviljona, zakazanom 21. svibnja u 15 sati i 30 minuta u Arsenalu, na adresi Sestriere Castello, Campo della Tana 2169/F okupit će se naš cijeli autorski tim koji čine Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Morana Matković, Davor Mišković, Maša Poljanec, Leo Kirinčić, Jana Horvat i Renato Stanković na čelu s kustosom Idisom Turatom.

image
Cijeli autorski tim projekta 'Togetherness/Togetherless'.
PROMO

Oni će prvi u društvu strogo limitiranog broja uzvanika prošetati glavnom izložbenom ulicom, koju tvori čelična platforma, element brodskog trupa, a nalazi se pod krovom složenim od plastičnog korita kojeg nosi i podržava središnji stup.

Nakon toga posjetitelji se uvlače u masivnu kapsulu izvedenu od napuštenog betonskog bunkera grada Rijeke, čime se grade specifični prostorni, hijerarhijski i društveni odnosi.

Venecijanski bijenale

Nakon svečanog otvorenja, koje zbog epidemioloških mjera neće biti popraćeno uobičajenim društvenim događanjima, hrvatski paviljon, čiji je naziv ‘Togetherness/Togetherless’, od 22. svibnja se otvara za posjetitelje jedne od najvažnijih međunarodnih arhitektonskih izložbi 17. Venecijanskog bijenala, koji će ga moći razgledati sve do 21. studenog.

Autori ga opisuju kao multidisciplinarnu prostornu kompoziciju, odnosno asamblaž aktera koji sugerira kako se svakodnevnim bazičnim arhitektonskim elementima može stvoriti specifični prostorni ambijent trenutne zajednice.

image
Autori projekt opisuju kao multidisciplinarnu prostornu kompoziciju koji sugerira kako se svakodnevnim bazičnim arhitektonskim elementima može stvoriti specifični prostorni ambijent trenutne zajednice.
PROMO

U koncept paviljona upisani su povijest grada Rijeke i njezino iskustvo europske prijestolnice kulture 2020. godine, baš kao i višegodišnje istraživačke i izložbene aktivnosti koje se odnose na generalnu temu ovogodišnjeg bijenala ‘Kako ćemo živjeti zajedno’.

- Idis Turato okupio je multidisciplinarni tim, ljudi različitih profesija i specifičnih interesa, a ime paviljona je na neki način proročanski anticipiralo preispitivanje odnosa pojedinca i društva ovisno o arhitekturi i tehnologiji, baš kao i druga važna pitanja s kojma se suočavamo u globalnoj pandemiji koronavirusa - govori Maša Poljanec koja će realizaciji projekta nazdraviti u društvu ostalih članica tima: povjesničarke i kroatistice Morane Matković, specijalizirane za suvremenu umjetnost, te menadžment i produkciju u kulturi, arhitektice Ide Križaj Leko, te Jane Horvat, asistentice na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Linker
19. travanj 2024 00:54