Tolga Akmen / AFP / Profimedia
Sudbina Juliana Assangea

Strah za supruga kojeg je zavoljela u zatočeništvu: 'Za njega bi izručenje bilo smrtna kazna'

Kako osnivaču WikiLeaksa prijeti transfer u najstroži američki zatvor, u kojem su osuđenici 23 sata dnevno u svojim ćelijama, njegova zaručnica Stella Moris svim se sredstvima - pa i s njihovo dvoje djece - bori da ga Britanci ne izruče.

Dok u strogo čuvanom londonskom zat­voru Belmarsh čeka hoće li ga Velika Britanija izručiti SAD-u, osnivač WikiLeaksa Julian Assange (49) još ima povlasticu primati posjete i svaki dan telefonski razgovarati s članovima obitelji. Bude li izručen Amerikancima, koji ga zbog krađe i objavljivanja njihovih špijunskih tajni mogu osuditi na čak 175 godina robije, već ga čeka ćelija u Supermax zatvoru u planinama dr­žave Colorado, gdje će biti potpuno odsječen od svijeta.

Amnesty International tu kaznenopopravnu instituciju naziva “high-tech verzijom pakla”. Među poznatijim zatočenicima Super­maxa, koji 23 sata dnevno ne izlaze iz ćelija dizajniranih da zatupe sva osjetila, trenutačno je i zloglasni meksički veletrgovac drogom Joaquin “El Chapo” Guzman.

Stella Moris (centre) and sons, Gabriel (right) and Max (left) leave Belmarsh Prison after visiting her partner and their father, Julian Assange.,Image: 554989864, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Aaron Chown / PA Images / Profimedia
Aaron Chown / PA Images / Profimedia
Stella Morris Assangeu je rodila sinove Maxa i Gabriela.

Nema tamo posjeta niti svakodnevnih telefonskih razgovora sa zatvorenicima, pa ako Assange završi u Supermaxu, vjerojatno više nikad neće zagrliti svoju zaručnicu Stellu Moris (37) i njihove sinove Gabriela (3) i 19-mjesečnog Maxa donosi magazin Gloria.

'Kad sam mu željela reći nešto u povjerenju, to bih napisala na papir. Tako je Julian doznao i da sam trudna'.

Kako Assange sve voli raditi u tajnosti, tako su se tek nedavno doznali detalji njegove nesvakidašnje ljubavne priče s Južnoafrikankom Stellom Moris, pravim imenom Sara Gonzalez Devant.

Bila je članica Assangeova odvjetničkog tima, a kad im se dogodila ljubav, odvjetnica Sara službeno je promijenila ime u Stella Moris kako bi što bolje prikrila njihovu vezu i zaštitila Juliana.

Morala sakrivati trudnoće

U to je vrijeme Assange, za kojeg nitko živ ne zna koliko točno djece ima iz prethodnih veza, živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje je 2012. zatražio i dobio azil koji je potrajao sedam godina.

- Ljudi se i u ratnim zonama unatoč svemu zaljubljuju i rađaju djecu - kaže Stella Moris. - Upoznali smo se 2011. u Londonu, za mene je on bio povijesna ličnost i naš je odnos četiri godine bio isključivo profesionalan. Nakon što smo ušli u intimnu vezu, željeli smo zasnovati obitelj. Iako smo u ekvadorskoj ambasadi stalno bili okruženi čuvarima, u Julianovu uredu i spavaćoj sobi nije bilo kamera pa smo donekle mogli imati privatnost. Bili smo svjesni da su i te prostorije ozvučene pa kad sam mu željela reći nešto u povjerenju, to bih napisala na papir. Tako je Julian doznao i da sam trudna.

John Shipton, the father of Wikileaks founder Julian Assange, poses for a photograph as he arrives at the Old Bailey court in central London on September 8, 2020, on the second day of the resumption of Assange's extradition hearing.          Lawyers for WikiLeaks founder Julian Assange on Monday failed to persuade a British judge to throw out new US allegations against him, as he resumed his fight to avoid extradition to the United States for leaking military secrets. Protesters gathered outside London's Old Bailey court as the 49-year-old Australian was brought in, brandishing placards reading
Tolga AKMEN / AFP / Profimedia
Za Juliana bi izručenje bilo smrtna kazna, a za ostatak naše obitelj nešto slično tome, kaže Stella Morris.

Obje trudnoće morala je debelim slojevima odjeće skrivati od Ekvadoraca kako to ne bi iskoristili da Assangea izbace iz svog veleposlanstva. Njihov blizak prijatelj snimao je oba Stellina porođaja.

- Gabrielov dolazak na svijet Julian je pratio u ambasadi preko livestreama - prepričava Stella. - Kad sam rađala Maxa, bilo je problema s wifi vezom i mogli smo samo razgovarati telefonom. Željela sam da poslije vidi snimku porođaja, ali su je oduzeli čuvari ambasade.

'Za Juliana bi izručenje bilo smrtna kazna, a za ostatak naše obitelji nešto vrlo nalik tome'.

Assange je sina Gabriela prvi put držao na rukama kad mu ga je u veleposlanstvo donio Stellin prijatelj koji se pretvarao da je dijete njegovo. Maxa je upoznao tek u zatvoru Belmarsh, gdje su ga strpali u travnju prošle godine pošto su mu Ekvadorci odbili produljiti azil. Stella i Julian planirali su zatvorsko vjenčanje, no morali su ga odgoditi zbog pandemije koronavirusa. Hoće li mali Gabriel i Max zauvijek ostati bez oca, a Stella bez čovjeka kojeg voli, to ovisi o odluci britanskog suda.

- Za Juliana bi izručenje bilo smrtna kazna, a za ostatak naše obitelji nešto vrlo nalik tome - tvrdi Stella Moris.

Pročitajte i:

Pamela Anderson zabrinuta za bivšeg: 'Jako je bolestan i mogao bi umrijeti u zatvoru'

'Udarao me po cijelom tijelu. Plakala sam i zvala u pomoć. Strašno sam se bojala...'

Ginekolog u malom selu podigao natalitet: 'Prognozirali su mi neuspjeh, ali sve mi cvjeta'

Linker
17. travanj 2024 18:46